Friday, July 30, 2021

Παρουσίαση του Προέδρου Θρησκευτικού Τουρισμού Νίκου Σουτόπουλου της Ι. Μ. Κηρύκου & Ιουλίττης Σιδηροκάστρου


Παρουσίαση στην Γραφίδα Σιντικής και στον αρθρογράφο κ. Χρήστο Κατσαρό του Προέδρου του Σωματείου Σπουδαστών και Αποφοίτων θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου, (αρ. διάταξης Ειρηνοδικείου Ιωαννίνων 19/6/2019 με Α.Μ. Σωματείου 2243 και έδρα τα Ιωάννινα). κ. Νίκου Σουτόπουλου, της Ιεράς Μονής Κηρύκου Και Ιουλίττης Σιδηροκάστρου, Παρεκκλήσι Αγίας Ζώνης Σιδηροκάστρου και του Βυζαντινού κάστρου ΄΄Ισάρι΄΄ Σιδηροκάστρου - Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021.

Παρουσίαση Πρ. θρησκ. Τουρισμού Ν. Σουτόπουλου της Ι. Μ. Κηρύκου & Ιουλίττης Σιδηροκάστρου 15.7.21 https://youtu.be/JQhDiwm4JBM









Tuesday, July 13, 2021

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου

  Γράφει η ιατρός Ζωή Νίτσα*

 


Ο καρκίνος του οισοφάγου αποτελεί μία πάθηση που προσβάλλει αρκετά συχνά τον άνθρωπο, με μεγαλύτερη συχνότητα τους άνδρες. Οι πιο συχνοί τύποι είναι το πλακώδες καρκίνωμα του οισοφάγου και το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου. Υπάρχουν και άλλοι τύποι καρκίνου που μπορεί να εμφανιστούν στον οισοφάγο, όπως είναι το μελάνωμα, το λέμφωμα και το σάρκωμα, που όμως συναντώνται αρκετά πιο σπάνια.

Η πρόληψη ενάντια στον καρκίνο του οισοφάγου δεν είναι πάντοτε εφικτή. Υπάρχουν παράγοντες και συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου. Κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες είναι αναστρέψιμοι, μπορούν δηλαδή να αποφευχθούν, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου.

Παρακάτω παρατίθενται ξεχωριστά οι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου.

·       Κάπνισμα:  Η συστηματική χρήση προϊόντων καπνού, όπως τσιγάρο, ηλεκτρονικό τσιγάρο,  μαστίχες νικοτίνης, πούρο κλπ αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου. Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο η χρήση είναι πιο συχνή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.  Για παράδειγμα , ένας καπνιστής που καπνίζει συστηματικά, τουλάχιστον ένα πακέτο τσιγάρων την ημέρα, έχει διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου συγκριτικά με ένα άτομο που δεν καπνίζει καθόλου.

·       Αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου. Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος, ο οποίος αφορά κυρίως στον τύπο του πλακώδους καρκινώματος του οισοφάγου και λιγότερο του αδενοκαρκινώματος.

Ο συνδυασμός κατανάλωσης αλκοόλ και χρήσης καπνού αυξάνουν ακόμη περισσότερο το κίνδυνο ανάπτυξης πλακώδους καρκίνου του οισοφάγου.

·       Ηλικία και φύλο: Ο καρκίνος του οισοφάγου προσβάλλει συχνότερα (3 έως 4 φορές μεγαλύτερη συχνότητα) τους άνδρες απ’ ότι τις γυναίκες.  Όσον αφορά στην ηλικία, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από την ηλικία των 55 και άνω.

·       Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ): Η ΓΟΠ συμβαίνει όταν τα υγρά του στομάχου (που είναι όξινα) παλινδρομούν στον οισοφάγο προκαλώντας αίσθημα καύσου στην περιοχή του θώρακα, μπορεί ακόμα να προκαλέσει άλγος στην περιοχή του θώρακα, μπορεί όμως να είναι και τελείως ασυμπτωματική. 

Άτομα που πάσχουν από ΓΟΠ έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλα τα άτομα που πάσχουν από ΓΟΠ τελικώς θα αναπτύξουν.  Η ΓΟΠ μπορεί να προκαλέσει μια βλάβη στο επιθήλιο του οισοφάγου που ονομάζεται “οισοφάγος Barret, το οποίο αποτελεί και αυτό έναν επιπλέον παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου.

·       Παχυσαρκία: Άτομα που έχουν αυξημένο σωματικό βάρος έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου.  Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι τα άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάσχουν από ΓΟΠ.

