Tuesday, June 8, 2021

Στο Ζαγόρι για την Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς και Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη

 ·         Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος (ΡΗΡ)

·         Φωτό/κάμερα: Θανάσης Σταύρου (Κόνιτσα Web-TV)

 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Τα Ζαγοροχώρια, μια περιοχή με ένα ιδιαίτερα πλούσιο φυσικό κάλος και ταυτόχρονα με παραδοσιακούς οικισμούς και κοινότητες, που αποτελούν έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό και brand-name διεθνούς αναγνώρισης, επέλεξε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Αμυράς αλλά και η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη να εορτάσουν συμβολικά φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. 

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ανάληψη δράσης του κόσμου για θέματα όπως είναι τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η θαλάσσια ρύπανση, η έλλειψη πόσιμου νερού, ο ανθρώπινος υπερπληθυσμός, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη ανάπτυξη και κατανάλωση, τα εγκλήματα κατά της άγριας φύσης και πολλά άλλα, έχει γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα στην οποία συμμετέχουν πάνω από 140 χώρες, έχει διαφορετικό θέμα, το οποίο υιοθετούν μεγάλες επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, κοινότητες, κυβερνήσεις και γνωστά πρόσωπα για να υποστηρίξουν τον αγώνα για τη περιβαλλοντική προστασία.  Για φέτος, το έτος 2021 το θέμα της Ημέρας Περιβάλλοντος αφορά στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων «Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση» (“Reimagine- Recreate-Restore”).

 

Σε συνέντευξη τύπου το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021, στο γραφικό μικρό Πάπιγκο Ζαγορίου, στις παρυφές του όρους Τύμφης,  οι δύο Υφυπουργοί Γ. Αμυράς (ΥΠΕΝ) και Σοφία Ζαχαράκη (Υπουργείο Τουρισμού), παρουσίασαν το κυβερνητικό σχέδιο για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, ως «οχήματος» για μια πράσινη ανάπτυξη που προωθεί τις ήπιες μορφές τουρισμού. 

«Με την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και της δημιουργίας εθνικού δικτύου μονοπατιών και πεζοπορικών διαδρομών, σε όλη τη χώρα, έγινε το πρώτο βήμα», τόνισε ο Υφυπουργός ΥΠΕΝ Γ. Αμυράς. Για τις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΝ, του Υπουργείου Τουρισμού, της διαΝΕΟσις και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) για τη διαμόρφωση εθνικού στρατηγικού σχεδίου οργάνωσης και ανάπτυξης του τουρισμού, της δημιουργίας εθνικού δικτύου με μονοπάτια και διαδρομές πεζοπορίας σε ολόκληρη τη χώρα, της αποκατάστασης αναβαθμίδων (ξερολιθιές), της δημιουργίας και αναβάθμισης μουσειακών χώρων για τη φυσική ιστορία της Ελλάδας, της ψηφιοποίησης συλλογών, καθώς και της δημιουργίας εθνικού συστήματος παρακολούθησης ειδών, βιοτόπων και προστατευόμενων περιοχών, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, για πρώτη φορά το ΥΠΕΝ μαζί με τον ΟΦΥΠΕΚΑ αναλαμβάνουν, από κοινού, την προστασία, την οικονομική υποστήριξη και την τουριστική ανάδειξη των 5 ελληνικών παγκόσμιων γεωπάρκων της UNESCO.

 

         Στόχος είναι η αναβάθμιση της σχεδιαζόμενης και εφαρμοζόμενης δημόσιας πολιτικής, με επιστημονική τεκμηρίωση και υποστήριξη, καθώς οι προστατευόμενες περιοχές τα τελευταία έτη, με την άνοδο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού (οικοτουρισμού, τουρισμού υπαίθρου, θρησκευτικού τουρισμού, ιαματικού τουρισμού, τουρισμού περιπέτειας), αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Η έρευνα θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από πόρους της διαΝΕΟσις και τα αποτελέσματά της θα αξιοποιηθούν και θα ενσωματωθούν στις δημόσιες πολιτικές και τις επιχειρησιακές δράσεις των αρμόδιων Υπουργείων και του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Τους δύο Υφυπουργούς συνόδευσαν στον νομό Ιωαννίνων η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, o Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, η Πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Μαρία Παπαδοπούλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστας Τριάντης.

               Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, αφού ευχαρίστησε την Υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη για την παραγωγική συνεργασία των δύο Υπουργείων, δήλωσε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το ΥΠΕΝ πορευόμαστε με πλοηγό την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, ώστε να αναδείξουμε τις φυσικές ομορφιές της χώρας και να δώσουμε κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες για πράσινη επιχειρηματικότητα και τη μετάβασή τους στη βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα. Η κλιματική κρίση δεν αφήνει περιθώρια για αναβολές και ημίμετρα. Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες χτίζουμε την ασπίδα της φύσης, δημιουργώντας ευκαιρίες ανάπτυξης και αειφορίας».

        Η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, επισήμανε: «Έχει φθάσει η στιγμή να αναθεωρήσουμε το τουριστικό μας μοντέλο, να ξεπεράσουμε απαρχαιωμένες αντιλήψεις και πρακτικές. Η προώθηση των ειδικών μορφών ήπιου τουρισμού και ιδίως του περιπατητικού τουρισμού και του οικοτουρισμού αποτελούν για εμένα απόλυτη προτεραιότητα και στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί».

 Έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού έδωσε η Υφυπουργός Τουρισμού, καθώς αυτές οι  μορφές τουρισμού  δεν έχουν αξιοποιηθεί στη χώρα μας όσο θα μπορούσαν και έχουν την δυνατότητα να αποτελέσουν τον καταλύτη και για την ανάπτυξη αλλά κυρίως για την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. «Έχουμε όμως τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τις οποίες με συνέπεια προωθούμε και θα προωθήσουμε. Αυτό διαπιστώνω συνεχώς και στις περιοδείες που ξεκίνησα πρόσφατα με της άρση του περιορισμού των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Υπάρχει πλούτος εμπειριών που η κάθε περιοχή πρέπει να συνθέσει καθώς και πολλές προσπάθειες που πρέπει να συναντηθούν με χάραξη στρατηγικής και συνεχή ανατροφοδότηση», τόνισε η Σοφία Ζαχαράκη. Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», το Υπουργείο Τουρισμού έχει υποβάλλει σειρά προτάσεων, για μορφές ειδικού τουρισμού όπως ο γαστρονομικός – αγροτουρισμός, ο ορεινός, ο αναρριχητικός, ο καταδυτικός, και ο τουρισμός ευεξίας. Σύντομα δε θα προχωρήσουμε στην σύσταση του εθνικού συμβουλίου Καταδυτικού τουρισμού. Παράλληλα υλοποιούνται έργα στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης για μορφές όπως ο ιαματικός και ο θρησκευτικός τουρισμός, ενώ ως Υπουργείο προωθούμε πρωτοβουλίες και για άλλες μορφές όπως ο συνεδριακός, ο ποδηλατικός ή ο περιπατητικός σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Προχωρούμε δε άμεσα σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην κατάρτιση ψηφιακού γαστρονομικού χάρτη. Πιστεύουμε πολύ στις ειδικές μορφές τουρισμού ως το στοιχείο εκείνο που μπορεί να προσδώσει μία μοναδική υπεραξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, κατέληξε η Σοφία Ζαχαράκη.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε: «Η προστασία του περιβαλλοντικού πλούτου και του φυσικού τοπίου της χώρας μας αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ανάδειξη των ιδιαίτερων φυσικών χαρακτηριστικών κάθε περιοχής, όπως τα ξεχωριστά βουνά μας και τα μονοπάτια, σε συνδυασμό με ήπιες και βιώσιμες μορφές ανάπτυξης, βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία».

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, αναφέρθηκε στη σημασία των Γεωπάρκων: «Η ένταξη στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO  πέντε περιοχών της χώρας μας αποτελεί μεγάλη επιτυχία, διότι δίνει ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών με φιλικές προς το περιβάλλον παραγωγικές δραστηριότητες».

Η Πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου, σημείωσε: «Ο εορτασμός της φετινής Ημέρας Περιβάλλοντος μας βρίσκει στα πανέμορφα Ζαγόρια και συνδέεται με την έναρξη υλοποίησης δύο εξαιρετικά σημαντικών δράσεων για την προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών της χώρας».

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, καλωσόρισε το κυβερνητικό κλιμάκιο τονίζοντας: «Χαιρόμαστε  πολύ για τις φρέσκες ειδήσεις που επιλέξατε να τις ανακοινώσετε στον τόπο μας. Ο οικοτουρισμός και η βιώσιμη ανάπτυξη θα επιτευχθεί με φρέσκες ιδέες και συνεργασία».

         Τέλος, ο Δήμαρχος Ζαγορίου, Γιώργος Σουκουβέλος, επικρότησε τη συντήρηση και ανάδειξη των μονοπατιών: «Το Ζαγόρι είναι γεμάτο μονοπάτια, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι μας για να μεταφέρονται από χωριό σε χωριό και ήρθε η ώρα να αξιοποιηθούν τουριστικά».

Οι επίσημοι επισκέπτες στην Ήπειρο είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Γεωπάρκο Βίκου-Αωού, να ενημερωθούν για τις δράσεις, τις προοπτικές και ζητήματα αποτελεσματικής, βιώσιμης αξιοποίησης της περιοχής, ενώ θα συμμετείχαν και σε περιπατητική διαδρομή 2χλμ, που πραγματοποιήθηκε με εκκίνηση το Μικρό Πάπιγκο και προορισμό το Μεγάλο Πάπιγκο.

          Πριν αναχωρήσει η Υφυπουργός Τουρισμού μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είχαν συνάντηση στα Ιωάννινα με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων, κ.κ. Μάξιμο, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη καθώς και τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ. Επίσης, ξεχωριστή συζήτηση με τη συμμετοχή και της Περιφέρειας Ηπείρου είχαν με εκπροσώπους τοπικών φορέων των Ιωαννίνων για την εξέταση των ζητημάτων που απασχολούν την περιοχή.

Στη συνέντευξη τύπου με πανοραμική θέα στο Πάπιγκο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Υφυπ. ΥΠΑΝ Γ. Αμυράς και η Υφυπ. Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη



Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος τονίζει τη σημασία τουριστικής αξιοποίησης μονοπατιών και περιπατητικών διαδρομών στα Ζαγοροχώρια


 Μοναδικής ομορφιάς φυσικές πισίνες (οβίρες) κοντά στο Πάπιγκο Ζαγορίου


Κατά την περιπατητική διαδρομή από αριστερά:  Μαρία Κεφάλα-Βουλευτής Ν. Ιωαννίνων (1η), Γ. Αμυράς-Υφυπ. ΥΠΑΝ (3ος) και Σοφία Ζαχαράκη (5η). 


Ο συνεργάτης-δημοσιογράφος  της ΡΗΡ Νικ. Σουτόπουλος με τη Βουλευτή Ν. Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα και την Υφυπ. Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη συζήτησαν θέματα εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Ήπειρο. 


 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.