Saturday, February 19, 2022

ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ ΜΗ ΜΑΡΑΘΕΙΣ: Ένας ονειρόκοσμος που τολμά να πει αλήθειες

 


Ρεπορτάζ – Επιμέλεια: Χρήστος Κατσαρός

Σε ένα minimal και μοντέρνο χώρο, αυτό του café liberty στις Σέρρες παρουσιάστηκε την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου το βραβευμένο παραμύθι της Σωτηρίας Κυρμανίδου, ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ ΜΗ ΜΑΡΑΘΕΙΣ σε εικονογράφηση της Εμμανουέλας Κακκαβιά, που πραγματεύεται με τρόπο παιδαγωγικό το ευαίσθητο και οδυνηρό ζήτημα του παιδικού καρκίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως καθώς είναι δίγλωσσο και δίνει τρεις εκδοχές τέλους, αυτό της ίασης, αυτό του θανάτου, αλλά κι αυτό της ελπίδας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυρία Κυρμανίδου ασχολείται με δύσκολα θέματα, όπως αυτό στο προτελευταίο της παραμύθι « Η κορώνα που σκόνταψε στη φάτνη» και μιλά για το ζήτημα της πανδημίας η οποία συντρίβεται, όπως μας είπε η ίδια η συγγραφέας, στα πόδια του νεογέννητου Χριστού και θα ακολουθήσουν άλλα δύο. -

Την παρουσίαση συντόνισε η κα Δέσποινα Νικολάκη, δημοσιογράφος,  η οποία  εστίασε στην συγκυρία της παρουσίασης του βιβλίου κατά την ημέρα που έχει καθιερωθεί ως ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου καθώς 250.000 παιδιά παγκοσμίως εκ των οποίων τα 300 στη χώρα μας προσβάλλονται κάθε χρόνο από κάποια μορφή καρκίνου και ιδιαίτερα από τη λευχαιμία. Όπως τόνισε, η κα Κυρμανίδου μέσα από τον ονειρικό κόσμο του παραμυθιού πραγματεύεται το δύσκολο θέμα του καρκίνου χωρίς να φοβίζει, προσφέροντας πνευματική απόλαυση μέσα από ένα ταξίδι γνώσης.

Το πάνελ συμπλήρωναν, εκτός από την συγγραφέα και την συντονίστρια δημοσιογράφο, η κα Σωτηρία Πάνου φιλόλογος και αντιδήμαρχος κοινωνικής μέριμνας και υγείας του Δήμου Σερρών και η κα Φωτεινή Γεωργιάδου, εκπαιδευτικός ειδικής Αγωγής και Διευθύντρια ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΕΝ ΕΡΓΩ. Παράλληλα, στο πάνελ θα βρισκόταν και η κα Φωτεινή Τσουκνίδα, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, η οποία λόγω έκτακτης ανειλημμένης υποχρέωσης δεν κατάφερε να βρεθεί, αλλά απέστειλε γραπτό χαιρετισμό που αναγιγνώστηκε στο κοινό από την συγγραφέα κα Κυρμανίδου.

Η κυρία Νικολάκη έκανε εκτενή αναφορά στην επαγγελματική πορεία και στο συγγραφικό έργο της συγγραφέως, η οποία δεν έχει ασχοληθεί μόνο με την παιδική λογοτεχνία, αλλά και με την ποίηση, επιδεικνύοντας την ίδια ευαισθησία όπως και στα παραμύθια. Για το λόγο αυτό το έργο της έχει βραβευτεί παγκοσμίως, ενώ τα παραμύθια της έχουν πάρει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου ως εκπαιδευτικά εργαλεία. Σε όλα της τα παραμύθια η κα Κυρμανίδου έχει κοινό τόπο την αγωνία της για ενημέρωση πάνω σε δύσκολα κοινωνικά ζητήματα.

Πρώτη μίλησε η αντιδήμαρχος κα Πάνου, την οποία παρουσίασε αρχικά η κα Νικολάκη.