·       Διατροφή: Όσον αφορά στη διατροφή, έχει βρεθεί πως η κατανάλωση καυτών (>65ο C ) ροφημάτων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πλακώδους καρκίνου του οισοφάγου, εξαιτίας των εγκαυμάτων και της καταστροφής που προκαλεί στα κύτταρα του επιθηλίου του οισοφάγου.

Επίσης, η διατροφή φτωχή σε φρούτα και λαχανικά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου.

Η συστηματική κατανάλωση κρέατος σχετίζεται ισχυρά με την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου, χωρίς ακόμη να έχει επιβεβαιωθεί.

·       Σωματική άσκηση: Η τακτική άθληση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου.

·       Λοίμωξη με ιό των θηλωμάτων (HPV): Συγκεκριμένοι τύποι HPV ιών μπορούν να προκαλέσουν στον άνθρωπο διάφορους τύπους καρκίνου, ένας εκ των οποίων είναι και το πλακώδες καρκίνωμα του οισοφάγου (σε σπάνιες περιπτώσεις), που αφορά το άνω τριτημόριό του.

·       Ατομικό ιστορικό: Άτομα που στο παρελθόν εμφάνισαν πλακώδες καρκίνωμα στο πνεύμονα, στην στοματική κοιλότητα ή στον λάρυγγα κλπ, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ένα δεύτερο πλακώδες καρκίνωμα στον οισοφάγο. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τους κοινούς παράγοντες κινδύνου που έχουν.

Επιπλέον παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου είναι η δηλητηρίαση με υδροξείδιο του νατρίου, το σύνδρομο Plummer-Vinson, η αχαλασία του οισοφάγου και η τύλωση.

 

Πηγές

Cancer.net

American Cancer Society

Memorial Sloan Kettering Cancer Center

Mayoclinic



*
Ζωή Νίτσα, Ειδικευόμενη Ιατρός Γενικής Χειρουργικής στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο»

Βασικές Σπουδές: Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , Medicine in University of Antwerp 

Master of Clinical and Surgical Anatomy 

Master of Pelvic Surgery 

Monday, July 5, 2021

Λευτέρης Αβραμάκης: «Η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκινάει να υλοποιεί μέσω ΣΔΙΤ την ιδιωτικοποίηση δημοσίων νοσοκομείων»

 


Να σταματήσει κάθε σχεδιασμός ιδιωτικοποίησης μέσω ΣΔΙΤ των δημοσίων νοσοκομείων ζητούν με ερώτησή τους στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 7416/18.06.2021) 39 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης.

Οι Βουλευτές με αφορμή δημοσιεύματα και καταγγελίες των εργαζομένων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» για το νέο οργανισμό του Νοσοκομείου αλλά και τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού για την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου για την υγεία που περιλαμβάνει την εκχώρηση κρίσιμων κομματιών των δημοσίων νοσοκομείων στην  ιδιωτική πρωτοβουλία, καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από την εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας όπως αυτές αναδείχτηκαν από την πρόσφατη πανδημία. Αντί να ενισχύσει τις δημόσιες δομές υγείας με τον αναγκαίο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και με το αναγκαίο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, η κυβέρνηση επανέρχεται στις νεοφιλελεύθερες εμμονές της επιχειρώντας την σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δημοσίων νοσοκομείων.

Σύμφωνα με το σχέδιο του νέου οργανισμού, το ΑΤΤΙΚΟΝ πρόκειται να απολέσει τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα του, ως ίδρυμα ενταγμένο στο ΕΣΥ και μέσω ΣΔΙΤ να μετατραπεί σε ένα οιονεί ιδιωτικοποιημένο μόρφωμα, που θα διοικείται από μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής, θα έχει οικονομική αυτοτέλεια, η οποία δεν θα συνδέεται με την κρατική χρηματοδότηση, θα έχει έσοδα που δεν θα «επιστρέφουν» ως επένδυση στο ΕΣΥ, θα «αξιοποιεί» ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, αμφισβητώντας στην πράξη το καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ, θα εκχωρεί υποστηρικτικές υπηρεσίες για τη λειτουργία του νοσοκομείου σε εργολαβικά συμφέροντα, θα εγκαταλείψει οποιοδήποτε πλάνο στελέχωσης με μόνιμες θέσεις, θα επιδεινώσει και θα συρρικνώσει τελικά την παρεχόμενη φροντίδα υγείας προς τους πολίτες, ειδικά σε μία περιοχή με αυξημένη οικονομική και κοινωνική επισφάλεια.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι μετά την πανδημία είναι καθολικό κοινωνικό αίτημα η στήριξη των δημοσίων δομών υγείας ώστε αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε ανάγκη του πληθυσμού. Ο ιδιωτικός τομέας παρουσιάστηκε ιδιαίτερα απρόθυμος να αναλάβει ευθύνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας διότι το αναμενόμενο κέρδος θα ήταν μικρό. Τέλος, το νεοφιλελεύθερο μοντέλο των ΣΔΙΤ στην υγεία έχει αποτύχει διεθνώς κάνοντας πιο ακριβές τις υπηρεσίες υγείας, μειώνοντας την ποιότητά τους και αποτυγχάνοντας να παρέχει καθολική κάλυψη των αναγκών 

