Sunday, February 19, 2017

Τα σοβαρά προβλήματα από την εφαρμογή του Μέτρου 11 του ΠΑΑ 2014-2020 στην Βιολογική Κτηνοτροφία έφερε στην Βουλή ο Μ. Τζελέπης

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 488/16-2-2017  Επίκαιρη Ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου έφερε στην Βουλή «τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του Μέτρου 11 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στην Βιολογική Κτηνοτροφία».
Ειδικότερα, στην αρχή της Επίκαιρης Ερώτησης του ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι: «Στην εφαρμογή του Μέτρου 11 του ΠΑΑ 2014-2020 για την Βιολογική Κτηνοτροφία, η τιμή της επιδότησης ανά στρέμμα των εν δυνάμει βιολογικών κτηνοτρόφων συνδέεται με την πυκνότητα βόσκησης της περιοχής. Ωστόσο, η στρεβλή κατανομή των επιλέξιμων βοσκότοπων που πραγματοποιήθηκε το έτος 2015 έχει δημιουργήσει μεγάλες ανισότητες, καθώς ένας κτηνοτρόφος της Π.Ε. Σερρών με 650 αιγοπρόβατα που αντιστοιχούν σε 100 ζωικές μονάδες και κατανεμημένο επιλέξιμο βοσκότοπο 250 στρέμματα (σύμφωνα με την τελευταία κατανομή που έγινε για την περιοχή , ήτοι περίπου 2.5 στρ. ανά ζωική μονάδα), εάν ενταχθεί στο μέτρο θα πάρει 8.5 ευρώ ανά ζωική μονάδα, ενώ ο αντίστοιχος κτηνοτρόφος σε κάποια άλλη χωρική ενότητα π.χ. στην Λάρισα όπου η κατανομή των βοσκοτόπων έχει αντιστοιχία (πυκνότητα βόσκησης) περίπου 8 στρ. ανά ζωική μονάδα και του έχουν κατανεμηθεί για το ίδιο ζωικό κεφάλαιο 800 στρέμματα αντί 250, θα πάρει 21 ευρώ ανά ζωική μονάδα».  

Συνεπώς, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Τζελέπης «γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι για έναν εν δυνάμει βιολογικό κτηνοτρόφο της Βορείου Ελλάδος τα κίνητρα για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα είναι πενιχρά, καθώς θα λάβει μειωμένες επιδοτήσεις σε ποσοστό μέχρι και 70% σε σύγκριση με τους εν δυνάμει κτηνοτρόφους άλλων περιοχών».
Με βάση τα παραπάνω, ο Βουλευτής ζητάει από τον Υπουργό να τον ενημερώσει από το βήμα της Βουλής σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αρθεί αυτή η αδικία που έχει προκύψει από την κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων έτους 2015, όπως επίσης και να του γνωστοποιήσει εάν σκοπεύει να προβεί στη θέσπιση Νομοθετικής ρύθμισης για το Μέτρο 11 που θα προβλέπει ή τη χρήση ενιαίας πυκνότητας βόσκησης για όλη την Επικράτεια ή τη δυνατότητα καταβολής της επιδότησης ανά ζώο. Τέλος, ο κ. Τζελέπης αιτείται να ενημερωθεί εάν μεταξύ των σχεδίων του ΥΠΑΑΤ είναι η αποδέσμευση των σταβλικών εκτροφών από τους επιλέξιμους βοσκότοπους.

Βάση του άρθρου 130 του Κανονισμού της Βουλής, αναμένεται ως είθισται να καθοριστεί εντός 10 ημερών η ημερομηνία συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κ. Μιχάλη Τζελέπη, όπως επίσης και ο κύκλος συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.