Monday, May 11, 2015

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ: ‘’Επαναπροσέγγιση της αναπτυξιακής προοπτικής για τη Μακεδονία και τη Θράκη ‘’

Ως Σερραία, έχω γαλουχηθεί με τη θεώρηση,  ότι η πολιτική πρέπει να διέπεται
από τον απαράβατο κανόνα της συνέπειας λόγων και πράξεων.
Πιστή σε αυτήν την αρχή έχω επιλέξει συνειδητά, στη μακρόχρονη ενασχόλησή μου με τα κοινά, να πορεύομαι με αγάπη, σεβασμό, αλλά και ευαισθησία απέναντι στον συνάνθρωπο. 
Ασκώντας αυτόν τον ανθρώπινο τρόπο πολιτικής, με ανοικτή καρδιά και νου, αντιμετωπίζω από τη θέση της Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (για τη Μακεδονία και τη Θράκη) και τα ζητήματα που αφορούν στο σύνολο τη Βόρειας Ελλάδα.. ...

Τόσο ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμμένος, όσο και εγώ, πιστεύουμε ακράδαντα στον θεσμικό μεγάλο ρόλο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης. Γι αυτό , αυτό και από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο επιδίωξή μου είναι η μετουσίωση των αιτημάτων των Βορειοελλαδιτών σε δημόσια πολιτική.
Κρατώντας όλες τις αρμοδιότητες που είχε πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και διεκδικώντας ακόμη περισσότερες, στόχος μου είναι η ενίσχυση, η θωράκιση και η αξιοποίηση του στρατηγικού, επιτελικού, συντονιστικού, μα και λειτουργικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει το ΥΜΑΘ, ως επίκεντρο ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού για το σύνολο της Μακεδονίας και της Θράκης.
Κινούμενη προς αυτήν την κατεύθυνση , πρώτο μου μέλημα παραμένει η ενεργοποίηση όλων των αναπτυξιακών, ακαδημαϊκών και επιστημονικών δυνάμεων της περιοχής, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουμε  στέρεες βάσεις για την επανεκκίνηση του βορειοελλαδικού επιχειρείν, το οποίο «στραγγαλίστηκε» τα προηγούμενα χρόνια στο όνομα των μνημονιακών πολιτικών. 
Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, για την παρούσα Κυβέρνηση, η Θεσσαλονίκη αποτελεί «σταυροδρόμι» ευκαιριών και ανάπτυξης, οι οποίες από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας διαχέονται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, καθιστώντας την και πάλι κυρίαρχη γεωπολιτικά.
Ήδη , προγράμματα που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του Υπουργείου, όπως είναι για παράδειγμα το «SmartSpec» και το «Trigger»,όχι μόνο ενισχύουν την παραγωγική ταυτότητα που θέλουμε να προσδώσουμε στην περιοχή ευθύνης μας, αλλά δίνουν παράλληλα και μια ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση στην επέκταση των διασυνοριακών μας σχέσεων.
Βάζοντας τη Μακεδονία και τη Θράκη σε τροχιά ανάπτυξης και με δεδομένο ότι στην οικονομία τα πάντα είναι κύκλος, θέλουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για μια ισχυρή βορειοελλαδική επιχειρηματικότητα, η οποία αυτόματα συνεπάγεται ισχυρή οικονομία, εξαγωγές, επενδύσεις, ενίσχυση της ρευστότητας και φυσικά νέες θέσεις εργασίας.
Πολύτιμο εργαλείο σε αυτήν μας την προσπάθεια είναι και η Ζώνη Καινοτομίας. Με τη δημιουργία του πρώτου θύλακα αλλά και με το «Innovation Hub» φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε τεχνολογικές μονάδες αιχμής, οι οποίες θα συμβάλλουν τα μέγιστα , ώστε η Βόρεια Ελλάδα να αποτελέσει εφαλτήριο εφαρμογής ενός νέου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο θα συνδέει την έρευνα με την καινοτομία και την παραγωγή.
Πέρα, όμως, από τον αναπτυξιακό ρόλο που προδίδουμε στο ΥΜΑΘ, οφείλουμε να εστιάσουμε και στην εθνική του αποστολή, ως ηχηρή απάντηση απέναντι στους «γείτονες» εξ Ανατολής καθώς και στη σύγχυση που προσπαθεί να δημιουργήσει το γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων, παραχαράσσοντας και οικειοποιώντας την χιλιόχρονη ιστορία μας. 
Ο όρκος που έδωσα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ως Υφυπουργός,  προστάζει να παραμείνω αμετακίνητη απέναντι στις εθνικές προκλήσεις που σχετίζονται με τη Μακεδονία και τη Θράκη μας, υπερασπιζόμενη τα εθνικά μας συμφέροντα.
Όσο Τουρκία και Σκόπια σέβονται τις διεθνείς συνθήκες και αναγνωρίζουν την ιστορική και αδιαπραγμάτευτη αλήθεια, τόσο και εμείς ως ΥΜΑΘ θα συνεργαστούμε μαζί τους για την ενίσχυση των διακρατικών και οικονομικών μας σχέσεων. Κάθε τους πρόκληση, ωστόσο, θα γκρεμίζει και κάθε γέφυρα συνεργασίας.
Αναφέρω όλα τα παραπάνω για να αναδείξω, ότι αποστολή μου είναι να δώσω ψυχή και όραμα στον δοκιμαζόμενο λαό μας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά προβλήματα που του προκάλεσε η αμοραλιστική και ισοπεδωτική πολιτική των αριθμών και του στείρου νεοφιλελευθερισμού.
Ο τόπος μας έχει ανάγκη από χαρακτηριστικά όπως η κατανόηση, η υπομονή και η  επιμονή, που μαζί με τα αθάνατα  ιδανικά του Έθνους μας, θα μας δώσουν τη δύναμη να ξαναπάμε την Ελλάδα ψηλά.

Και στην Ελλάδα που θέλουμε να δημιουργήσουμε, το ΥΜΑΘ βρίσκεται πολύ ψηλά στην θεσμική ιεραρχία.
 ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ
Υφυπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.