Η κα Πάνου, αφού ανέφερε ότι είναι η έκτη φορά που συνεργάζεται με την κα Κυρμανίδου τόνισε το γεγονός ότι αποτυπώνει στο έργο της την ίδια ευαισθησία που είχε και ως κοινωνική λειτουργός. Στόχος της συγγραφέως, κατά την κα Πάνου, είναι να ευαισθητοποιηθούμε εκφράζοντας την συμπαράστασή μας αλλά και να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε την κοινωνία για τις ανάγκες ενός παιδιού με νεοπλασία. Το κυκλάμινο είναι ένα ταξίδι αναζήτησης στον άγνωστο κόσμο του παιδικού καρκίνου με μηνύματα ενδυνάμωσης με τρόπο που ανταποκρίνεται στην παιδική αντίληψη, μέσα από συμβολισμούς και έντονα χρώματα.  Όλα τα προβλήματα αναιρούνται με την δύναμη της αγάπης. Το παραμύθι γίνεται έτσι το διαβατήριο ενηλικίωσης και ψυχικής ενδυνάμωσης των παιδιών.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα Γεωργιάδου, η οποία μιλώντας για την γνωριμία της με την κα Κυρμανίδου έκανε αναφορά στο παραμύθι «Το δελφινάκι νικητής» που αναφέρεται στο ζήτημα της σωματικής και κινητικής αναπηρίας, στην αυτοβελτίωση και την αυτοεκτίμηση των ατόμων με αναπηρία. Η συγγραφέας ξέρει να χαμηλώνει και να μιλάει στα παιδιά με αλήθεια και ταυτόχρονα με τρόπο γλυκό σε έναν ονειρικό κόσμο, όπου οι τρείς εκδοχές καθιστούν τους αναγνώστες συμμετέχοντες, αφού αυτοί είναι που καλούνται να αποφασίσουν για το τέλος. Η συγγραφέας τονίζει επίσης τη δύναμη της πίστης στο Θείο και τον θεραπευτικό ρόλο της επιστήμης.

Σε παρόμοιο ύφος κινήθηκε και η επιστολή της κας Τσουκνίδα, η οποία τόνισε ότι η συνήθης πρακτική είναι να μην αγγίζουμε το ζήτημα του παιδικού καρκίνου, για να μην μας αγγίξει, αντίθετα με τη συγγραφέα που τολμά, δίνοντας όλες τις πιθανές εκδοχές τέλους. Όμως ακόμα και στην περίπτωση που αγνή ψυχή του κυκλάμινου μεταφέρεται στους καθάριους ουρανούς πάνω στα φτερά της Αλκυόνης, η σπορά είναι αναστάσιμη. Πρόκειται για μία επανάκτηση των συγκινήσεων και επανεύρεση του εαυτού μας, ενώ το κυκλάμινο γίνεται ο πρωταγωνιστής και όχι ο παρατηρητής της ζωής του.

Τέλος το λόγο πήρε η συγγραφέας κα Κυρμανίδου που τόνισε το ρόλο της αγάπης ως κινητήριας δύναμης και ανέφερε ότι το παραμύθι με διαφορετικές εκδοχές τέλους είναι πολύ σπάνιο στην ελληνική βιβλιογραφία, αφού μέχρι πρότινος κυκλοφορούσε μεταφρασμένο μόνο ένα τέτοιο παραμύθι από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα του Ιταλού Τζιάννι Ροντάριο, ο οποίος χρησιμοποιεί ευρέως αυτή την τεχνική. Η αρχή έγινε με τη «δροσοσταλίδα και το μικρό αηδονάκι» που πραγματεύεται το ζήτημα της απώλειας και της αναδοχής στο οποίο η συγγραφέας έδωσε δύο μορφές τέλους. Όπως είπε η ίδια, η τεχνική αυτή βοηθάει να ενημερωθούν τα παιδιά χωρίς να φοβηθούν για τις αλήθειες που λένε τα παραμύθια με τον δικό τους γλυκό τρόπο.

Αμέσως μετά ο λόγος δόθηκε στο κοινό για υποβολή ερωτήσεων και παρατηρήσεων. Η πρώτη ερώτηση που υποβλήθηκε ήταν πού μπορεί κανείς να προμηθευτεί το παραμύθι ειδικά για τα νηπιαγωγεία και η κα Κυρμανίδου απάντησε ότι αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο βιβλίο διατίθεται στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ και στο βιβλιοπωλείο ΓΡΑΜΜΗ.

