Thursday, July 19, 2018

Η κρίση στην κοινωνία και την πολιτική


“ Έχουμε χάσει το χαμόγελό μας “ ….. 
Άρθρο του Σωτήρη Αβράμη στο "θάρρος της Σιντικής"
Μια φράση απογοήτευσης, απόγνωσης και παραίτησης τελικά της Ελληνικής κοινωνίας που έρχεται ως επιστέγασμα και φυσικό επακόλουθο της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης την οποία βιώνουμε ασφυκτικά τα τελευταία χρόνια.

Αποτέλεσμα αυτών είναι να βγαίνει στην επιφάνεια, κάτι που έτσι και αλλιώς προϋπήρχε αλλά τώρα πολύ πιο έντονα, η δυσαρέσκεια, η αμφισβήτηση και πολλές φορές η απέχθεια απέναντι στην πολιτική, στους πολιτικούς, τις ιδεολογίες και σε κάθε έκφανση της πολιτικής ζωής από την κεντρική πολιτική σκηνή μέχρι και τα χαμηλότερα επίπεδα διοίκησης .




Φυσικά όχι άδικα αφού οι προκλήσεις της εξουσίας με κάθε μορφής πράξεις δεν είναι και λίγες !!! Η δικαιολογημένη αυτή απαξίωση από τους πολίτες έρχεται να ενισχυθεί κυρίως από πράξεις και συμπεριφορές αυτών που ασκούν την εξουσία και που δείχνουν έντονα ότι αγνοούν βασικές αρχές και θεμελιώδεις αξίες, που θυσιάζονται στον βωμό της σκοπιμότητας και του πολιτικού κόστους ή οφέλους !!!
Η ισότητα, η αλήθεια, η διαφάνεια, η δικαιοσύνη, ο διάλογος, η λογοδοσία, και περισσότερο από όλα η σεμνότητα και ο σεβασμός γίνονται έννοιες κενές περιεχομένου!!! Χρησιμοποιούνται και αναφέρονται από πολλούς με τόση ευκολία και ελαφρότητα, χωρίς όμως να αποτελούνε αξίες τις οποίες πραγματικά πιστεύουνε !!! Παραμένουν απλές λέξεις και αναφορές. Αλλά όμως οι πολίτες αρχικά το διαισθάνονται , στην συνέχεια το αντιλαμβάνονται και τελικά το εισπράττουν ως αρνητικό συναίσθημα και γι αυτό αντιδρούν . Αυτό τους απομακρύνει ακόμη περισσότερο από την ελπίδα για κάτι καλύτερο στο μέλλον!!! Για τους ίδιους και τα παιδιά τους !!!
Επιγραμματικά θα πρέπει να αναφέρω πράξεις και συμπεριφορές που αποδεικνύουν έμπρακτα την έλλειψη σεμνότητας και σεβασμού τόσο προς τους πολίτες όσο και για την ίδια την πολιτική !!!
• Τήρηση της αρχής της ισότητας κατά το δοκούν. Με προτεραιότητα στα δικά μας παιδιά στα δικά μας μαγαζιά στα δικά μας συμφέροντα !!! Και ενίοτε σε αυτά που προσδοκούμε να κάνουμε δικά μας !!!
• Φαινόμενα αποσύνθεσης και αναρχίας μέσα στα συλλογικά θεσμικά όργανα αποφάσεων, αποτελούν βασικό δείγμα γραφής έλλειψης σεβασμού στους ίδιους τους θεσμούς .
• Νομή και “διανομή” της εξουσίας με όρους οικονομικούς και ψηφοθηρικούς και με παράλληλη απαίτηση λήψης εξουσίας με όρους εκβιασμού, αποτελούν ένα ακόμη δείγμα αντίληψης της άσκησης εξουσίας.
• Αποφυγή και έλλειψη διαλόγου σε μικρά και μεγάλα ζητήματα με αναπάντητα ερωτήματα που υποβάλλονται από υμετέρους, γίνεται μια πάγια τακτική.
• Έλλειψη λογοδοσίας, βασικής αρχής της δημοκρατίας, όχι απλά ως τυπικής υποχρέωσης που πηγάζει από τους νόμους , αλλά κυρίως ως ουσίας και ηθικής υποχρέωσης απέναντι στους πολίτες .
• Πλημμελής απόδοση δικαιοσύνης ή επίκληση απόδοσης δικαιοσύνης προς τους πολίτες μέχρι του σημείου να αγγίζει τα όρια της σκοπιμότητας .
• Παρωχημένους τρόπους άσκησης πολιτικής, με νοοτροπία κοινοταρχών προηγουμένων δεκαετιών, θαρρείς και διανέμουν καθρεφτάκια σε ιθαγενείς !
Όμως οι πολίτες τα βλέπουν ……. Τα αντιλαμβάνονται ….. το νοιώθουν ….. Και αυτή τους η απογοήτευση και δυσφορία προς την πολιτική γίνεται ακόμη εντονότερη !!!
Χάνεται το συναίσθημα της φροντίδας, της συμπαράστασης και του κυρίως σεβασμού . Κάθε αξία πηγάζει από την από την υπέρτατη αξία του σεβασμού .
Ο σεβασμός στον πολίτη, ο σεβασμός στον συνάδελφο , ο σεβασμός στον εαυτό και στους θεσμούς μπορεί να επαναφέρει τις αξίες στον πυρήνα τις πολιτικής ως ιδεολογίας και πράξη .
Έτσι θα μπορέσουμε να ξαναβρούμε το χαμόγελό μας, να αποκαταστήσουμε την τσαλακωμένη μας αξιοπρέπεια, να ζωντανέψουμε την χαμένη μας ελπίδα, να χαράξουμε όραμα και προοπτική . Να πιστέψουμε πως μπορούμε. Και όπως γράφει ο ποιητής “να μην συναντούν πλέον εμπόδια τα βλέμματα, να βασιλεύει η κοινή γνώμη, η γνώμη του καθενός για τον καθένα”
Σωτήρης Αβράμης
Οικονομολόγος - φοροτεχνικός

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.