Thursday, October 8, 2015

Ομιλία Φωτεινής Αραμπατζή στη Βουλή για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης

«Από κάθε λέξη του Συντάγματος κύριε Πρωθυπουργέ, γίνατε κάθε λέξη του τρίτου μνημονίου»

Επίθεση για τα αγροτικά, τον στραγγαλισμό της επιχειρηματικότητας και την εγκατάλειψη της Αμφίπολης εξαπέλυσε προς την Κυβέρνηση η Φωτεινή Αραμπατζή, κατά την ομιλία της στις προγραμματικές δηλώσεις

Για πρωτόγνωρη πολιτική μεταμόρφωση κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή στην προχθεσινή της ομιλία (Τρίτη 6-10-2015) για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από εκεί, που τον προηγούμενο Φεβρουάριο υποσχόταν την επαναχορήγηση της δέκατης τρίτης σύνταξης και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατά την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις ζήτησε άρον άρον από τους βουλευτές του την ψήφιση των προαπαιτουμένων και σκληρών μέτρων, που η δική του κακή συμφωνία έφερε.

Επισήμανε μάλιστα ότι η ομιλία του δεν είχε καμία σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατέθεσε η Κυβέρνησή του, το οποίο και προβλέπει βαθιά ύφεση, αύξηση της ανεργίας και δραματική μείωση τόσο των συντάξεων, όσο και του επιδόματος θέρμανσης κατά 105 εκ. Ευρώ. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τα χρήματα, που θυσιάζει ο Πρωθυπουργός για το επίδομα θέρμανσης είναι όσα ανεύθυνα πέταξε και λίγα παραπάνω, για τις ανώφελες εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ιδιαίτερα καυστική υπήρξε η κ. Αραμπατζή τόσο απέναντι στον Πρωθυπουργό, όσο και στον αρμόδιο Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την παντελή ανυπαρξία ισοδυνάμων ή εναλλακτικών απέναντι στο φοροεπιδρομικό και εισφοροεισπρακτικό πακέτο μέτρων, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρνει τελικά για τους πολύπαθους αγρότες. Υπενθύμισε δε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή, που χάρη στην αντίστασή της κατά την ψήφιση της συμφωνίας το καλοκαίρι, απέτρεψε τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, εξαναγκάζοντάς την στην ουσία να αποσύρει το συγκεκριμένο δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων για τους αγρότες προς εξεύρεση ισοδυνάμων τον Οκτώβριο. Τελικώς βέβαια, όπως τόνισε η κ. Αραμπατζή, ο βαρύς λογαριασμός για τους αγρότες έρχεται από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το πλήγμα, που θα επιφέρει στον πολύπαθο αγροτοκτηνοτροφικό τομέα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα «κομπογιαννίτικα αντίδοτα», που χρησιμοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Θεώρησε δε απαξιωτικό για τον πρωτογενή τομέα, από ολόκληρη την ομιλία του Πρωθυπουργού, μόλις μιάμιση παράγραφος να αφιερώνεται από τον Αλέξη Τσίπρα στον πρωτογενή τομέα.

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι πολιτικά απρεπές να εξαπατά ο κ. Τσίπρας τους αγρότες μιλώντας για τα 20 δις της νέας ΚΑΠ 2014-2020, που ήταν ήδη διασφαλισμένα από την προηγούμενη Κυβέρνηση εδώ και 16 μήνες, χρήματα, πού όπως ανέφερε παραδοθήκαν αλώβητα στον αγροτικό κόσμο ενώ τώρα θα υποστούν τη βάσσανο της φορολόγησης από την τροπολογία Βαλαβάνη για την φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων. Έθεσε μάλιστα και το μείζον θέμα της μη έγκαιρης καταβολής, για πρώτη φορά στα χρονικά, των κοινοτικών επιδοτήσεων ύψους 2 δις ευρώ, εξ αιτίας της απόλυτης ακυβερνησίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που 7 μήνες δεν ολοκλήρωσε τα απαραίτητα για την πληρωμή, σχέδια βόσκησης της χώρας.