 Σε άλλη ερώτηση που τέθηκε στη συγγραφέα από  εργαζόμενη του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Νεκταρία Πητσιάβα αν υπήρξε κάποιο προσωπικό βίωμα ως αφορμή για το συγκεκριμένο θέμα η κα Κυρμανίδου απάντησε ότι η αφορμή για την έμπνευσή της στάθηκε η παρατήρηση από τον χώρο της εργασίας της και η έλλειψη άλλων συγγραμμάτων που θα βοηθούσαν το παιδί να κατανοήσει δύσκολες καταστάσεις.

Ο κος Αντώνης Μπιζεργιανίδης, τ. διευθυντής υποκαταστήματος Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στο Σιδηρόκαστρο, παρατήρησε ότι τα παραμύθια προετοιμάζουν τα παιδιά, αλλά και την κοινωνία εν γένει, να αποδεχτούν τις εξελίξεις για τις οποίες κανείς δεν είναι προετοιμασμένος και επισήμανε ότι όλα γίνονται με τη βοήθεια του Θεού και με το χέρι του γιατρού. 

Σε δική μας ερώτηση στην κα Κυρμανίδου για το τι έχει να πει αυτό το παραμύθι στα παιδιά και τι συμβολίζει το κυκλάμινο, η συγγραφέας απάντησε ότι  η κυκλαμινοοικογένεια είναι οι ήρωες του παραμυθιού. Όπως μας είπε η κα Κυρμανίδου η προσέγγιση ενός δύσκολου θέματος γίνεται καλύτερα αντιληπτή από τα παιδιά όταν οι ήρωες είναι δανεισμένοι από το ζωικό ή φυτικό βασίλειο χωρίς αυτό να είναι απαγορευτικό να χρησιμοποιηθούν ως ήρωες ανθρώπινα πρόσωπα. Για το συγκεκριμένο παραμύθι μας είπε επίσης ότι έχει να δώσει πολλά όχι μόνο στα μικρά παιδιά αλλά και στους μεγάλους και θα κάνει και αυτό την πορεία του.

Όταν τη ρωτήσαμε πώς εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο παραμύθι μας απάντησε ότι κι αυτό είναι αποτέλεσμα παρατήρησης και έντονων συγκινήσεων από το ευρύτερο περιβάλλον.

Την ρωτήσαμε ακόμη για τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το κείμενο και τον λόγο για τον οποίο αποφάσισε η αφήγηση να είναι δίγλωσση, ελληνικά και αγγλικά.  Μας υπενθύμισε ότι το παραμύθι δεν έχει ηλικία και ακουμπάει τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους και έχει να δώσει γνώση σε όλους ανάλογα με την ηλικία και την χρήση που θα γίνει. Όσο για τη δίγλωσση αφήγηση η συγγραφέας μας απάντησε ότι ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που ακουμπάει στην παιδική ψυχή έχει να προσφέρει πολλά και στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, εκτός του γεγονότος ότι πλέον είναι μία συνήθης πρακτική η δίγλωσση αφήγηση και η δική της επιθυμία ήταν να εμπλουτιστεί με αυτόν τον τρόπο το παραμύθι.

Ρωτήσαμε και την κα Νικολάκη για το    πώς έγινε η προσέγγιση για να είναι στη βιβλιοπαρουσίαση. Μας απάντησε πώς με την κα Κυρμανίδου την συνδέει πολύχρονη φιλία και συνεργασία και ότι ήταν χαρά της να βρίσκεται στην βιβλιοπαρουσίαση καθώς, όπως μας είπε, ανθρώπους σαν την κα Κυρμανίδου με αυτές τις αξίες πρέπει κανείς να τους αγκαλιάζει, να τους τιμά και να είναι δίπλα τους σε κάθε προσπάθεια κάθε στιγμή.

