Tuesday, April 25, 2017

Ανδρέας Ριζούλης:Απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων του Ελληνικού πολιτισμού

Του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Ανδρέα Ριζούλη με την κατατεθείσα ερώτηση του στην κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα: Απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων του Ελληνικού Πολιτισμού. Η ερώτηση έχει 54 συνυπογραφές.
To έργο της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων έχει σκοπό την καταγραφή, φωτογράφηση και ανάδειξη του υλικού πολιτισμού της χώρας.
Ο απώτερος σκοπός είναι η συγκρότηση του Εθνικού Αρχείου Μνημείων, του ψηφιακού αποθετηρίου δηλαδή όλου του μνημειακού πλούτου της Ελλάδας.
Για την ανάγκη αυτή δημιουργήθηκε ο «ΠΟΛΕΜΩΝ» από το Γ΄ Κ.Π.Σ. , το πρώτο ολοκληρωμένο εργαλείο ψηφιακής τεκμηρίωσης και διαχείρισης μνημείων. Η λειτουργία του κατέδειξε την ανάγκη συγκρότησης μιας πιο σύγχρονης και συνεκτικής βάσης δεδομένων.
Η μακροπρόθεσμη αυτή προσπάθεια συνεχίστηκε με το έργο τηςΑρχαιολογικής αυτεπιστασίας από 65 εργαζόμενους που προσελήφθησαν σταδιακά, από το 2012, ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και μέσω Α.Σ.Ε.Π.
Μέχρι σήμερα έχουν πρωτογενώς ψηφιοποιηθεί περίπου 199.000 ακατάγραφα κινητά μνημεία της χώρας από όλο το φάσμα του Ελληνικού πολιτισμού, πολλά εκ των οποίων καταγράφονται για πρώτη φορά.
Τα ευρήματα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης εντός και εκτός Ελλάδος,  ενώ ήδη χρησιμεύουν σε περιοδικές εκθέσεις και μπορούν να αξιοποιηθούν και σε εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η διασφάλιση των 65 επιστημόνων που είναι απαραίτητη για τις μακροχρόνιες ανάγκες ολοκλήρωσης του έργου πραγματοποιείται από Υποέργο του Ε.Σ.Π.Α. ενώ από το Νοέμβριο του 2015 πληρώνονται με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου 1 μηνός.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός.

  • Με ποιους τρόπους μπορεί να διασφαλιστεί η συνέχιση και ολοκλήρωση του σημαντικού έργου της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων του Ελληνικού πολιτισμού;
  • Eξετάζεται η δυνατότητα εξασφάλισης των απαιτούμενων κονδυλίων και με ποιους τρόπους για την διατήρηση των απαιτούμενων θέσεων εργασίας για την ολοκλήρωση του έργου;

Οι συνυπογράφοντες βουλευτές
Ριζούλης Αντρέας
Aθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Ακριώτης Γιώργος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτου Ελένη
Βαγιωνάκη Βάκη
Βάκη Φωτεινή
Βαρεμένος Γιώργος
Βράντζα Παναγιώτα
Γεννιά Γεωργία
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη ΄Εφη
Γιαννακίδης Ευστάθιος
Γκιόλας Γιάννης
Δουζίνας Κώστας
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θεωνάς Ιωάννης
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καββαδία Αννέτα
Καϊσας Γεώργιος
Καρα Γιουσούφ Αϊχάν
Καρακώστα Εύη
Καρασαρλίδου Φρόσω
Καστόρης Αστέριος
Κατσαβριά Σιωροπούλου Χρυσούλα
Καφαντάρη Χαρά
Λιβανίου Ζωή
Μεικόπουλος Αλέξανδρος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μιχελής Αθανάσιος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Mπαλλής Μάκης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Ντζιμάνης Γιώργος
Ουρσουζίδης Γιώργος
Πάλλης Γεώργιος
Πάντζας Γιώργος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Παρασκευόπουλος Νικόλαος
Παυλίδης Κώστας
Πρατσόλης Αναστάσιος (Τάσος)
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σεβαστάκης Δημήτριος
Σιμορέλης Χρήστος
Σπαρτινός Κωνσταντίνος
Σταματάκης Ελένη
Στέφος Γιάννης
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζαμακλής Χαρίλαος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσίρκας Βασίλης
Τσόγκας Γιώργος

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.