Wednesday, February 28, 2018

Ερώτηση Κ. Καραμανλή για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οικισμών στην Π.Ε. Σερρών

Ερώτηση προς 3 υπουργούς της κυβέρνησης κατέθεσε ο βουλευτής Σερρών κ. Κώστας Καραμανλής αναφορικά με το καίριο ζήτημα των εκκρεμοτήτων του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε προ- και μη-ρυμοτομούμενους οικισμούς της Περιφερειακής μας Ενότητας.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στο κείμενό του ο κ. Καραμανλής, οι εγκρίσεις ρυμοτομίας αποτελούν ένα θέμα που διαχρονικά το επίσημο Ελληνικό κράτος δεν έδειξε να αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα. Από το 2012, όμως, και ιδίως μετά την ψήφιση του Ν.4061/2012 η κατάσταση έχει πραγματικά βαλτώσει.

Στην ερώτησή του, μάλιστα, ο κ. Καραμανλής κάνει ένα βήμα παραπάνω υπογραμμίζοντας για να δοθεί επιτέλους μια λύση στο όλο θέμα, απαιτείται να βρεθεί μια φόρμα, με την ταυτόχρονη εμπλοκή τεσσάρων υπηρεσιών, όπως η εταιρία Εθνικό Κτηματολόγιο Α.Ε., οι υπηρεσίες Δόμησης των ΟΤΑ Α’ βαθμού και τέλος οι υπηρεσίες  που διαχειρίζονται τα ακίνητα του δημοσίου, όπως είναι οι Κτηματικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομία & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) με τα αντίστοιχα τμήματα τοπογραφίας εποικισμού & αναδασμού των ΟΤΑ Β’ βαθμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


Προς τον:
-     Υπουργό Εσωτερικών
-    Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
-    Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα:    Εκκρεμότητες ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε προ- και μη-ρυμοτομούμενους οικισμούς της Π.Ε. Σερρών

Όπως είναι γνωστό, η Π.Ε. Σερρών – συγκριτικά με άλλες Π.Ε. – διαθέτει χωρικά διάσπαρτα στην επικράτειά της τα περισσότερα χωριά της Ελλάδας. Από το σύνολο των τοπικών κοινοτήτων, υπάρχουν πενήντα (50) συνοικισμοί, που διαθέτουν μεν στοιχεία προρυμοτομίας, χωρίς ωστόσο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έγκρισης, ενώ τριανταεπτά (37) συνοικισμοί δεν διαθέτουν κανένα στοιχείο ρυμοτομίας. Όπως γίνεται αντιληπτό, το αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η ιδιοκτησιακή ομηρία χιλιάδων συμπολιτών μας.

Δυστυχώς, οι εγκρίσεις ρυμοτομίας αποτελούν ένα θέμα που διαχρονικά το επίσημο Ελληνικό κράτος δεν έδειξε να αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα, έτσι ώστε συντονισμένα και μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να δώσει επιτέλους μία οριστική λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατοίκων των συγκεκριμένων συνοικισμών.

Η κατάσταση έχει βαλτώσει τελείως ακόμη περισσότερο μετά την ψήφιση του Ν.4061/2012 που αφορά στη διαχείριση και προστασία ακινήτων του ΥπΑΑΤ, μιας  και δεν έχει προχωρήσει καμιά διαδικασία για την τελική τακτοποίηση των ιδιοκτησιών, που αφορούν οικισμούς με στοιχεία προ-ρυμοτομίας και μη-ρυμοτομίας.

Στο χρονικό διάστημα μέχρι και σήμερα, υπήρξαν αλλεπάλληλες έγγραφες οχλήσεις για τις απαιτούμενες διευκρινήσεις, από τις αρμόδιες εμπλεκόμενες υπηρεσίες  (ΔΑΟΚ-Τμήμα: Τοπογραφίας Εποικισμού & Αναδασμού) προς το ΥπΑΑΤ χωρίς καμία ανταπόκριση.

Για να δοθεί επιτέλους μια λύση στο θέμα, θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμα, με την ταυτόχρονη εμπλοκή και των τεσσάρων υπηρεσιών, όπως η εταιρία Εθνικό Κτηματολόγιο Α.Ε., οι υπηρεσίες Δόμησης των ΟΤΑ Α’ βαθμού και τέλος οι υπηρεσίες  που διαχειρίζονται τα ακίνητα του δημοσίου, όπως είναι οι Κτηματικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομία & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) με τα αντίστοιχα τμήματα τοπογραφίας εποικισμού & αναδασμού των ΟΤΑ Β’ βαθμού.

Συνέχεια των ανωτέρω παραμένουν πολύπλευρα ερωτήματα, συνέπεια των οποίων

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Δεδομένου ότι εντός των συνοικισμών αυτών υπάρχουν δρόμοι, πλατείες, και κοινόχρηστα οικόπεδα, τι πρόκειται γίνει με τις δηλώσεις ιδιοκτησίας;
2.    Πώς θα πρέπει να κινηθούν οι κριθέντες δικαιούχοι με παλαιότερες αποφάσεις των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων, στους οποίους δεν έχουν εκδοθεί ακόμη τα παραχωρητήρια για τα οικόπεδα που κατέχουν;
3.    Ποια πολιτική σκοπεύετε να ακολουθήσετε στην πλειοψηφία των συνοικισμών, στις οποίες δεν υπάρχει καν πολεοδομικός σχεδιασμός, που να προβλέπει την ύπαρξη και δημιουργία κοινοχρήστων χώρων και οδών;
4.    Τελικά, τι σκοπεύει να πράξει το ΥπΑΑΤ για να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα ιδιοκτησίας των κατοίκων των συνοικισμών;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Καραμανλής Κώστας – Ν. Σερρών

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.