Thursday, October 19, 2017

Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης = Μία νέα εποχή για την ελληνική κτηνοτροφία

Τί είναι τα Δ.Σ.Β.;
Τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, είναι μελέτες διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, ‘’με επιδίωξη την αειφορική αξιοποίησή τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.’’
Σε τι στοχεύουν;
‘’Με τα Δ.Σ.Β. επιδιώκεται να γίνει η απογραφή των βοσκήσιμων γαιών, προκειμένου να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η βοσκοϊκανότητά τους, η λιβαδική τους κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους. Επιπλέον, καθορίζονται τα έργα υποδομής και οι βελτιώσεις βλάστησης που θεωρούνται απαραίτητες για την ανάπτυξη των βοσκήσιμων γαιών και την αύξηση της βοσκοϊκανότητάς τους. Το Δ.Σ.Β. ολοκληρώνεται με τον υπολογισμό του κόστους ανάπτυξης και την οργάνωση της διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών και του ζωικού κεφαλαίου. ‘’
Πού θα εφαρμοστούν;
Σε όλους τους δήμους της χώρας. ‘’Η ελάχιστη έκταση που μπορεί να καλύψει ένα Δ.Σ.Β. είναι τα διοικητικά όρια μιας Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας και η μέγιστη τα διοικητικά όρια ολόκληρου του Καλλικρατικού Δήμου. Οι βοσκήσιμες γαίες της περιοχής μελέτης υποδιαιρούνται σε λιβαδικές μονάδες για να κατανεμηθούν για χρήση στους δικαιούχους κτηνοτρόφους της περιοχής, ανάλογα με τον αριθμό και το είδος των ζώων που διαθέτουν, την εγγύτητα της περιοχής στην οποία δραστηριοποιούνται και την υφιστάμενη διαχείριση. Επιπλέον λαμβάνονται υπόψη και τα δικαιώματά τους για την ενιαία ενίσχυση όπως προσδιορίζονται από το Κοινοτικό Κανονιστικό Πλαίσιο (Κ.Α.Π.).”
Ποιός πληρώνει;
Οι Περιφέρειες της χώρας. Ένα ποσοστό των κονδυλίων προκύπτει από το 40% των ενοικίων που πληρώνουν για τους δημοτικούς βοσκότοπους ήδη οι κτηνοτρόφοι με το «Μίσθωμα δικαιώματος χρήσης βοσκής δημοσίων βοσκήσιμων γαιών».
Πότε θα ολοκληρωθούν;
Θα πρέπει να έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί ως τις 31/12/2019.

Μετά την έγκριση των Δ.Σ.Β., τί;

Μετά την έγκριση των Δ.Σ.Β., γίνεται παραχώρηση των κατανεμημένων λιβαδικών μονάδων στους δικαιούχους για επταετή μίσθωση με το μίσθωμα που προβλέπει ο νόμος. Η παραχώρηση των λιβαδικών μονάδων στους κτηνοτρόφους θα γίνεται κατόπιν υπογραφής συμφωνητικού ορθής διαχείρισης, το οποίο θα διασφαλίζει την εφαρμογή ορθολογικής χρήσης των βοσκήσιμων γαιών.

Όλα τα ανωτέρω ορίζει η ΚΥΑ 1058/71977/03.07.2017 που υπογράφηκε από τους  αναπληρωτές υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννη Τσιρώνη, και Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτη Φάμμελου και αφορά στον καθορισμό των προδιαγραφών και του περιεχομένου των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του ν. 4351/2015.
Σαββίνα Τσατσαρή,
Γεωπόνος Π.Θ. – M.Sc.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.