Saturday, April 17, 2021

«Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους για όλο τον καιρό» Αβραάμ Λίνκολ

 Άρθρο του Σωτήρη Αβράμη στην εφημερίδα «Ψίθυροι της Σιντικής» στο φύλλο Απριλίου


Η φράση αυτή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ αποτυπώνει πλήρως τον τρόπο λειτουργίας και συμπεριφορά του επικεφαλής της σημερινής δημοτικής αρχής που μετά από επτά χρόνια άσκησης της εξουσίας συνεχίζει να συμπεριφέρεται με περισσή αλαζονεία και υπεροψία από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία αυτής .

Τρανταχτή απόδειξη των συμπεριφορών αυτών, που αποτέλεσε το έναυσμα και την αφορμή για την σύνταξη αυτού του κειμένου, αποτελεί η συνολική αλλά και η ειδικότερη, σε συγκεκριμένα θέματα, εικόνα της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σιντικής (4 Μαρτίου 2021) .

Αναφερόμενος στην γενικότερη εικόνα, για όσους παρακολούθησαν ζωντανά την παρουσίαση του δημοτικού συμβουλίου αλλά έχουν στην μνήμη τους και προηγούμενες συνεδριάσεις, διαπίστωσαν για μία ακόμα φορά, όχι απλά ότι δεν τηρούνται οι διαδικασίες που αρμόζουν σε ένα τέτοιο θεσμικό όργανο το οποίο είναι και το κορυφαίο του Δήμου μας , αλλά θα έλεγε κανείς ότι «εργολαβικά» ο πρόεδρος έχει αναλάβει το έργο της φίμωσης και της παρελκυστικής τακτικής προς τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης έτσι ώστε να μην αποτυπώνεται ευκρινώς η γνώμη τους αλλά πολλές φορές και να διαστρεβλώνεται με απίθανες τακτικές και πρακτικές που θα ζήλευε ακόμη και ο Γκέμπελ . Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, δημιουργεί εικόνες απείρου κάλους , που κανέναν μας δεν τιμά και εμφανίζει εικόνα “καφενείου” όπως πολλές φορές χαρακτηρίζεται το ΔΣ από τους συμμετέχοντες στο δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα με την συμβολή πολλές φορές και μελών της αντιπολίτευσης στην εικόνα αυτή και ιδιαιτέρα αυτών που το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι “καφενείο” !!!!

Στα ειδικότερα θέματα, η ίδια αυτή η ζωντανή αναμετάδοση της συνεδρίασης από προσωπικό λογαριασμό του FECEBOOK, καταδεικνύει το πόσο απλό είναι να μεταδίδονται οι συνεδριάσεις ζωντανά από τον ίδιο τον Δήμο Σιντικής . Που θα την βρούμε όμως τέτοια ευαισθησία και ανωτερότητα . Η διαφάνεια και η λογοδοσία, που πρέπει να είναι κυρίαρχα στοιχεία της λειτουργίας κάθε δημοτικής αρχής, αλλά και που συχνά πυκνά επικαλείτο ο Δήμαρχος στο παρελθόν αποτελούν ούτως ή άλλως λέξεις κενές περιεχομένου και φρούδες υποσχέσεις που λέγονταν απλώς για να λέγονται ! Μα γιατί άλλωστε να τηρηθούν αφού καταπάτηση και άλλων αξιών θα αναδεικνύονταν με την ζωντανή μετάδοση του δημοτικού συμβουλίου !

Όπως παραδείγματος χάριν στο δεύτερο θέμα της συγκεκριμένης συνεδρίασης που αφορούσε στο ψήφισμα των Κοινοτήτων του Δήμου Σιντικής για το νέο νομοσχέδιο . Ενώ λοιπόν στο δημοτικό συμβούλιο εισηγούνταν ο δήμαρχος την κατανόηση των αιτημάτων των κοινοτήτων, την συμπαράσταση του για τα δίκαια αιτήματα τους και τελικά την αποδοχή αυτού από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, αντίθετα ο ίδιος πρόκρινε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την κατάρτιση ψηφοδελτίων κοινοτικών συμβούλων κάτω από το ψηφοδέλτιο του υποψηφίου δημάρχου ως συνδυασμός και όχι ανεξάρτητα όπως οι ίδιοι επιθυμούν. Μάλιστα, άκουσον άκουσον, σε ερώτημα του δημοσιογράφου αν είναι δίκαιο σε κάποιο χωριό κάποιος συνδυασμός να πάρει πχ το 80% των ψήφων, το κοινοτικό συμβούλιο να το πάρει το 20%, η θεϊκή απάντησή του ήταν ότι στην αντιπολίτευση θα είναι καλύτερη και πιο παραγωγικοί !!! Προφανώς εξ ιδίων κρίνων …..