Μίλησε δε για προσχηματική στάση της Κυβέρνησης απέναντι στην πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, κατηγορώντας την ότι την ίδια στιγμή, που από τις συνοριακές πύλες της χώρας, εισρέουν ανενόχλητα αδήλωτα και λαθραία φορτία, λόγω και της έλλειψης σκάνερ στα τελωνεία, ο μέχρι πρότινος αρμόδιος Αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Αλ. Μάρδας δήλωσε ότι για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος στο τελωνείο του Προμαχώνα, θα χρησιμοποιηθούν κατόπιν συμφωνίας τα σκάνερ της βουλγαρικής πλευράς.

 «Τα αναγκαία αυτά μηχανήματα για την αντιμετώπιση 8 δισεκατομμυρίων φοροαποφυγής είναι εγγεγραμμένα σε δύο προηγούμενους προϋπολογισμούς. Πού βρίσκονται, άραγε, αυτά τα κονδύλια και τελικά για πού τα προορίζετε;», σημείωσε χαρακτηριστικά η Σερραία Βουλευτής.

Αντί επιλόγου στην τοποθέτησή της, η κ. Αραμπατζή επέλεξε να θίξει το μείζον ζήτημα της πλήρους εγκατάλειψης από την Κυβέρνηση του ακτινοβόλου μνημείου της Αμφίπολης. Της αρχαιολογικής αυτής ανασκαφής τεράστιας σημασίας, για το μέλλον της οποίας όπως τόνισε, δεν άκουσε δυστυχώς ούτε λέξη από τον νέο Υπουργό Πολιτισμού κ. Αρ. Μπαλτά, στις προγραμματικές δηλώσεις.

«Ελπίζω ο κ. Μπαλτάς να μην ακολουθήσει την πολιτική του κ. Ξυδάκη, που εκδίωξε με πρωτοφανή πολιτική εμπάθεια και καταδίκασε σε εγκατάλειψη μια χρυσοτόκο φλέβα ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα», υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία της.



Αναλυτικά η ομιλία της κ. Αραμπατζή στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης είναι η εξής:

Το σχετικό link της ομιλίας είναι


«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χθες το βράδυ παρακολουθήσαμε μια πρωτόγνωρη πολιτική μεταμόρφωση. Ο Αλέξης Τσίπρας από κάθε λέξη του Συντάγματος αυτής της χώρας, όπως έλεγε ότι είναι από αυτό εδώ το Βήμα στις 8 Φεβρουαρίου, έγινε ξαφνικά χθες το βράδυ κάθε λέξη του τρίτου μνημονίου. Από εκεί που τον Φεβρουάριο υποσχόταν μέσω έντονων, φυσικά, χειροκροτημάτων την επαναχορήγηση της δέκατης τρίτης σύνταξης μέχρι το τέλος του 2015 και βεβαίως την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, χθες το βράδυ στην παγωμένη Κοινοβουλευτική του Ομάδα ζητούσε να προχωρήσουν χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, δηλαδή στην ψήφιση των προαπαιτούμενων και των δύσκολων μέτρων.
Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας της 8ης Φεβρουαρίου με τον Αλέξη Τσίπρα της χθεσινής ημέρας είναι δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι. Ο ίδιος άλλαξε. Το ερώτημα είναι αν άλλαξε και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν άλλαξαν και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή αν αυτά που ζήσαμε το προηγούμενο επτάμηνο θα τα ξαναζήσουμε για δεύτερη φορά ως εφιάλτη και αν σε λίγες εβδομάδες ή σε λίγους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητάει ξανά τη βοήθεια της Νέας Δημοκρατίας και των υπολοίπων ευρωπαϊκών δυνάμεων της Αντιπολίτευσης προκειμένου να μην ξανακινδυνεύσει η χώρα με Grexit.