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η εμμονή της κυβέρνησης της ΝΔ να προχωρήσει στην σταδιακή ιδιωτικοποίηση των Νοσοκομείων και η άρνησή της να κατανοήσει ότι παγκοσμίως μετά την πανδημία ακόμα και οι πι νεοφιλελεύθερες χώρες αντιλήφθηκαν την αποτυχία αυτού του μοντέλου δημόσιας υγείας και εργάζονται στην κατεύθυνση δημιουργίας αξιόπιστων δημοσίων δομών υγείας, είναι προκλητική. Η ευκολία με την οποία η κυβέρνηση πρακτικά προωθεί την έξοδο ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας από το ΕΣΥ προκειμένου αυτό να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καταδεικνύει ότι δεν έχει πραγματικά καμία έγνοια για τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της υγείας. Η πανδημία απέδειξε και στους πλέον επιφυλακτικούς ως προς το δημόσιο πολίτες, ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι όχι απλώς απαραίτητα αλλά πρέπει να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο. Η δική μας θέση είναι ότι τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να αποκτήσουν περισσότερα τεχνολογικά μέσα, περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές και ταυτόχρονα να εφαρμοστεί μια πολιτική αύξησης των μισθών του επιστημονικού προσωπικού ώστε να αποτελεί το ΕΣΥ ελκυστική επιλογή για το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό που σε σημαντικό βαθμό απορροφάται σε χώρες του εξωτερικού. Το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει την περαιτέρω ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας και όχι την σταδιακή αποδυνάμωσή τους».

Αναλυτικά η ερώτηση

 

Αθήνα, 2 Ιουλίου 2021

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: “Αλλαγή χαρακτήρα και εφαρμογή ΣΔΙΤ στο Νοσοκομείο Αττικόν»

Σε πρόσφατη ομιλία του ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόθεση της Κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή το δικό της σχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σχέδιο που περιλαμβάνει την εκχώρηση κρίσιμων κομματιών της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Αντί δηλαδή η Κυβέρνηση να δεσμευτεί για τη σοβαρή ενίσχυση των δημόσιων δομών με επιπλέον πόρους (ανθρώπινους και υλικούς), αντί να παρουσιάσει ένα πολυετές πλάνο μαζικών μόνιμων προσλήψεων και μια σοβαρή αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίου και των αποδοχών των εργαζομένων του ΕΣΥ, επανέφερε για άλλη μια φορά την ατζέντα της σταδιακής ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο και ανακοινώσεις του συλλόγου εργαζομένων, το νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ φαίνεται ότι θα αποτελέσει το νοσοκομείο πρώτης εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδιασμού, με αφορμή το σχέδιο του νέου οργανισμού του νοσοκομείου.

Με βάση το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί επιτροπή, παρακάμπτοντας το Επιστημονικό Συμβούλιο ή/ και τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, το ΑΤΤΙΚΟΝ πρόκειται να απολέσει τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα του, ως ίδρυμα ενταγμένο στο ΕΣΥ και μέσω ΣΔΙΤ να μετατραπεί σε ένα οιονεί ιδιωτικοποιημένο μόρφωμα. Ένα μόρφωμα που θα διοικείται από μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής, θα έχει οικονομική αυτοτέλεια, η οποία δεν θα συνδέεται με την κρατική χρηματοδότηση, θα έχει έσοδα που δεν θα «επιστρέφουν» ως επένδυση στο ΕΣΥ, θα «αξιοποιεί» ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, αμφισβητώντας στην πράξη το καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ, θα εκχωρεί υποστηρικτικές υπηρεσίες για τη λειτουργία του νοσοκομείου σε εργολαβικά συμφέροντα, θα εγκαταλείψει οποιοδήποτε πλάνο στελέχωσης με μόνιμες θέσεις, θα επιδεινώσει και θα συρρικνώσει τελικά την παρεχόμενη φροντίδα υγείας προς τους πολίτες, ειδικά σε μία περιοχή με αυξημένη οικονομική και κοινωνική επισφάλεια.

