Tuesday, April 25, 2017

Την αποζημίωση των πληγέντων καλλιεργητών οπωροφόρων δέντρων του Ν. Σερρών ζητά η Φωτεινή Αραμπατζή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Το πρόβλημα που έπληξε την απόδοση των αμυγδαλιών του Ν. Σερρών κατά το στάδιο ανθοφορίας, αναδεικνύει η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή με Ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όπως επισημαίνει η Σερραία βουλευτής, οι συγκεκριμένες ζημίες, θα μειώσουν δραματικά τη φετινή παραγωγή οδηγώντας  σε οικονομικό αδιέξοδο τους καλλιεργητές. Ζημίες, που αποδίδονται, σύμφωνα και με συνεργείο του ΕΛΓΑ που κατέγραψε το φαινόμενο, στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες του περασμένου Ιανουαρίου και σε καμία περίπτωση σε λάθος των καλλιεργητών.
Η κ. Αραμπατζή ζητά ως εκ τούτου την άμεση σύσταση ομάδας εργασίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να προχωρήσει στη σύνταξη φακέλου για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων στους πληγέντες καλλιεργητές. Κυρίως, τη συγκρότηση ειδικής επιστημονικής επιτροπής, προκειμένου να αποφανθεί και να τεκμηριώσει αν το ζημιογόνο φαινόμενο οφείλεται στους ισχυρούς παγετούς του Ιανουαρίου 2017, προκειμένου οι πληγέντες να αποζημιωθούν λόγω ακαρπίας.
Αναλυτικά, η Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Σερρών, είναι η εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
25-04-2017
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κ. Βαγγέλη Αποστόλου

Θέμα: «Προβλήματα μη ομαλής καρποφορίας οπωροφόρων δέντρων στο Ν. Σερρών»

Κύριε Υπουργέ,

Εντονότατα είναι τα προβλήματα που παρατηρούνται σε καλλιέργειες αμυγδαλιών σε τοπικά διαμερίσματα της περιοχής του Δήμου Βισαλτίας του Ν. Σερρών. Τα δέντρα που βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας έχουν αρχίσει και χάνουν μεγάλο αριθμό ανθέων με αποτέλεσμα η απόδοση σε καρπούς των δέντρων να προμηνύεται ελάχιστη ως και μηδαμινή.

Συνεργείο του ΕΛΓΑ που κατέγραψε και εξέτασε το φαινόμενο αναγνωρίζει την ύπαρξη του μεγάλου προβλήματος που οφείλεται στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες του Ιανουαρίου 2017 και σε καμία περίπτωση σε λάθος των καλλιεργητών.

Ως εκ τούτου, μεγάλη είναι η ανησυχία των πληγέντων καλλιεργητών καθώς όπως διαφαίνεται από την έκταση των ζημιών, η φετινή παραγωγή θα είναι δραματικά μειωμένη σε σχέση τόσο με την περσινή όσο και με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Προτίθεται το Υπουργείο  να προχωρήσει στην σύσταση  ομάδας εργασίας, η οποία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις επισημάνσεις ζημιών, που έχουν  διενεργηθεί από τις Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, θα προχωρήσει στη σύνταξη φακέλου ώστε να υπολογιστεί η συνολική ενίσχυση για την αντιστάθμιση των ζημιών αυτών;

  1. Προτίθεστε να συγκροτήσετε ειδική επιστημονική επιτροπή προκειμένου να αποφανθεί και να τεκμηριώσει ότι το ζημιογόνο φαινόμενο οφείλεται στους ισχυρούς παγετούς του Ιανουαρίου 2017, προκειμένου οι πληγέντες παραγωγοί να αποζημιωθούν λόγω ακαρπίας;

Η ερωτώσα βουλευτής
Φωτεινή Αραμπατζή
Βουλευτής Σερρών ΝΔ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.