Βέβαια, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να άλλαξε και από αντιμνημονιακός να έγινε μνημονιακός, δεν άλλαξε όμως η τακτική του να λέει ψέματα, να εμφανίζει το μαύρο άσπρο και να βαφτίζει το κρέας ψάρι.
Χθες το βράδυ από αυτό εδώ το Βήμα είπε ότι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα είναι εξάμηνο της επιστροφής της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Λίγες ώρες νωρίτερα βέβαια στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που η Κυβέρνησή του κατέθετε περιελάμβανε μέτρα συνολικού ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2016 και ύφεση 1,3% του ΑΕΠ.
Μίλησε για ενίσχυση εργασίας, καταπολέμηση της ανεργίας και άλλα τέτοια εντυπωσιακά, όταν ο προϋπολογισμός του προβλέπει αύξηση της ανεργίας στο 25,8% του ΑΕΠ, την ίδια στιγμή που η δαπάνη για τις συντάξεις θα μειωθεί στα 281 εκατομμύρια ευρώ, αυτές οι συντάξεις που ο Αλέξης Τσίπρας σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου διακήρυττε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν. Τελικά ποιον να πιστέψουμε; Τον Αλέξη Τσίπρα ή τον προϋπολογισμό που κατέθεσε;
Εξήγγειλε και πανελλαδικό χάρτη φτώχειας, ενώ ο προϋπολογισμός του προβλέπει μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 105 εκατομμύρια ευρώ, όσα δηλαδή ξοδέψαμε –και λίγα παραπάνω- για τις ανώφελες εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Ήρθε, όμως, η ώρα του βαρύτατου λογαριασμού, κύριε Πρωθυπουργέ, που δεν πληρώνεται ούτε με ισοδύναμα ανύπαρκτης διαπραγμάτευσης ούτε με κομπογιαννίτικα αντίδοτα, σαν αυτά που ψελλίσατε χθες για το φοροεπιδρομικό και εισφοροεισπρακτικό πακέτο μέτρων που φέρνετε τελικά για τους αγρότες.
Θυμάστε αυτό το επαχθές πακέτο μέτρων που από αυτό το Βήμα στις 22 Ιουλίου αρνείτο ότι υπάρχει καν στο χάρτη ο κ. Τσακαλώτος. Αυτό το επαχθές πακέτο μέτρων που χάρη στην αντίσταση της Νέας Δημοκρατίας, στις ψήφους της οποίας καρδιοχτυπούσατε για τη ψήφιση της συμφωνίας και την παραμονή της χώρας στο ευρώ, δεν το φέρατε αλλά το σπρώξατε στα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου με την τρίπλα να φέρετε ισοδύναμα.
Και αντί για ισοδύναμα, ακούσαμε χθες τον Πρωθυπουργό στη μία και μόνο παράγραφο που εδέησε να αφιερώσει για την αγροτική ανάπτυξη να αναπτύσσει θεωρίες για τον ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και τη δήθεν διαφορετική φορολογική του μεταχείριση.
Ακούσαμε προηγουμένως και τον κ. Αποστόλου. Δεν ακούσαμε βεβαίως για ποια εισοδήματα, με ποιους συντελεστές και με τι προσδοκώμενα τελικά. Ακούσαμε έναν Πρωθυπουργό να κομπορρημονεί και να διατυμπανίζει -ως αντίδοτο και αυτό- τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ της νέας ΚΑΠ για την περίοδο ’14-’20 αυτά που διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση δεκαέξι μήνες πριν.
Δεν είπε βεβαίως ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε αυτά τα είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ που σας παρέδωσε αλώβητα για τον αγροτικό κόσμο η προηγούμενη Κυβέρνηση, πόσα χρήματα τελικά θα μείνουν στην τσέπη του αγρότη ύστερα και από τη φορολόγηση των επιδοτήσεων που ήδη ψηφίσατε το Μάιο με την τροπολογία Βαλαβάνη.
Δεν είπε τίποτα για την υπερφορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος που έρχεται από το 13% στο 26% και μπορεί και στο 29%, ούτε για την προκαταβολή του φόρου από το 55% -ήταν στο 27,5% βεβαίως- στο 100% τώρα, ούτε για τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ που θα σημάνει το τέλος της αγροτικής παραγωγής.
