Tuesday, March 2, 2021

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΙΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ;

 Γράφει η ιατρός Ζωή Νίτσα*


Η άθληση αποτελεί μία από τις πιο ευεργετικές για την υγεία συνήθειες που μπορεί να υιοθετήσει μία γυναίκα σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν βρίσκεται. Στην παιδική και εφηβική ηλικία, για παράδειγμα, η γυμναστική συμβάλει στην διάπλαση του σώματος, εξυπηρετεί την ψυχαγωγία, συμβάλλει στη καλύτερη επίδοση στο σχολείο, αφού βελτιώνει εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως είναι η μνήμη και η συγκέντρωση. Μακροπρόθεσμα, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης, καρκίνου του μαστού κλπ. Στην ενήλικη γυναίκα η συστηματική άθληση εκτός των άλλων, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για εμφάνιση παθήσεων, όπως είναι οι καρδιακές και εγκεφαλικές νόσοι.


Φωτογραφία από την προσωπική συλλογή της Δήμητρας Φασούλα

 

Παρακάτω παρατίθενται οι πιο σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες της γυμναστικής στην υγεία της γυναίκας.

Η συστηματική άθληση: 

ü Μειώνει την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη στο αίμα. Συμβάλλει δηλαδή στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πιο συχνή αιτία θανάτου στις γυναίκες, σύμφωνα με στατιστικές μελέτες που έγιναν στις Η.Π.Α.

 

ü Σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή, συμβάλλει στην μείωση του σωματικού βάρους και στη διατήρησή του σε υγιή πλαίσια. Το υγιές σωματικό βάρος αποτελεί ασπίδα έναντι του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και άλλων μορφών καρκίνου. Ένα υγιές σωματικό βάρος μπορεί, επίσης, να προσδώσει στη γυναίκα αυτοπεποίθηση και να επιδράσει θετικά στη ψυχολογία της. 

 

ü Συμβάλλει στην ποιότητα του ύπνου, βελτιώνοντας τα συμπτώματα της αϋπνίας και της υπνικής άπνοιας. Η διατήρηση ενός σταθερού, ήσυχου και βαθύ ύπνου αποτελεί σημαντικό μέσο προάσπισης της συνολικής υγείας.

 

ü Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ.

 

ü Αυξάνει συνολικά το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής.



Φωτογραφία από την προσωπική συλλογή της Δήμητρας Φασούλα

 

Όσον αφορά στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, οι ευεργετικές επιδράσεις της συστηματικής άθλησης είναι εξίσου πολύ σημαντικές για την υγεία της.


Φωτογραφία από το διαδίκτυο

 Συγκεκριμένα η γυμναστική στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας:

ü Μειώνει σημαντικά τον πόνο που προκαλείται από την αρθρίτιδα.

 

ü Δυναμώνει τα οστά, συμβάλλει δηλαδή στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, προλαμβάνοντας σε σημαντικό βαθμό την απώλεια οστικής μάζας. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οστικών καταγμάτων.

 

ü Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, νόσου Alzheimer  και άλλων παρόμοιων νευρολογικών παθήσεων.

 

ü Προσδίδει το σημαντικό πλεονέκτημα  της ανεξαρτησίας, ώστε να μπορεί να επιτελεί μόνη της τις καθημερινές βασικές δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης, όπως είναι το ντύσιμο, η καθαριότητά της, η προετοιμασία του φαγητού κλπ.

 

Σύμφωνα με Physical Activity Guidelines, το ελάχιστο εβδομαδιαίο όριο άθλησης για την προαγωγή της γυναικείας υγείας είναι:

·        Τα 150 λεπτά μέσης έντασης, αερόβιας φυσικής δραστηριότητας. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινής γυμναστικής για 5 ημέρες την εβδομάδα. Ένα παράδειγμα μέσης έντασης αερόβιας γυμναστικής είναι, για παράδειγμα, το γρήγορο περπάτημα.

 

Ή  εναλλακτικά, 

 

·        Τα 75 λεπτά μεγάλης έντασης αεροβικής γυμναστικής, είναι μία άλλη επιλογή. Το άτομο για παράδειγμα μπορεί να επιλέξει 40λεπτο τρέξιμο για δύο φορές την εβδομάδα.

 

Ή επίσης,

 

·        Συνδυασμό των ανωτέρω, με πρόγραμμα που περιλαμβάνει μέσης και μεγάλης έντασης αερόβιας άθλησης.

 

Και σε συνδυασμό με ένα από τα παραπάνω, να επιτελούνται:

 

·        Ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης για δύο ή περισσότερες ημέρες ανά εβδομάδα. Παράδειγμα αποτελούν οι ασκήσεις με αντίσταση όπως με όργανα βάρη ή χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματος, yoga κλπ.

Υπάρχουν επιπλέον τρόποι εκγύμνασης, εκτός από τους άνωθεν αναφερόμενους. Για αερόβια γυμναστική μπορεί η γυναίκα να επιλέξει την ποδηλασία, τον χορό, το κολύμπι, το τένις κλπ, ανάλογα με το είδος εκγύμνασης που την διασκεδάζει περισσότερο.


Φωτογραφία από την προσωπική συλλογή της Δήμητρας Φασούλα

Για τις γυναίκες που στο παρελθόν δεν αθλούνταν, η μόνη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν να αθλούνται, είναι η επιθυμία τους. Συστήνεται όμως σταδιακή και ομαλή αρχή, προσαρμοσμένη με τη φυσική κατάσταση της εκάστοτε γυναίκας.

Εάν επρόκειτο για γυναίκα με αυξημένο σωματικό βάρος, τότε επίσης η μόνη προϋπόθεση για να ξεκινήσει την γυμναστική είναι η επιθυμία της. Σε αντίθεση με τις γυναίκες που έχουν σημαντικά μειωμένο σωματικό βάρος λόγω διαταραχών σίτισης, ο μόνος λόγος για να ξεκινήσουν άθληση είναι η εντολή Ιατρού.

Τέλος, για όλα τα άτομα ανεξαιρέτως συστήνεται η ανά τακτά χρονικά διαστήματα, επικοινωνία με ειδικό για τον προληπτικό έλεγχο της υγείας τους.

 

 

ΠΗΓΕΣ

Physical Activity Guidelines for Americans

Office on Women’s Health


*
Ζωή Νίτσα, Ειδικευόμενη Ιατρός Γενικής Χειρουργικής στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο»

Βασικές Σπουδές: Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , Medicine in University of Antwerp 

Master of Clinical and Surgical Anatomy 

Master of Pelvic Surgery

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.