Η κα Νικολάκη μας συγκίνησε ιδιαίτερα με την απάντηση που μας έδωσε στην ερώτηση τι πραγματεύεται το συγκεκριμένο παραμύθι και πόσο κοντά είναι στα παιδιά της εποχής μας, όταν αναφέρθηκε σε περιστατικό που συνέβη πριν αρκετά χρόνια στο παιδάκι αγαπημένης φίλης της που διαγνώστηκε με λευχαιμία και το οποίο κατάφερε να νικήσει την ασθένεια και να είναι σήμερα μία υγιής γυναίκα 40 ετών.

Τέλος την ρωτήσαμε αν θα άλλαζε κάτι από παραμύθι και εκείνη με πολύ σεβασμό στη συγγραφέα μας απάντησε ότι δεν θα το έκανε αυτό καθώς τα γραφόμενα από την κα Κυρμανίδου καταφέρνουν πάντα να την εντυπωσιάζουν.

Μπήκαμε στον πειρασμό να κάνουμε ερωτήσεις και στις υπόλοιπες ομιλήτριες του πάνελ αρχής γενομένης από την αντιδήμαρχο κα Πάνου. Η πρώτη μας ερώτηση αφορούσε στο βραβείο που πήρε το παραμύθι και στα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει. Η κα Πάνου μας απάντησε ότι το βιβλίο είναι ξεχωριστό καθώς γίνεται κοινωνός ρεαλισμού, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει μόνο το ευτυχές τέλος, όπως συνηθίζεται στην παραμυθία, αλλά δίνονται και οι υπόλοιπες εκδοχές καθιστώντας το έτσι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που δεν παρουσιάζει μόνο αληθοφάνεια, αλλά αγγίζει αυτή την ίδια την αλήθεια της ζωής. Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο που περνάει στα παιδιά και το σημαίνον και το σημαινόμενον μέσα από τους συμβολικούς του όρους.

Για τις δημιουργικές δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν με βάση την αφήγηση του συγκεκριμένου παραμυθιού και πώς μπορούν αυτές αλλά και το κείμενο να βοηθήσουν στην ψυχική ανάπτυξη του ατόμου μας απάντησε ότι παρότι ειδικότερη στο συγκεκριμένο θέμα είναι η κα Γεωργιάδου, η ίδια μέσα από την εμπειρία της ως μητέρα, αλλά και εκπαιδευτικός, χρησιμοποιεί τις τεχνικές της δημιουργικής γραφής και της εικαστικής απεικόνισης, αλλά και της δραματοποίησης, ώστε τα παιδιά να νιώσουν το παραμύθι ως βίωμα.

Στην κα Γεωργιάδου ρωτήσαμε αρχικά πόσο μιλάει στην ψυχή ενός παιδιού ΑΜΕΑ το παραμύθι γενικότερα και ειδικότερα αυτό που παρουσιάστηκε ενώπιον κοινού.  Μας απάντησε ότι τα παραμύθια μιλάνε σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο, αυτό που ίσως αλλάζει είναι οι προσεγγίσεις και ότι μέσα από αυτά περνάμε αξίες, μηνύματα, αλήθειες και μιλάμε για δύσκολα θέματα, όπως αυτό της παιδικής νεοπλασίας με το Κυκλάμινο ή του γονεϊκού εγκλεισμού στο παραμύθι «Το μεγάλο σπίτι με τα κάγκελα» Στο σημείο αυτό έκανε μία ολιγόλεπτη παρέμβαση η κα Κυρμανίδου η οποία ανέφερε ότι στα πλαίσια της εργασίας της στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας συναντήθηκε με κρατούμενους στις φυλακές Νιγρίτας οι οποίοι την ρώτησαν αν υπάρχει κάποιο παραμύθι για να εξηγήσουν στα παιδιά τους τι ακριβώς συνέβη και βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Η κα Κυρμανίδου ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά τους ώστε τα παιδιά των εγκλείστων σιγά-σιγά και σταδιακά να αντιληφθούν την αλήθεια που δεν είναι σε θέση κανείς άλλος να τους εξηγήσει χωρίς να τα πληγώσει, παρά μόνον το παραμύθι. 

