Thursday, July 20, 2017

«Ούτε ένας από τους επιλαχόντες που επιθυμεί να ενταχθεί στο Μέτρο 6.1 των «Νέων Αγροτών» να μην μείνει εκτός» αιτείται ο Μ. Τζελέπης

Στην Ολομέλεια της Βουλής, της Πέμπτης 20-7-2017 συζητήθηκε η υπ’ αριθμόν Α.Π.: 1215/11-7-2017 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ν. Σερρών και Υπευθύνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλη Τζελέπη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου αναφορικά με «τους επιλαχόντες του Μέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020».
Στην αρχή της Ομιλίας του, ο Βουλευτής περιέγραψε αναλυτικώς την υφιστάμενη κατάσταση. Ειδικότερα, όπως τόνισε: «Κύριε Υπουργέ, αρχές Ιουλίου, μετά την αξιολόγηση που έγινε στους ενδιαφερομένους νέους αγρότες για να ενταχθούν στο «Πρόγραμμα 6.1» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αναρτήθηκαν οι πίνακες για τους δικαιούχους, για τους εν δυνάμει δικαιούχους, για τους επιλαχόντες και τους απορριπτόμενους. Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των νέων αγροτών να ενταχθούν σε αυτό το Πρόγραμμα, που είναι και το μοναδικό εργαλείο χρηματοδότησης νέων αγροτών για να εγκατασταθούν στην αγροτική παραγωγή, ήταν μεγάλο. Το είχαμε επισημάνει. Βλέπουμε, όμως, από τις αναρτήσεις των πινάκων, ότι ένα μεγάλο μέρος των ενδιαφερομένων νέων αγροτών να ενταχθούν στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα -για την ακρίβεια, ένας στους τρεις από αυτούς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον- μένουν εκτός ως επιλαχόντες. Και όταν μιλάμε για επιλαχόντες, μιλάμε γι’ αυτούς που σύμφωνα με την προκήρυξη του Υπουργείου, είχαν τη συγκεκριμένη μοριοδότηση να ενταχθούν, αλλά δεν έφτανε η χρηματοδότηση, τα κονδύλια, δηλαδή, που κατανεμήθηκαν από το Υπουργείο στις περιφέρειες. Για την ακρίβεια θα ήθελα να αναφέρω τα εξής: Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι δικαιούχοι ήταν 2.063 και οι επιλαχόντες 1.134. Στη Θεσσαλία, 1.342 δικαιούχοι, 482 επιλαχόντες. Στη Δυτική Ελλάδα, 1.210 δικαιούχοι, 428 επιλαχόντες. Αντίστοιχα, στην Κρήτη οι δικαιούχοι ήταν 1.198 και οι επιλαχόντες 451. Στον Νομό μου, στον Νομό Σερρών, έναν δυναμικό αγροτικό Νομό, όπου ομολογουμένως χρειάζεται η ένταξη νέων αγροτών για την ηλικιακή ανανέωση των αγροτών, οι δικαιούχοι ήταν 424 δικαιούχοι -81 εν δυνάμει- και 222 οι επιλαχόντες».  

