Sunday, February 28, 2016

Α. Τζιτζικώστας: 'Η Ελλάδα να ζητήσει από την ΕΕ την επιβολή κυρώσεων στις χώρες μέλη ή υποψήφια μέλη, που προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες' (27/2/2016)

«Να δημιουργηθούν κατά μήκος της εθνικής οδού κέντρα μετεγκατάστασης από την Αθήνα μέχρι τα σύνορα έτσι ώστε να υπάρχει ένας επιμερισμός των προσφύγων. Είναι πολύ καλύτερο και πιο αποτελεσματικό να υπάρχουν περισσότερα κέντρα με λιγότερους πρόσφυγες, παρά λιγότερα κέντρα με περισσότερους πρόσφυγες και μάλιστα στα σύνορα», δήλωσε σήμερα στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και στους δημοσιογράφους, Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Δημήτρη Τάκη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι η Κυβέρνηση αποδείχτηκε πως δεν είχε απολύτως κανένα σχέδιο για το προσφυγικό, παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος την είχε προειδοποιήσει όλους τους προηγούμενους μήνες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η σημερινή κατάσταση. «Δεν μπορεί μια Περιφέρεια να σηκώσει μόνη της ένα πρόβλημα, που δεν μπορεί να σηκώσει ολόκληρη η χώρα. Η Κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις.Πρέπει να γίνουν κέντρα μετεγκατάστασης και σε άλλες Περιφέρειες κι όχι μόνο στην Κεντρική Μακεδονία», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.



Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είπε μάλιστα ότι «η Κυβέρνηση κινδυνεύει να μας βυθίσει στο χάος. Αν δεν πετύχει η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο τα προβλήματα θα είναι τεράστια και μάλιστα άμεσα, καθώς έχουν ήδη κλείσει τα σύνορα».
«Η ενημέρωση της Κυβέρνησης για το θέμα προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μηδενική. Τόσο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και οι Δήμοι, πληροφορούμαστε τα γεγονότα από τα ΜΜΕ. Αντιλαμβάνομαι ότι το προσφυγικό είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της Κυβέρνησης, όμως σε καμιά περίπτωση αυτό δεν είναι απαγορευτικό για τον απαιτούμενο διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να συναποφασίζονται τα σημεία. Είμαστε στο σκοτάδι. Στην Κυβέρνηση αποφασίζουν σε κλειστά γραφεία και ανακοινώνουν. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο. Σχεδιάζουν ‘βλέποντας και κάνοντας’ και ενεργούν ‘αποφασίζοντας και διατάσσοντας’. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου μάθαμε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης στα Διαβατά, σε κατοικημένη περιοχή, την ώρα που από κοινού Δήμοι και Περιφέρεια είχαμε προτείνει χώρο αποδεκτό κι από τον οικείο Δήμο για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο 561 Τ.Π. στη Θέρμη. Εκεί δεν θα υπήρχαν αντιδράσεις. Παρά την ομόφωνη πρότασή μας όμως και παρά το γεγονός ότι εξηγήσαμε τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να δημιουργηθεί κέντρο μετεγκατάστασης σε έναν χώρο που δεν τον θέλει η τοπική κοινωνία, η Κυβέρνηση επέμεινε στα Διαβατά. Αν είχαν έρθει στη Θεσσαλονίκη και καλούσαν όλους τους τοπικούς φορείς σε διάλογο θα είχαμε βρει κοινά αποδεκτή λύση μέσα σε λίγες ώρες. Στα Γιαννιτσά για παράδειγμα θέλουν να κάνουν κέντρο για πρόσφυγες δίπλα σε σχολεία, ενώ στο Κιλκίς, σε έναν συνοριακό νομό, χωροθέτησαν τέσσερα κέντρα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι τεράστιες, διότι χωρίς να έχει σχέδιο εγκατέλειψε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης με τα κέντρα φιλοξενίας και εφάρμοσε πολιτική ανοιχτών θυρών. «Ο κ. Μουζάλας προσπαθεί τώρα να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Κάνει σοβαρή δουλειά, αλλά είναι μόνος του. Στο μεταναστευτικό – προσφυγικό εμπλέκονται τρία Υπουργεία και δεν υπάρχει συντονισμός», υπογράμμισε.
 
Ο κ. Τζιτζικώστας μάλιστα κατέθεσε δέσμη τεσσάρων προτάσεων ως πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος:
«Καλώ την κυβέρνηση να σταματήσει απλά να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο προσφυγικό και να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες:
1.Επιτέλους, να αποκτήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το προσφυγικό γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η πολιτική του ‘βλέποντας και κάνοντας’ που μέχρι τώρα ακολουθεί.
2.Να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων στις χώρες – μέλη ή υποψήφια μέλη, που προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες.
3.Να ζητήσει από τον ΟΗΕ τη διοργάνωση διάσκεψης για το προσφυγικό ζήτημα, καθώς η χώρα μας, η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα.
4.Να υπάρξει οργανωμένος διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και να σταματήσει να λειτουργεί με τη λογική ‘αποφασίζουμε και διατάσσουμε’, δημιουργώντας περισσότερα και μικρότερα κέντρα μετεγκατάστασης στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά μήκος της εθνικής οδού».
 
Ευθύνες, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, φέρει και η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εξελίξεις στο προσφυγικό:«Σήμερα βλέπουμε μια Ευρώπη, η οποία δεν μπορεί να υπηρετήσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Πού είναι η αλληλεγγύη των κρατών; Είναι δυνατόν μια χώρα με βάση τα δικά της συμφέροντα να προχωρά σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες είναι σε βάρος μιας άλλης χώρας μέλους της ΕΕ;». Ερωτηθείς για τηνάσκηση βέτο από την Κυβέρνηση, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είπε ότι «το βέτο είναι το τελευταίο μέσο πίεσης. Προηγείται περισσότερη και καλύτερη διπλωματία κι όχι ο τσαμπουκάς».

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση ως τη «μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μεταπολεμικά στη χώρα μας», καθώς ήδη έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα 25.000 πρόσφυγες και στο επόμενο δεκαήμερο είναι πιθανό να φτάσουν τους 50.000 ή και 60.000. Σημείωσε μάλιστα πως «η Ελλάδα είναι φιλόξενη, με ιδιαίτερη ευαισθησία για την προσφυγιά και το αποδεικνύει στις τοπικές κοινωνίες με την εθελοντική προσφορά βοήθειας στους πρόσφυγες. Χωρίς αρμοδιότητες Περιφέρειες, Δήμοι και πολίτες δίνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε όλες τις σκηνές που διέθετε, παρέχει στους πρόσφυγες νερό και τροφή, υγειονομική περίθαλψη, αλλά τα μέσα που διαθέτουμε δεν επαρκούν».

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.