Wednesday, April 26, 2017

Σακοράφα : Η ισοτιμία είναι θέμα παιδείας και κουλτούρας

Συνέντευξη της Σοφίας Σακοράφα  στην απεσταλμένη στο Στρασβούργο Φανή Μπάτσιου για το moriasnow.
Η γυναικεία παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι το θέμα που τέθηκε στην ευρωβουλευτή Σοφία Σακοράφα, στη συνέντευξη που παραχώρησε για το moriasnow , στην απεσταλμένη στο Στρασβούργο Φανή Μπάτσιου.
Η ευρωβουλευτής της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, σχολιάζει κατά πόσο επιβάλλεται η παρουσία των γυναικών στο ΕΚ και πώς αυτή διαμορφώνει το κλίμα, ποιά είναι τα θέματα που κυρίως προσεγγίζουν οι Ευρωβουλευτίνες και αν υπάρχει μεταξύ τους συνεργασία, αν οι γυναίκες μεταχειρίζονται έμπρακτα ισότιμα στο ΕΚ και αν έχουν παρατηρηθεί περιστατικά όπου η ισοτιμία έχει προσβληθεί, ενώ αναφέρεται και στην εμπειρία της από την παρουσία της εκεί.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο επιβάλλεται η παρουσία των γυναικών στο ΕΚ και πώς αυτή διαμορφώνει το κλίμα στο χώρο αυτό;
ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Στόχος των δημοκρατικών θεσμών πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη και ισότιμη εκπροσώπηση όλων των απόψεων μιας κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό η παρουσία των γυναικών είναι απαραίτητη από τη στιγμή που εκφράζουν, υπερασπίζονται και διεκδικούν την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις κοινωνικές δράσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι κάτι ιδιαίτερο ούτε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Σε κάθε περίπτωση όμως το κλίμα και σε αυτό το χώρο διαμορφώνεται από τις ιδέες και τις απόψεις που εκφράζονται, χωρίς αυτό να έχει κατ’ ανάγκη φυλετική αναφορά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιά είναι τα θέματα που κυρίως προσεγγίζουν οι Ευρωβουλευτίνες; Υπάρχει μεταξύ τους συνεργασία τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο;
ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Στη σημερινή εποχή εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν πλέον θέματα που να μπορούν να χαρακτηριστούν αμιγώς ανδρικού ή γυναικείου ενδιαφέροντος και οπωσδήποτε όχι σε αυτό το επίπεδο εκπροσώπησης. Επειδή όμως η στάση, οι θέσεις και οι ιδέες που εκφράζει ο καθένας στο Ευρωκοινοβούλιο απηχούν και διαμορφώνονται από τη γενικότερη πολιτική του θέση, συνεργασίες αναπτύσσονται πάνω σε αυτή τη βάση. Είναι αυτονόητο φυσικά ότι ζητήματα που αφορούν στην «εν τοις πράγμασι» ισοτιμία της γυναίκας συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον και τη στήριξη αρκετά μεγάλου ποσοστού των γυναικών Ευρωβουλευτών. Και πάλι όμως σημασία έχει η πολιτική θεώρηση και θέση κι όχι το φύλλο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Με βάση την τη νομική ισοτιμία μεταξύ γυναικών και ανδρών, οι γυναίκες μεταχειρίζονται έμπρακτα ισότιμα στο ΕΚ ; Έχουν παρατηρηθεί περιστατικά όπου η ισοτιμία έχει προσβληθεί;
ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Έχω επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι η ισοτιμία - κι όχι μόνο μεταξύ γυναικών και ανδρών - δεν είναι μόνο θέμα νόμων, αλλά κυρίως και πρωτίστως παιδείας και κουλτούρας. Κι αυτών των δύο η ποιότητα και το περιεχόμενο είναι θέμα πολιτικής θεώρησης. Μην ξεχνάτε ότι η δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να υπερασπίζεται την ελεύθερη έκφραση όλων των ιδεών ακόμα κι όσων διαφωνούν κάθετα με αυτό. Από τη στιγμή λοιπόν που στο Ευρωκοινοβούλιο εκπροσωπούνται και εκφράζονται ακροδεξιές έως και φιλοναζιστικές ιδέες είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν και υπάρχουν περιστατικά – σε λεκτικό μόνο ευτυχώς επίπεδο - ευθείας προσβολής λόγω φύλου, θρησκείας και σεξουαλικών προσανατολισμών.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Περιγράψτε μας με λίγα λόγια την προσωπική σας εμπειρία από την παρουσία σας μέσα στο ΕΚ και πείτε μας, πώς αυτή έχει επηρεάσει τόσο την ιδιότητά σας ως εκπρόσωπο του ελληνικού λαού στην Ευρώπη όσο και ως Ευρωπαία πολίτη!
ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Στο Ευρωκοινοβούλιο, οι βουλευτές εκπροσωπούν πολίτες 28 κρατών - μελών. Όπως είναι φυσικό η εκπροσώπηση αυτή παρακολουθεί σε μεγάλο βαθμό το διαφορετικό πολιτικό φάσμα που διαμορφώνεται στο κάθε εθνικό κοινοβούλιο. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον πρωτόγνωρο και άκρως ενδιαφέρον. Η ανάγκη να προασπίζεσαι τα εθνικά σου συμφέροντα, συνυπολογίζοντας όμως ταυτόχρονα και την ανάγκη υπεράσπισης των ιδίων συμφερόντων και των άλλων λαών, πάντα σύμφωνα φυσικά με την πολιτική σου θεώρηση, δημιουργεί αυξημένη υποχρέωση γνώσης και κατανόησης και των ιδιαιτεροτήτων τους. Εκτιμώ ότι αυτή η διαδικασία είναι η πιο μεγάλη και χρήσιμη εμπειρία μου ως Ευρωβουλευτής.
Φανή Μπάτσιου
Πηγήmoriasnow.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.