Επιπλέον, ο κ. Τζελέπης, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά τη σπουδαιότητα του μέτρου, έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Πρώτον, με την υπερδέσμευση που έχετε σε σχέση με το 110% του αρχικού ποσού, το οποίο είναι περίπου 24 εκατομμύρια, πώς θα κατανεμηθούν τα χρήματα αυτά και πότε; Και αν από εδώ καλυφθεί το 1/3 αυτών που έμειναν εκτός, τι θα γίνει με το υπόλοιπο 2/3 των νέων αγροτών που δεν μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο μέτρο λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης; Επίσης, σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, ούτως ώστε να μην χαθεί ούτε ένας νέος που θέλει και επιθυμεί να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα; Γιατί, από την άλλη πλευρά πρέπει να λάβουμε υπόψη  ότι αν δεν ενταχθούν αυτοί οι νέοι αγρότες που θέλουν τώρα να μπουν στην παραγωγική διαδικασία, κάνοντας αυτήν την αίτηση, δεν θα μπορέσουν, δυστυχώς, να κάνουν ξανά χρήση του δικαιώματος για να ενταχθούν σε μια νέα προκήρυξη του Προγράμματος Νέων Αγροτών».
Στη συνέχεια, ο Βουλευτής, λαμβάνοντας υπόψη την απάντηση του Υπουργού τόνισε τα εξής: «Κύριε Υπουργέ, σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι γνωστό ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Τονίσατε εδώ ότι η κατανομή έγινε σύμφωνα με αυτά που συνεννοηθήκατε με τις περιφέρειες. Εδώ έχω επιστολές και από τον κ. Αγοραστό, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, και από τον κ. Κατσιφάρα, Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και από την Κεντρική Μακεδονία, όπου οι περιφερειάρχες ζητούν από εσάς να βρείτε από κοινού έναν τρόπο ούτως ώστε αυτοί οι νέοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών στην αγροτική παραγωγή, να μην μείνουν εκτός. Επίσης, από την άλλη πλευρά γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτοί οι νέοι αγρότες που έκαναν την πρόταση να ενταχθούν στο συγκεκριμένο μέτρο, επένδυσαν χρόνο και χρήμα στο παραπάνω Πρόγραμμα, σε μελετητές για τη σύνταξη των φακέλων τους. Και αφού άργησε η αξιολόγησή τους, από την άλλη πλευρά υπέβαλαν δήλωση ΟΣΔΕ, ενταχθήκαν στον ΕΛΓΑ με την προοπτική ότι αφού έχουν την μοριοδότηση -γιατί ήξερε ο καθένας περίπου τι μοριοδότηση είχε- θα μπορούσαν να ασκήσουν το αγροτικό επάγγελμα. Δυστυχώς, σήμερα η αδικία έρχεται και τους πνίγει, γιατί βλέπουν ότι νέοι αγρότες σε άλλες περιοχές, με λιγότερη μοριοδότηση από αυτούς, έχουν ενταχθεί και αυτοί μένουν εκτός».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Τζελέπης υπογράμμισε ότι: «Είχα τονίσει από τις 2/2/2017 να μην αρκείστε στην υπερδέσμευση του 10% και  σας είχα πει να προχωρήστε σε μια υπερδέσμευση 20%. Και μπορούσατε να το κάνετε, γιατί υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή. Είναι γνωστά τα προβλήματα της ανεργίας στην περιφέρεια, της αστυφιλίας, αλλά και η προοπτική, από την άλλη την πλευρά, που βλέπουν οι νέοι μας με την ενασχόληση με το αγροτικό επάγγελμα. Είχα τονίσει, επίσης, ότι θα μείνουν αζήτητα κονδύλια σε περιφέρεις. Και τώρα κάνετε επαναπροκήρυξη σε αυτές τις περιφέρεις. Τουλάχιστον τώρα, και αφού κάνατε την επαναπροκήρυξη, αν αυτά τα κονδύλια δεν απορροφηθούν, να τα μεταφέρετε στις περιφέρειες όπου πραγματικά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον -είναι αγροτικές περιοχές, έχουν μια ιστορία και μια παράδοση σε σχέση με το αγροτικό επάγγελμα- ούτως ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν όλοι αυτοί οι αγρότες που μένουν εκτός αυτήν τη χρονική στιγμή. Νομίζω ότι καταλαβαίνετε και εσείς απόλυτα την ανάγκη αυτήν τη στιγμή να βρεθεί μια λύση, ούτως ώστε ούτε ένας, μα ούτε ένας από τους επιλαχόντες νέους που επιθυμούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο Μέτρο 6.1 των «Νέων Αγροτών» να μην μείνει εκτός. Συνεργαστείτε με τις περιφέρειες, με τους περιφερειάρχες, μεταφέρετε κονδύλια από άλλες δράσεις, διότι κατανοείτε και εσείς -γιατί και εσείς πιστεύετε και στην ηλικιακή ανανέωση που πρέπει να έχει ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας όταν μόνο το 5,5% είναι κάτω των τριάντα πέντε ετών- την σπουδαιότητα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή να βρεθεί λύση, ούτως ώστε να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες στο συγκεκριμένο μέτρο».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά την έντονη πίεση του Βουλευτή και τις συνεχόμενες Κοινοβουλευτικές του Παρεμβάσεις για το θέμα αυτό, δήλωσε ότι: «Όσον αφορά την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος της ένταξης, νομίζω ότι συμφωνούμε. Είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό. Βλέπουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα και αυτό εξετάζουμε να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες».

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.