Τέλος απευθύναμε στην κα Γεωργιάδου το ίδιο ερώτημα που υποβάλαμε και στην κα

Πάνου σχετικά με τις δημιουργικές δραστηριότητες και την ψυχική ανάπτυξη του ατόμου. Όπως μας είπε η κα Γεωργιάδου, τα παραμύθια μπορούν να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως μέσα από δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, σχολιασμού, διαλογικής συζήτησης, όπου τα παιδιά μοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα, δημιουργικής γραφής με κρυπτόλεξα ή εικόνες ή με την τοποθέτηση των γεγονότων σε ορθή χρονολογική σειρά. Τα παραμύθια επίσης προσφέρονται για δραματοποίηση και για μουσικοκινητικές δραστηριότητες, εμπλέκοντας έτσι και τα αντικείμενα της μουσικής και της Φυσικής Αγωγής, και όπως μας είπε, τα ίδια τα παιδιά είναι αυτά που μας οδηγούν εν τέλει εκεί που θέλουν.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι το συγκεκριμένο θέμα μας άγγιξε προσωπικά και μας έδωσε δύναμη κι ελπίδα, καθώς δίνουμε τον δικό μας αγώνα κατά του καρκίνου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και ας μην είμαστε πλέον παιδιά. 

Το λόγο έλαβε κοινωνική λειτουργός από τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ Λευκώνα, η κα Κωνσταντίνα Σεβασλή, η οποία ρώτησε την κα Κυρμανίδου κατά πόσο επηρέασαν οι γνώσεις της πάνω στην κοινωνική εργασία την ενασχόλησή της με αυτού του είδους τα δύσκολα θέματα. Η κα Κυρμανίδου απάντησε πως ουσιαστικά πρόκειται για τάλαντο που χαρίζει ο Θεός στον καθένα και πως από μικρό παιδί είχε έφεση στο διάβασμα και στη συγγραφή. Ανέφερε ότι η πρώτη επαφή με το αναγνωστικό κοινό έγινε το 2000 με την έκδοση ενός βιβλίου του συζύγου της για το Αχλαδοχώρι που αφορά σε πολιτιστικά και λαογραφικά στοιχεία της περιοχής και στη συνέχεια ήρθε η ενασχόλησή της με την ποίηση ως πρώτης της μεγάλης συγγραφικής αγάπης και τέλος η συγγραφή παραμυθιών. Σε αυτό βοήθησε η παρατήρηση και η αγάπη για το λειτούργημα, όμως οι οποιεσδήποτε γνώσεις ή η οποιαδήποτε εμπειρία είχαν ως βάση την αγάπη για το διάβασμα και το έμφυτο ταλέντο. Όπως είπε η κα Κυρμανίδου, υπάρχει μεγάλη ευθύνη στο συγγραφέα γιατί το έργο του λειτουργεί ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Η κα Νικολάκη ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές που βοήθησαν στην βιβλιοπαρουσίαση, τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Σιδηροκάστρου για την δωρεάν παραχώρηση της μικροφωνικής εγκατάστασης, το καφέ Liberty και τους ιδιοκτήτες του για τη φιλοξενία, το φυτώριο Τζουρίδη από το Σιδηρόκαστρο για τα λουλούδια, εμάς και το TV Επιλογές για την κάλυψη της βιβλιοπαρουσίασης,  την δημοσιογράφο, κα Χριστίνα (Μαρκέλλα) Μικέλη από το Ράδιο Ε, το Δίκτυο TV και το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση, ενώ η κα Κυρμανίδου ανέφερε ότι τα επόμενα δύο παραμύθια που αναμένεται να κυκλοφορήσουν είναι «ο παππούς του ουρανού» που αναφέρεται στην απώλεια του παππού με ήρωες πιγκουινάκια και «ο Φανούρης και το δίδυμο αδερφάκι του», που αναφέρεται στη δίδυμη κύηση δύο αδελφών όπου καταφέρνει να επιζήσει μόνο ο ένας κατά τη γέννα με ήρωες δεκαοχτούρες. Όπως δήλωσε η συγγραφέας, αυτά τα δύο παραμύθια έχουν βιωματική αφόρμιση και ο Δημήτρης του παραμυθιού είναι υπαρκτό πρόσωπο καθώς δεν είναι άλλος παρά ο εγγονός της. Το κοινό εντούτοις δεν σταμάτησε να υποβάλλει ερωτήσεις ή να κάνει τα δικά του σχόλια επί του παραμυθιού.