Επειδή το καθολικό κοινωνικό αίτημα μετά τη πανδημία αφορά τη στήριξη του ΕΣΥ, με σχέδιο γενναίας επένδυσης στις δημόσιες δομές υγείας, στροφής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην κοινοτική φροντίδα και αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών  Δημόσιας Υγείας της χώρας.

Επειδή το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ήταν η μεγάλη κοινωνική τομή της μεταπολίτευσης,  αποτελείται αποκλειστικά από δημόσιες δομές (νοσοκομεία - Κέντρα Υγείας - ΠΙ), είναι "ενιαίο, αποκεντρωμένο και οργανώνεται με ευθύνη του Κράτους", όπως ρητά προβλέπει ο ν. 1397/1983

Επειδή ο ιδιωτικός τομέας εμφανίστηκε ιδιαίτερα απρόθυμος να αναλάβει ευθύνες στην πανδημία  από τις οποίες δεν διέβλεπε σημαντικά περιθώρια κέρδους

Επειδή το παρωχημένο σχήμα των ΣΔΙΤ στην υγεία έχει αποδειχθεί διεθνώς ότι έχει νεοφιλελεύθερο πρόσημο, που είναι ασύμβατο με το πρόταγμα της καθολικής κάλυψης

Επειδή αυτό το μοντέλο όπου εμφανίστηκε εδώ και μια τριακονταετία επιδείνωσε την ποιότητα, συρρίκνωσε το εύρος, έκανε πιο ακριβές τις υπηρεσίες υγείας, μετακύλησε κόστος στον πολίτη και διεύρυνε τις υγειονομικές ανισότητες

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

1.   Αν οι αλλαγές στον οργανισμό του Νοσοκομείου Αττικόν εντάσσονται στο πολιτικό σχέδιο ανάπτυξης ΣΔΙΤ στην υγεία; Αυτός ο σχεδιασμός αφορά όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία;

2.   Σε ποια θετικά διεθνή δεδομένα στηρίζεται το σχέδιο της Κυβέρνησης για εφαρμογή ΣΔΙΤ στον χώρο της υγείας;

3.   Τελικά το ΕΣΥ και οι άνθρωποι του ανταποκρίθηκαν την περίοδο της πανδημίας στις απαιτήσεις του covid; Τους αξίζει χειροκρότημα η επικράτηση καθεστώτος αβεβαιότητας και ανασφάλειας;

4.   Με την πανδημία ακόμη να μαίνεται και με τα δημόσια συστήματα υγείας να αποτελούν κατά κοινή ομολογία τους βασικούς πυλώνες φροντίδας των ανθρώπων διεθνώς πως δικαιολογείται, αν όχι ως πολιτική εμμονή, η σπουδή της κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο (μερικής έστω) ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ; Με ποιες δυνάμεις και με τι ηθικό θα αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι του ΕΣΥ ένα τέταρτο πανδημικό κύμα;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ξανθός Ανδρέας

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Γκαρά Νατάσα

Γκιόλας Γιάννης

Ηγουμενίδης Νίκος

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κουροuμπλής Παναγιώτης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κώστας

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Συρμαλένιος Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χαρίτσης Αλέξης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΡΟΔΟΛΙΒΟΣ

 


Στον ιστορικό Δήμο Αμφίπολης. Στην έδρα του Δήμου στο όμορφο Ροδολίβος. Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την εθνική παλλιγενεσία. Βραβεύσεις αριστούχων μαθητών που πέτυχαν ειδαγωγή σε πανεπιστημιακές σχολές. Μια λαμπρή τελετή. Συγχαρητηρια στους διοργανωτές. Ιδιαίτερη συγκίνηση καθώς βρέθηκα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου , στο ιερό Παγγαίο , στην γη του Φιλίππου Β’ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στο τύμβο Καστά και στην παλαιοχριστιανική Αμφίπολη του Αποστόλου Παύλου. Στον τόπο όπου ο Θουκυδίδης εξόριστος  έγραψε τα απομνημονεύματα από τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Η Ελληνική Λύση το μόνο κομμα που παρέστη . Άγια χωματα με όγκο σοα - οικουμενική ακτινοβολία. Η Μακεδονία είναι Ελλάδα.