Μου άρεσε βεβαίως που ο κ. Αποστόλου κατά την ομιλία του ζήτησε προτάσεις από την Αντιπολίτευση αναφερόμενος στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών και αμέσως μετά την ομιλία του αποχώρησε. Προφανώς ήταν προσχηματική η πρόσκληση αυτή στην Αντιπολίτευση.
Παρεμπιπτόντως ήθελα να ρωτήσω τον κ. Αποστόλου –αν ήταν παρών- αν είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό ότι φέτος για πρώτη φορά από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πληρωθούν εγκαίρως οι κοινοτικές επιδοτήσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρήματα απαραίτητα για την επιβίωση και των οικογενειών αλλά και των εκμεταλλεύσεων αγροτών και κτηνοτρόφων.
Και ξέρετε γιατί; Γιατί εφτά μήνες τώρα δεν κυβερνήσατε ποτέ, ούτε στα στοιχειώδη, στα αυτονόητα, τα βασικά, όπως να βγάλετε μια στοιχειώδη απόφαση για τα σχέδια βόσκησης της χώρας, απαραίτητη για την πληρωμή των επιδοτήσεων.
Να θυμίσω απλά –και υπάρχει στα Πρακτικά- ότι ο ίδιος Υπουργός, ο κ. Αποστόλου, δεσμευόταν ότι τα οριστικά σχέδια βόσκησης -και άρα τα αναγκαία για την πληρωμή των επιδοτήσεων- θα ήταν έτοιμα μέχρι τις 15 Αυγούστου.
Αναρωτιέμαι αν είναι ενημερωμένος ο Πρωθυπουργός επίσης ότι μόνο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 η χώρα μας χάνει στις 31 Δεκεμβρίου 700 εκατομμύρια ευρώ, γιατί απλώς έμειναν αναπορρόφητα, όπως ότι και το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, αυτό που πέτυχε βεβαίως η προηγούμενη Κυβέρνηση, ύψους 4,22 δισεκατομμυρίων –απλώς το θυμίζω- και υπεβλήθη τον Ιούνιο του 2014 είναι το μόνο από τα κράτη-μέλη που δεν έχει εγκριθεί επί των ημερών σας, όταν ενεκρίθη ακόμα και αυτό της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
 Γι’ αυτό αφήστε τα μεγαλεπήβολα, κύριοι της Κυβέρνησης, για εμβληματικούς στόχους και άλλα τέτοια εντυπωσιακά και πιάστε τα βασικά και τα διασφαλισμένα, γιατί και αυτά κινδυνεύουν στα χέρια σας.
 Μιλάτε για ανάπτυξη, όταν υπερφορολογείτε με τις νέες δυσβάσταχτες προκαταβολές φόρου τη μικρομεσαία επιχείρηση, όταν σε εφτά μήνες διακυβέρνησης ο Υπουργός Ανάπτυξης δεν εξέδιδε μία υπουργική απόφαση, την περίφημη ΥΠΑΣΥΔ, για να αρχίσουν να τρέχουν τα προγράμματα και τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ, καταδικάζοντας έτι περαιτέρω την αγορά και τις επιχειρήσεις.
Μιλάτε για πάταξη της φοροδιαφυγής και καταπολέμηση του λαθρεμπορίου όταν μέχρι χθες ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Μάρδας, δήλωσε από τις Σέρρες ότι για την πύλη εισόδου του Προμαχώνα, που αιμορραγεί από τη διέλευση αδήλωτων και λαθραίων φορτίων, θα χρησιμοποιούνται τα σκάνερ της βουλγαρικής πλευράς. Ντροπή! Την ίδια στιγμή που τα αναγκαία αυτά μηχανήματα για την αντιμετώπιση 8 δισεκατομμυρίων φοροαποφυγής είναι εγγεγραμμένα σε δύο προηγούμενους προϋπολογισμούς. Πού βρίσκονται, άραγε, αυτά τα κονδύλια και τελικά για πού τα προορίζετε;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ομιλία μου δεν θα έχει επίλογο, όπως επίλογο εύχομαι να μην έχει και η τεράστιας σημασίας αρχαιολογική ανασκαφή στην Αμφίπολη.
Λυπάμαι που και ο νέος Υπουργός Πολιτισμού, που μίλησε λίγο πριν, δεν είπε τίποτα για το μέλλον αυτού του ακτινοβόλου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς που απειλείται ακόμη και με κατολίσθηση, με υποχώρηση.
Ελπίζω ο κ. Μπαλτάς να μην ακολουθήσει την πολιτική του κ. Ξυδάκη, που εκδίωξε με πρωτοφανή πολιτική εμπάθεια και καταδίκασε σε εγκατάλειψη μια χρυσοτόκο φλέβα ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.
Σας ευχαριστώ».


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.