Η κα Ευαγγελία Αρετογλίδου – Φώληα, φίλη της συγγραφέως από την Καβάλα εξήρε τόσο τον χαρακτήρα όσο και το ταλέντο της κας Κυρμανίδου και έδωσε συγχαρητήρια και ευχές.

Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε σε παλαιό συμμαθητή της συγγραφέως από το Γυμνάσιο, τον κο Μανώλη Ράντο, ο οποίος ρώτησε γιατί επιλέχτηκε το κυκλάμινο ως ήρωας του συγκεκριμένου παραμυθιού και όχι κάποιο άλλο λουλούδι. Η κυρία Κυρμανίδου απάντησε πως το κυκλάμινο είναι το λατρεμένο της λουλούδι, αλλά ταυτόχρονα είναι μικρό ταπεινό κι ευαίσθητο, ενώ από το κοινό ειπώθηκε πως σε ένα δεύτερο επίπεδο το κυκλάμινο είναι αυτό που γυρίζει και κάνει κύκλους σύμφωνα με τον ήλιο, όπως υποδηλώνει και το όνομά του. Ο κος Ράντος συμπλήρωσε επίσης πως το κυκλάμινο είναι χειμωνιάτικο λουλούδι και ανθίζει κάτω από δύσκολες συνθήκες  θεωρώντας πως πρόκειται για  αλληγορία και το κυκλάμινο δεν είναι παρά το παιδί – ήρωας που δίνει τη μάχη μέσα στο καταχείμωνο της ασθένειας χωρίς να χάνει την ελπίδα του. Αυτή η τοποθέτηση έδωσε την ευκαιρία στη συγγραφέα να πει πως ένα καλό βιβλίο δίνει πολλές αφορμές για συζήτηση.

Η κα Κυρμανίδου επίσης απάντησε στην κα Αρετογλίδου και είπε πως είναι αυτονόητο στη ζωή να συμπορευόμαστε και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον ως μία αλυσίδα και έδωσε το λόγο στον κο Τάσο Σαββαΐδη, ιεροψάλτη στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας στο Σιδηρόκαστρο, όπως μας έκανε γνωστό η κα Νικολάκη, δραττόμενη της ευκαιρίας να ευχαριστήσει και τους ιερείς του Ναού, πατέρα Προκόπιο και πατέρα Λεόντιο για την μικροφωνική. Ο κος Σαββαΐδης είπε ότι η συγγραφέας τιμά τον γενέθλιο τόπο το Σιδηρόκαστρο και κατέληξε ότι ήταν μια υπέροχη βιβλιοπαρουσίαση.

Τέλος η κα Κυρμανίδου ευχαρίστησε και την γιατρό κα Καστορίδου Χιονάτη η οποία ακύρωσε ραντεβού για να παρευρεθεί στην εκδήλωση αλλά και όλους όσους ήταν αλληλέγγυοι από την πρώτη στιγμή σε αυτή την προσπάθεια, ιδιαιτέρως δε εκτός από τα μέλη του πάνελ και την δημοσιογράφο και ραδιοφωνική παραγωγό στο Ράδιο Ε την κα Μαρκέλλα   Μικέλη για την φιλοξενία σε εκπομπή της σε παλαιότερο χρόνο.

Με το πέρας της εκδήλωσης το ΚΔΑΠ ΜΕΑ δια μέσου της κας Γεωργιάδου παρουσίασε και χάρισε αφίσα που ζωγράφισαν τα παιδιά με το θέμα του παραμυθιού ενώ η κα Κυρμανίδου υπέγραψε τα βιβλία που αγόραζε το κοινό.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι στην πώληση και την προβολή των βιβλίων βρισκόταν η κα Ελισάβετ Σώχαλη, η οποία βοήθησε εθελοντικά, καθώς είναι καλή φίλη της συγγραφέως.

