Tuesday, September 1, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Όνειδος η πρόβλεψη για υπερωρίες όσων μπαίνουν σε καραντίνα»


Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή δημοσιεύματα για επικείμενη διάταξη του Υπουργείου Εργασίας όπου θα προβλέπεται η υποχρεωτική πραγματοποίηση υπερωριών έως και τρεις ώρες την ημέρα χωρίς αμοιβή για όσους εργαζόμενους τίθενται σε καθεστώς καραντίνας, δήλωσε:


«Η ΝΔ αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία την απέχθειά της για κάθε εργασιακό δικαίωμα. Αντί να φροντίσει ώστε να στηριχθούν πραγματικά οι επιχειρήσεις και το εισόδημα των εργαζομένων, ανακαλύπτει διαρκώς αφορμές ακύρωσης και παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα αποκαλύπτεται πρόθεση του Υπουργείο Εργασίας να καταθέσει διάταξη σύμφωνα με την οποία όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα λόγω κορωνοϊού, θα αμείβονται κανονικά για τις ημέρες που θα απουσιάζουν από την επιχείρηση, θα είναι όμως υποχρεωμένοι κατά την επιστροφή τους να εργάζονται υπερωριακά έως και τρεις ώρες την ημέρα χωρίς να αμείβονται προκειμένου να καλύψουν τις εργατοώρες που χάθηκαν όσο ήταν σε καραντίνα. Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια μετακύλισης του κόστους της υγειονομικής κρίσης στους εργαζόμενους, που έχουν υποστεί ήδη σημαντικές ανατροπές στο εργασιακό και μισθολογικό τους καθεστώς. Πρόκειται για μια ακόμη διάταξη που αποδεικνύει στην πράξη την μεγάλη απόσταση της κυβέρνησης από τις πραγματικές ανάγκες τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων. Η μεγάλη ύφεση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις όλης της χώρας, η διόγκωση της ανεργίας, οι σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής όλων μας φαίνεται ότι δεν αγγίζουν τα κυβερνητικά επιτελεία. Αντί να προσπαθούν να βρουν λύσεις για τα προβλήματα που οι πολιτικές τους δημιουργούν, επιμένουν να προκαλούν νέες αχρείαστες αρνητικές συνέπειες. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη το μόνο που θα έχει ως αποτέλεσμα, είναι να ανατραπούν πλήρως οι οικογενειακοί προγραμματισμοί όσων έχουν την ατυχία να τεθούν σε καραντίνα. Ταυτόχρονα θα ενισχυθούν τάσεις αποφυγής ελέγχου για κορωνοϊό από εργαζόμενους που δεν θα θέλουν να βρεθούν σε κατάσταση εργασίας έως και 11 ώρες την ημέρα χωρίς να αμείβονται. Η πρόβλεψη αυτή της κυβέρνησης είναι αδικαιολόγητη και δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Εάν ήθελε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις για τις απώλειες ανθρώπινου δυναμικού που ενδέχεται να υποστούν θα έπρεπε να αναλάβει μέρος του κόστους των εργαζομένων και όχι να μεταφέρει το όποιο κόστος αποκλειστικά στους εργαζόμενους».  


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.