Όπως στο πέμπτο και έκτο θέμα της ίδιας συνεδρίασης, που αφορούσε σε άδεια διέλευσης καλωδίων των εταιρειών τηλεπικοινωνιών OPTILAND και ΟΤΕ . Εκεί από τον εισηγητή της συμπολίτευσης και αντιδήμαρχο Τεχνικών υπηρεσιών κο Γεωργιάδη, κατέστη ξεκάθαρο πλέον, ότι το τέλος χρήσης δικαιώματος διέλευσης είναι καθορισμένο από τον κανονισμό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων και είναι το ίδιο για όλη την Ελλάδα . Αντίθετα με αυτά που ισχυριζόταν πέρσι τον Νοέμβριο του 2019 ο Δήμαρχος, συγκρίνοντας αυτό το συγκεκριμένο τέλος που είναι καθορισμένο από το κράτος, με εκείνο του τέλους υπεδάφους που είναι τελείως διαφορετικό και το αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο . Όλοι θυμόμαστε τους ξέφρενους πανηγυρισμούς του, περί δήθεν αύξησης του τέλους κατά 1700 % . Θα μπορούσε, με αυτήν την ευκαιρία, να ζητήσει μια συγνώμη τόσο από του πολίτες για αυτήν την παραπλάνηση, όσο και από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του που σε εκείνο το δημοτικό συμβούλιο τους έθεσε ενώπιον ψεύτικων διλημμάτων !!! Τέτοιες όμως πράξεις απαιτούν να βλέπεις τους άλλους με αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα …..

Φυσικά στο όγδοο θέμα έγινε το “όγδοο θαύμα” !!! Aποκορύφωση της αλαζονείας και της υπεροπτικής συμπεριφοράς του “ηγέτη” , αποτέλεσε η πράξη της υποτίμησης της νοημοσύνης του κάθε πολίτη ακόμη και της χαμηλότερης αντίληψης , αλλά και όλων των δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων , κυρίως όμως αυτών της παράταξής του και πολύ περισσότερο αυτών που συμμετέχουν στην οικονομική επιτροπή ! Και στο τέλος ο ηγέτης πανηγύριζε……… γιατί λέει πέρασε η πρότασή του ! Και όχι λέει …. απλά πέρασε η πρότασή του αλλά αύξησε τα τέλη κατά 1700 % !!! Πάλι 1700% !!! Πέρσι 1700% φέτος άλλο 1700% …. Νισάφι πια !!! Όλοι γνωρίζουν πλέον το ιστορικό το γεγονός και την αλήθεια του καθορισμού του συγκεκριμένου τέλους .Έγινε τόσο διεξοδική αναφορά, σε δημοτικά συμβούλια, στα διαδικτυακά μέσα, στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα και στον έντυπο τύπο και αρκετές φορές από τον γράφοντα . Το θέμα έχει εξαντληθεί και διαλευκανθεί πλήρως και μόνο κάποιος “χαζός από πεποίθηση” θα δήλωνε το αντίθετο !

Σε αυτό το σημείο όμως θέλω να αναφερθώ λόγο πιο εξειδικευμένα στην συμπεριφορά του “ηγέτη “ ! Μετά από την αποτυχημένη τελικά προσπάθειά του να το αποκρύψει και να το κουκουλώσει, ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ, εκμεταλλευόμενος την πανδημία, το θέμα ήρθε στην οικονομική επιτροπή . Με εισήγησή του αντιδημάρχου Κου Γεωργιάδη που ανέλαβε προς τιμή του αυτό το πραγματικά ιδιαίτερο βάρος!!! Ο δήμαρχος ως πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής ήπιε το πρώτο πικρό ποτήρι αναγκαζόμενος να υπογράψει την πρόσκληση για συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής . Η Οικονομική Επιτροπή πράγματι συνεδρίασε χωρίς την παρουσία του προέδρου, του δημάρχου δλδ, που ο ίδιος την προσκάλεσε σε συνεδρίαση ! ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ! Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που είναι γνωστό έκανε δεκτή την εισήγηση του αντιδημάρχου κατά πλειοψηφία με καθορισμό του τέλους στα 20 € από 2.80 € ανά κμ . Στην συνέχεια το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο . Η αντιπολίτευση εισηγήθηκε τον καθορισμό του τέλους στα 50 € ανά κμ . Εκεί λοιπόν έγινε το θαύμα !!! Ποτέ μην λες ποτέ !!! Εκεί η κυβίστηση ονομάστηκε λέει …. ΜΑΓΚΙΑ και ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ! Ο καταφερτζής πρότεινε λέει … στους συμβούλους του να ψηφίσουν την πρόταση της αντιπολίτευσης …… και εντάξει ….. καθάρισε !!! Μα πόσο πιο χαμηλά ! Αναρωτήθηκε ποτέ τι θα σκεφτούν οι πολίτες ? Όχι βέβαια, αυτούς τους έχει τουμπάρει και για την …. τρίτη θητεία του, ο καταφερτζής ! Όμως αναρωτήθηκε ποτέ με τι δύναμη θα κοιτάζει πλέον τους συμβούλους του στα μάτια και θα τους λέει με σεβασμό και ειλικρίνεια ….. αλήθεια σας λέω !!! Ποιος μπορεί πλέον μα τον πιστέψει !!!