Εμείς ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο, καθώς πρόκειται για ένα αριστουργηματικό λογοτέχνημα του είδους της παραμυθίας, και μάλιστα αυτοέκδοση, που έλαβε και το Β’ Βραβείο σε παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος, το οποίο κάποιοι από τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι προσκλήθηκαν από την κα Κυρμανίδου και τους συνεργάτες της αγνόησαν παντελώς με την απουσία τους, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές μας πληροφορίες που έφτασαν στη Γραφίδα Σιντικής.

Σωτηρία και εις ανώτερα!

 

ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ ΜΗ ΜΑΡΑΘΕΙΣ:  Ένας ονειρόκοσμος που τολμά να πει αλήθειες της Σωτηρίας Κυρμανίδου 15.2.22 https://youtu.be/jra0XqoEAVc

 



 

Monday, January 17, 2022

Δήμος Σιντικής – Ανασκόπηση 2021. Οι αιρετοί άρχοντες απαντούν στο Χρήστο Κατσαρό

Πρώτος είχαμε την τιμή να μας μιλήσει ο Δήμαρχος ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για την πανδημία του κορωνοϊού και τις απώλειες που υπήρξαν.

Στη συνέχεια ο κύριος Λούγγος, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης, Δημοτική Συνεργασία Πολίτων, θεώρησε πως ήταν μια ιδιαίτερα πετυχημένη χρονιά από πλευράς αντιπολίτευσης τόσο γιατί η φωνή της κατάφερε να αυξήσει περίπου στο εικοσαπλάσιο τα έσοδα από τις ανεμογεννήτριες και λόγω της ανεξαρτητοποίησης του κυρίου Άνθιμου Γεωργιάδη από την παράταξη του Δημάρχου για λόγους συνειδήσεως.

Η κυρία Φυταγκουρίδου επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Νέοι ορίζοντες για την Σιντική, στηλίτευσε την Δημοτική αρχή για τη γενικότερη αδράνεια της, θεωρώντας πως χρησιμοποιεί ως αφελή δικαιολογία την πανδημία του κορωνοϊού για να καλύψει την απουσία έργου.

 Η κυρία Ιωαννίδου Μαρία, ως επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Σιντικής παραδέχτηκε πως ήταν μια δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας, αλλά ότι ο Δήμος ήταν απών από τα προβλήματα των δημοτών σε όλα τα επίπεδα και κάλεσε τους πολίτες σε ενεργή διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Επίσης μας μίλησε και ο κύριος Σωτήρης Αβράμης, οικονομολόγος- φοροτεχνικός και πρώην Δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος παρακολουθεί στενά τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο και ο οποίος κατηγόρησε για αλαζονεία και πελατειακό καθεστώς, αλλά και για κακοδιαχείριση την παρούσα Δημοτική αρχή. τέλος αναφέρθηκε στην απόσταση όπως είπε λόγων και εργων της Δημοτικής αρχής τόσο στο θέμα του πορίσματος των λουτρών, όσο και στην ανυπαρξία έργων με κορυφαία παραδείγματα την μη επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Ροδόπολης παρά τις επταετείς υποσχέσεις για το αντίθετο , την ανυπαρξία μελέτης για τη λειτουργία του Εμπορικού κέντρου Σιδηροκάστρου, αλλά και την αδυναμία αντιμετώπισης της καθημερινότητας, όπως τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν μετά την πτώση του τοιχίου του Κρουσοβίτη ποταμού, ο οποίος υπερχείλησε.

Τέλος μίλησε ο κύριος Δεβελάσκας, πολιτευτής και πρώην υπ. περιφερειακός σύμβουλος ο οποίος αναφέρθηκε και αυτός στις δυσκολίες της περσινής χρονιάς λόγω της πανδημίας.

Δήμος Σιντικής – Ανασκόπηση 2021. Οι αιρετοί άρχοντες απαντούν στο Χρήστο Κατσαρό https://youtu.be/sUSijRLPQU0



Δήμος Σιντικής: Ήταν μια δύσκολη χρονιά το 2021- Τι λένε οι αιρετοί https://youtu.be/qe8c5qHZErY