Monday, April 24, 2017

Ερώτηση Καραμανλή για την ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ για το ρύζι στην ΠΕ Σερρών

Ο βουλευτής Σερρών κ. Κώστας Καραμανλής, κατέθεσε σήμερα ερώτηση αναφορικά με το θέμα της αναπροσαρμογής της ασφαλιζόμενης αξίας και της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ για το ρύζι στην Π.Ε. Σερρών
Όπως επισημαίνει ο κ. Καραμανλής στην ερώτησή του, στην Π.Ε. Σερρών  οι ορυζοπαραγωγοί καλούνται να καταβάλουν ασφαλιστική εισφορά  υπέρ του ΕΛΓΑ της τάξης των 9,08 €/στρ.. Μια από τις παραμέτρους υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς είναι και η μέση στρεμματική παραγωγή για όλη την επικράτεια, η οποία ορίζεται στα 900 kg/στρ..
Όπως, όμως, είναι ευρέως γνωστό, στην Π.Ε. Σερρών, λόγω εδαφοκλιματικών συνθηκών, δεν έχουμε τόσο μεγάλες αποδόσεις ρυζιού, κάτι το οποίο πιστοποιούν τα στατιστικά στοιχεία που διαχειρίζεται η Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Σερρών.
Συνεπεία αυτών, ο κ. Καραμανλής ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να υπάρξει μέριμνα για την αναπροσαρμογή-διόρθωση της ασφαλιζόμενης αξίας επί της οποίας υπολογίζεται η ειδική ασφαλιστική εισφορά για το ρύζι, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική μέση παραγωγή ανά στρέμμα (600-700 kg/στρ.) για την Π.Ε. Σερρών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Αναπροσαρμογή της ασφαλιζόμενης αξίας και ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του ΕΛΓΑ για το ρύζι στην Π.Ε. Σερρών
Στην Π.Ε. Σερρών  οι ορυζοπαραγωγοί καλούνται να καταβάλουν ασφαλιστική εισφορά  υπέρ του ΕΛΓΑ της τάξης των 9,08 €/στρ. Ο τρόπος υπολογισμού της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς καθορίζεται από τον ΕΛΓΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις παρακάτω παραμέτρους:
– Τον αριθμό των στρεμμάτων, όπως δηλώνονται από τον ίδιο τον παραγωγό.
– Τη μέση παραγωγή ανά στρέμμα και ανά νομό, για κάθε καλλιέργεια, και
– την τιμή του παραγόμενου προϊόντος ανά κιλό ή τεμάχιο, ανάλογα με την καλλιέργεια.
Μια από τις παραμέτρους υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς είναι και η μέση στρεμματική παραγωγή για όλη την επικράτεια, η οποία ορίζεται στα 900 kg/στρ.. Όπως είναι ευρέως γνωστό, στην Π.Ε. Σερρών, λόγω εδαφοκλιματικών συνθηκών, δεν έχουμε τόσο μεγάλες αποδόσεις ρυζιού, κάτι το οποίο πιστοποιούν τα στατιστικά στοιχεία που διαχειρίζεται η Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Σερρών. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι η μέση στρεμματικά απόδοση για τον νομό μας είναι τα 600-700 kg/στρ..
Το Υπ.Α.Α.Τ. λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές συνθήκες της ορυζοκαλλιέργειας, όπως επίσης και τα υφιστάμενα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν για τις αποδόσεις ρυζιού της Π.Ε. Σερρών, οφείλει να μεριμνήσει για την αναπροσαρμογή της ασφαλιστικής εισφοράς του ρυζιού. Να τροποποιηθεί δηλαδή η παράμετρος υπολογισμού της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς ως προς την μέση παραγωγή ανά στρέμμα και ανά νομό.
Συγκεκριμένα για τον υπολογισμό της ασφαλιστικής εισφοράς ο ΕΛΓΑ λαμβάνει υπόψη τις αποδόσεις ανά στρέμμα και ανά νομό και της τιμής ανά κιλό, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία των πορισμάτων εκτίμησης της τελευταίας πενταετίας, που τηρούνται στη βάση δεδομένων του ΕΛΓΑ.
Συνεπεία των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Θα υπάρξει μέριμνα για την αναπροσαρμογή-διόρθωση της ασφαλιζόμενης αξίας επί της οποίας υπολογίζεται η ειδική ασφαλιστική εισφορά για το ρύζι, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική μέση παραγωγή ανά στρέμμα (600-700 kg/στρ.) για την Π.Ε. Σερρών;

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.