Σε αυτήν την υπόθεση που δεν τελείωσε κατά την άποψή μου, αλλά τώρα αρχίζει, δεν θα εξελιχτεί σε μια εύκολη διαδικασία. Σίγουρα θα εξελιχτεί σε μία σκληρή δικαστική διαμάχη με τις εταιρείες που εμπλέκονται που προφανώς θα θεωρήσουν ότι θίγονται από το τίμημα αυτό το οποίο θα θεωρήσουν υπερβολικό και θα εξαντλήσουν κάθε νόμιμο μέσω για την δικαίωση των θέσεων τους . Σίγουρα δεν μπορώ να προδιαγράψω το αποτέλεσμα . Όμως το αστείο της υπόθεσης θα ήταν να εκπροσωπήσει τον Δήμο μας και να παραστεί για υπερασπιστεί τα συμφέροντα μας, κάποιος που ΠΟΤΕ δεν πίστεψε σε αυτό το τέλος των 50 €/κμ, αλλά αντίθετα υπερασπιζόταν μετά βδελυγμίας το 2,80 €/κμ . Θα ήταν δηλαδή σαν να λέγαμε “βάλαμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα “ .

Τέλος στο δέκατο και τελευταίο θέμα του δημοτικού συμβουλίου και ως επιστέγασμα της υποτίμησης της νοημοσύνης των δημοτών μας αλλά ειδικότερα των Σιδηροκαστρινών – Μελενικιωτών αποτέλεσε ο τρόπος εισαγωγής του θέματος προς συζήτηση με τίτλο “Επανυποβολή πρότασης ένταξης για την δημιουργία αίθουσας πολλαπλών εκδηλώσεων στο κτήριο Μελενίκων Σιδηροκάστρου “ ! Στην συζήτηση, απεγνωσμένα προσπαθούσε ο Δήμαρχός μας να ψηφιστεί από το σώμα η έγκριση για πρόταση στο πρόγραμμα στο πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ (μετά την αποτυχημένη υποβολή στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ) παρά τις επισημάνσεις του αντιδημάρχου του και προϊσταμένου της τεχνικής υπηρεσίας κου Γεωργιάδη Άνθιμου (και πάλι) ότι δεν μπορεί να υπαχθεί σε αυτό το πρόγραμμα ! Η επιμονή του μάλιστα ήταν τόσο πιεστική που έφτασε στο σημείο να υπαινίσσεται ότι οι υπηρεσίες θα φταίνε τελικά για την μη υποβολή της πρότασης λόγω ανεπάρκειάς αυτής !!! Προσφιλής συνήθεια άλλωστε ……. φταίνε οι άλλοι! Σκόπιμο βέβαια είναι να επισημάνω για το συγκεκριμένο έργο, που κατά την κρίση μου και σημαντικό αλλά και άμεσης ανάγκης υλοποίησης είναι , επανειλημμένα ο Δήμαρχός μας υποσχέθηκε στους Μελενίκιους ότι θα το υλοποιήσει πότε με το πρόγραμμα Interreg πότε με το Leader και άλλοτε με άλλους τρόπους !!! Όμως η αλήθεια στο τέλος είναι πάντα εκτυφλωτική !!! Κρίμα στην μνήμη και την κληρονομιά οικονομική και πολιτιστική τόσο του ευεργέτη Παλλατίδη όσο και του αδέκαστου δικαστή Πολυζωίδη !!! Κρίμα στους κόπους και τις ελπίδες του συλλόγου Μελενίκων ! Κρίμα κε Δήμαρχε …..

Αβράμης Σωτήρης

Οικονομολόγος (MSc) - φοροτεχνικός

 


 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.