Sunday, December 29, 2013

Νίκος Δεμερτζής: Παρουσίαση των βασικών αξόνων του προγράμματος, για την επόμενη ημέρα του Δήμου Σιντικής

Στην πρώτη επίσημη συνάντηση της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, στο ξενοχοδείο OLYMPIC, στο Σιδηρόκαστρο. 
Υπ. Δήμαρχος, Νίκος Δεμερτζής 
Παρουσία πλήθους κόσμου, παρουσιάστηκαν , την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013, οι προγραμματικές θέσεις της Δημοτικής Παράταξης ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΙΝΤΙΚΗΣ, για την επόμενη ημέρα του Δήμου Σιντικής, από τον επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιο Δήμαρχο, κ. Νίκο Δεμερτζή. ...

Αρχικά, ο κ. Δεμερτζής ευχαρίστησε όλους όσοι έδωσαν το παρών, σε μια εργάσιμη ημέρα, και όχι μόνο κατέκλυσαν κάθε γωνιά της αίθουσας, αλλά αρκετοί από αυτούς παρέμειναν μέχρι το τέλος της ομιλίας στους εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου. Κατόπιν, κάλεσε όλους τους ενεργούς πολίτες του δήμου Σιντικής να αναλάβουν πρωτοβουλία και δράση, ώστε να βγουν στο προσκήνιο και να βάλουν στο περιθώριο τους “βολεμένους της προηγούμενης κατάστασης”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. “...Τα ψέματα τελείωσαν! Ο άκρατος λαϊκισμός και η αβάσιμη υποσχεσιολογία δεν έχουν θέση στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα. Ήρθε η ώρα του πολιτικού ρεαλισμού. Ήρθε η ώρα ενός επίκαιρου προγραμματικού λόγου, ο οποίος θα βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα του σήμερα και θα συνεκτιμά τα πιθανά ενδεχόμενα του αύριο, χωρίς τις αγκυλώσεις ούτε τις παρωπίδες ούτε την αναποτελεσματικότητα του χθες…”, ανέφερε, μεταξύ άλλων ο κ. Δεμερτζής.
Στο προφανές ερώτημα, “τί διαφορετικό έχουν να προτείνουν ο Νίκος Δεμερτζής και η παράταξή του;”, ο επικεφαλής της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ τόνισε πως το κύριο μέλημα της παράταξης είναι ο επιτυχημένος συνδυασμός του ενθουσιασμού και του δυναμισμού των νέων, με την εμπειρία και την αξιοπιστία των παλιών, σε μια ικανή συλλογικότητα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: “…Στόχος μας είναι να πείσουμε τους σκεπτόμενους νέους ότι η αδιαφορία δεν είναι “μαγκιά” ούτε “μόδα” –οι νέοι είναι το αύριο της κοινωνίας μας και θέλουμε να μην παραιτούνται, αλλά να αγωνίζονται για τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Στόχος μας είναι να εξηγήσουμε σε κάθε νοικοκύρη, σε κάθε ικανό και ευυπόληπτο πολίτη του τόπου μας, ότι όσο δεν ασχολείται με τα κοινά, θα αφήνει να διαχειρίζονται το μέλλον του κάποιοι άλλοι, άτομα ίσως αναξιόπιστα και μάλλον αναποτελεσματικά –αν όχι ανίκανα…”.
Αυτός ο συνδυασμός νέων και παλιών θα γίνεται αντιληπτός από όλους, όσο θα πλησιάζουμε προς τις δημοτικές εκλογές και θα καταστεί απολύτως σαφής, όταν θα ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ. “Όμως –τόνισε ο κ. Δεμερτζής κλείνοντας την εισαγωγή του– μέχρι να δημοσιοποιηθεί το ψηφοδέλτιο έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Μπορεί να είμαστε χαρούμενοι από τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου και τη διαρκώς αυξανόμενη δυναμική της παράταξής μας, αλλά αυτό που προέχει είναι να αναδείξουμε τις προγραμματικές θέσεις μας.
Άλλωστε, όλα τα μέλη της παράταξής μας θα κληθούν να υπηρετήσουν αποκλειστικά και μόνο το πρόγραμμά της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ, όχι πρόσωπα ούτε συμφέροντα τρίτων, που δεν έχουν σχέση με το συμφέρον του δήμου Σιντικής…”.
Οι βασικοί άξονες των θέσεων της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ, έχουν ως εξής: 

1ΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Η τεράστια έκταση, ο πολύ μεγάλος αριθμός των χωριών και των Δημοτικών Διαμερισμάτων, αλλά και το ότι η έδρα του Δήμου, το Σιδηρόκαστρο, δεν βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο του δήμου Σιντικής, ορίζουν την αναγκαιότητα της ορθολογικής αποκέντρωσης των εξουσιών, με τρόπο άμεσο και ουσιαστικό, ώστε να υπάρχει η μέγιστη λειτουργικότητα, προς όφελος του μέσου δημότη.


Πώς θα γίνει αυτό;
1. Με την ορθολογική και δίκαιη κατανομή των δημοτικών πόρων, με βάση αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια.
2. Με την ανάθεση συγκεκριμένου και αποφασιστικού ρόλου στους Προέδρους των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, οι οποίοι θα πάψουν να θεωρούνται “διακοσμητικά στοιχεία”, αλλά θα λειτουργούν ως εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής.
3. Με την περαιτέρω υποστήριξη της λειτουργίας των Κ.Ε.Π.
Η επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Σιντικής, όπως είναι σήμερα, παρουσιάζει σημεία “τεχνολογικού αναλφαβητισμού” και κάθε άλλο παρά αξιοποιεί, έστω και στο ελάχιστο, τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας. Πώς θα αλλάξει αυτό;
1. Με την μεγαλύτερη υποστήριξη των δημοτικών υπηρεσιών, μέσα από την κοινή χρήση μιας ενιαίας βάσης δεδομένων, για κάθε διοικητική πράξη, ώστε να αποφεύγεται η περιττή γραφειοκρατία, τόσο για τους δημοτικούς υπαλλήλους, όσο και για τους δημότες.
2. Με την προσθήκη βασικών υπηρεσιών προς το μέσο δημότη, τόσο με την ανάρτηση του αναλυτικού οργανογράμματος της διοικητικής δομής του δήμου Σιντικής, όσο και με την εξυπηρέτηση, σε σχέση με τις διοικητικές συναλλαγές με τις Δημοτικές Υπηρεσίες (π.χ. πρότυπα εγγράφων, αναλυτική περιγραφή διαδικασίας υποβολής εγγράφου κ.τ.λ.).
Υπάρχει ένα σημαντικό κενό ενημέρωσης του μέσου δημότη, τόσο για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, αλλά και σε σχέση με τα τεκταινόμενα στο δήμο Σιντικής, με αποτέλεσμα να επιτείνεται το πρόβλημα της αδιαφορίας των πολιτών για τα κοινά, παράλληλα με την καλλιέργεια ενός κλίματος δυσπιστίας και αποστροφής απέναντι σε όσους ασχολούνται με την πολιτική.

Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό;
1. Με την υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο, όλων των αποφάσεων και των προσκλήσεων των Οργάνων Διοίκησης του δήμου Σιντικής, σε άμεση διασύνδεση με το Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
2. Με την απευθείας επαφή με το μέσο δημότη, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, μέσα από συγκεκριμένη φόρμα επικοινωνίας στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Σιντικής ή και με κάθε άλλον πρόσφορο τρόπο, προκειμένου να υπάρχει άμεση, και αμφίδρομη, ενημέρωση για ζητήματα τοπικού ή άλλου ενδιαφέροντος, από και προς τον Δήμο, από και προς τον κάθε πολίτη.
3. Με την ανάρτηση κάθε υποχρεωτικώς ανακοινώσιμων στοιχείων, όσων προσώπων ή φορέων συναλλάσσονται με οποιονδήποτε τρόπο με τον δήμο Σιντικής, ώστε να υπηρετείται η απόλυτη διαφάνεια παντού.


2ΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
– Αν δεν λυθούν τα βασικά προβλήματα της καθημερινότητας, αφενός δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη στο δήμο Σιντικής, αφετέρου δεν είναι δυνατόν να πειστούν οι δημότες πως μπορεί να υλοποιηθούν τα μεγαλεπήβολα σχέδια ενός προγράμματος, ενώ δεν θα έχουν λυθεί τα μικρά, αλλά εξίσου σημαντικά και καθημερινά ζητήματα.

Πώς θα γίνει αυτό;
1. Ο Δήμος Σιντικής θα λειτουργεί με όρους ισονομίας και ισοτιμίας, απέναντι σε κάθε δημότη, χωρίς να αποτελεί κριτήριο η ψήφος στις τελευταίες εκλογές, για το πού θα μπουν οι κάδοι απορριμμάτων, για το πού θα γίνει ασφαλτόστρωση, για το πού θα επεκταθεί το δίκτυο άρδευσης ή Φ.Ο.Π., για το αν θα εισπραχθούν οι οφειλές προς τον Δήμο.
2. Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων και οι Τοπικοί Αντιδήμαρχοι θα διαχειρίζονται συγκεκριμένα και προϋπολογισμένα χρήματα, τα οποία θα αξιοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την αντιμετώπιση τοπικών ζητημάτων. Ειδικά για το ζήτημα αυτό, η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΙΝΤΙΚΗΣ πιστεύει πως η ανάθεση αρμοδιοτήτων και ρόλου στους Προέδρους Κοινοτήτων είναι λιγότερο θέμα Νόμου και περισσότερο ζήτημα πολιτικής βούλησης.
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας οφείλει να είναι ενταγμένη στον κεντρικό σχεδιασμό και προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής, ώστε να μπορούμε να προλάβουμε ένα πρόβλημα και να μην περιμένουμε να το αντιμετωπίσουμε, αφού θα έχει εκδηλωθεί.

Πώς θα γίνει αυτό;
1. Με την πλήρη και επακριβή καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων του δήμου Σιντικής, ώστε να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα των απαιτήσεων συντήρησης ή αγορών, τόσο σε χρονικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
2. Με την οργάνωση των Δημοτικών Υπηρεσιών, στη βάση της αμεσότερης επέμβασης, σε κάθε περίπτωση που θα απαιτείται κάτι τέτοιο.
3. Με την οργάνωση των εθελοντών πολιτών, στη λογική της σύμπραξης με την Δημοτική Αρχή και όχι για να υποκαθιστούν ή να αναπληρώνουν τους τοπικούς φορείς, εξαιτίας της ανεπάρκειας των τελευταίων.


3ΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει πως, ενώ όλοι λένε πως θέλουν την ανάπτυξη, οι περισσότεροι ισχυρίζονται πως έχουν σχετικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, ορισμένοι τολμούν να αναφέρουν κάποιες γενικόλογες λεπτομέρειες, αλλά ελάχιστοι είναι σε θέση να παραθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία και ακόμη λιγότεροι είναι όσοι μπορούν να παρουσιάσουν μια στοιχειοθετημένη και ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πρόταση.
Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΙΝΤΙΚΗΣ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και ανοίγει το θέμα της ανάπτυξης του δήμου Σιντικής, με βάση το ότι η δεδομένη οικονομική κρίση, η οποία “σαρώνει” τη χώρα μας, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για αδράνεια, αλλά οφείλει να αξιοποιηθεί ως αφορμή για περαιτέρω δράση, στη λογική της δημιουργικής ανατροπής του κλίματος μιζέριας και μεμψιμοιρίας, που καλλιεργούν όσοι θέλουν να κρύψουν την ανεπάρκειά τους.
Πώς θα γίνει αυτό;
1. Με την ίδρυση και υποστήριξη Γραφείου Ανάπτυξης και την υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων και άρτιων μελετών, ώστε να απορροφώνται χρηματοδοτήσεις, είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό.
2. Με την ίδρυση και υποστήριξη Γραφείου Αγροτικής Υποστήριξης, προκειμένου οι αγρότες του δήμου Σιντικής:
να ενημερώνονται και να επιμορφώνονται, σχετικά με επίκαιρα θέματα (Κ.Α.Π. κτλ), μέσα από μια διαδικασία διαλόγου.
να κατευθύνονται οι καλλιέργειες, ώστε να παράγονται ποιοτικά προϊόντα, που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σύγχρονου ανταγωνισμού.
να διερευνήσουν τη δυνατότητα άμεσης συνέργειας του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα, στο πλαίσιο της διακίνησης προϊόντων Π.Ο.Π., ώστε οι επισκέπτες του Δήμου Σιντικής να απολαμβάνουν τα τοπικά προϊόντα.
να αντιλαμβάνονται πως υπάρχει ειδική μέριμνα, για ειδικά ζητήματα (π.χ. αναδασμός, αρδευτικό, ψάρεμα στη λίμνη κτλ).
να διερευνήσουν το ενδεχόμενο και το περιθώριο οργάνωσης ομάδων αγροτών, ώστε να διεκδικηθεί η δυνατότητα μεταποίησης και αύξησης της εμπορικής αξίας των παραγόμενων προϊόντων.
να λαμβάνουν ΕΓΚΑΙΡΗ και ΕΓΚΥΡΗ ενημέρωση, σε συνεργασία και με το Γραφείο Ανάπτυξης, σχετικά με τα τρέχοντα, κάθε φορά, Προγράμματα.
3. Με την ίδρυση και υποστήριξη Γραφείου Τουριστικής Υποστήριξης, προκειμένου:
να ενημερώνονται οι εν ενεργεία ή εν δυνάμει επιχειρηματίες και επαγγελματίες στον τουρισμό, σε άμεση διασύνδεση με το Γραφείο Ανάπτυξης του Δήμου, σχετικά με τα προγράμματα οικονομικών ή άλλων ενισχύσεων.
να προβάλλονται, με τρόπο ορθολογικό και με όρους ισονομίας, όλες οι τουριστικές δραστηριότητες, που βρίσκονται εντός του δήμου Σιντικής και αφορούν σε κάθε είδος τουρισμού της περιοχής (αγροτουρισμό, ιστορικό, θρησκευτικό, οικολογικό, ιαματικό, αθλητικό).
να προωθείται η συνέργεια με όμορες περιοχές, με την παράλληλη κατάργηση των φοβικών συμπλεγμάτων, απέναντι στα μεγάλα αστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, αλλά ακόμη και προς τη γειτονική Βουλγαρία.
4. Με γνώμονα την ανάπτυξη της περιοχής, απαιτείται η διεκδίκηση της αναβάθμισης των συγκοινωνιακών δομών (σιδηρόδρομος, οδικό δίκτυο), με ρεαλιστικές προτάσεις και ενδεχόμενη σύμπραξη του δήμου Σιντικής.


4ΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Η “ραχοκοκαλιά” κάθε προγραμματικής πρότασης είναι το οικονομικό σκέλος της και, πιο συγκεκριμένα, η απάντηση στο πάντα επίκαιρο, σήμερα περισσότερο από ποτέ, ερώτημα:
Από πού θα βρεθούν τα χρήματα, για να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες μας;
Η απάντηση είναι πολύ απλή και πολύ συγκεκριμένη: Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΙΝΤΙΚΗΣ έχει και ΟΡΓΑΝΩΣΗ και ΣΧΕΔΙΟ, δηλαδή και τα δύο προαπαιτούμενα στοιχεία, προκειμένου να υλοποιήσει ό,τι λέει.
Πώς θα γίνει αυτό;
1. Με τη μείωση των δαπανών. Πώς;
Με την οργάνωση της ηλεκτρονικής αποθήκης του δήμου και των Υπηρεσιών, ώστε να είναι καταγεγραμμένα και στη διάθεση των αρμόδιων υπαλλήλων, όλα τα στοιχεία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δήμου. Έτσι, θα αξιοποιείται καλύτερα το υπάρχον υλικό και θα αποφεύγεται η σπατάλη της δαπάνης, για την αγορά υλικών ή εξοπλισμού που ήδη υπάρχουν.
Με την ελαχιστοποίηση των απευθείας αναθέσεων και τη διενέργεια διαγωνισμών, ώστε ο δήμος να επωφελείται των εκπτώσεων των προσφορών.
Με την υποχρεωτική αξιολόγηση κόστους-οφέλους, πριν από κάθε δημοτική χρηματοδότηση, ώστε να οριοθετούνται τα προσδοκώμενα ανταποδοτικά οφέλη.
Με την ηλεκτρονική μηχανοργάνωση του δήμου, η οποία, πέρα από την πάταξη της γραφειοκρατίας, θα μειώσει δραστικά το λειτουργικό κόστος κάθε δομής.
Με την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων, μέσω της αξιοποίησης των σχετικών προγραμμάτων.
Με την παραχώρηση χρήσης δημοτικών κτιρίων και εκτάσεων, προκειμένου να μειωθεί το σχετικό λειτουργικό κόστος για τον Δήμο, σε συνεργασία κυρίως με συλλογικούς φορείς.
Με την προετοιμασία για τις αλλαγές στη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος, τόσο για το Δήμο, όσο και για τους δημότες.

2. Με την αύξηση των δημοτικών εσόδων. Πώς;
Με την είσπραξη των οφειλομένων προς τον Δήμο και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, με κατανόηση, σχετικά με τα προβλήματα που προκαλεί η κρίση, αλλά με όρους ισονομίας, χωρίς διακρίσεις των πολιτών σε “ημέτερους” και μη.
Με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, μέσα από συνεργασία κυρίως με συλλογικούς φορείς, μακριά από κάθε έννοια ξεπουλήματος ή ευκαιριακής εκχώρησης δικαιωμάτων εκμετάλλευσης από ιδιώτες. Ειδικά για το θέμα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής, η θέση της Ενωτικής Κίνησης Σιντικής είναι πως η υγεία των δημοτών και το καθαρό περιβάλλον δεν μπορούν να “θυσιαστούν” στο βωμό ενός πρόσκαιρου οικονομικού κέρδους, όσο μεγάλο κι αν φαντάζει σε μερικούς.

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΙΝΤΙΚΗΣ, σήμερα, καταθέτει στο δημόσιο διάλογο τις βασικές προγραμματικές θέσεις της και καλεί όλους τους ενεργούς πολίτες του δήμου Σιντικής να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους, σε μια δυναμική και διαδραστική διαδικασία, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί με την έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου, οπότε και θα παρουσιαστεί το αναλυτικό πρόγραμμα της παράταξης, προσαρμοσμένο και εξειδικευμένο, κατά τοπική και θεματική ενότητα.
Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΙΝΤΙΚΗΣ είναι έτοιμη και καλεί τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις και τους υποψήφιους δημάρχους σε έναν εποικοδομητικό, ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, ανταλλαγής θέσεων, σχετικά με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου.
Οι πολίτες του δήμου Σιντικής έχουν δικαίωμα να μάθουν τί ακριβώς πρεσβεύει η κάθε υποψηφιότητα, ενώ και οι παρατάξεις των υποψηφίων Δημάρχων έχουν την ηθική και πολιτική υποχρέωση να λειτουργήσουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, μακριά από ψευδεπίγραφους καιροσκοπισμούς.
Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΙΝΤΙΚΗΣ και ο υπ. Δήμαρχος κ. Νίκος Δεμερτζής, θα ανταποκρινόμαστε πάντοτε θετικά σε κάθε σοβαρή πρόσκληση δημόσιου διαλόγου, σχετικά με ζητήματα που αφορούν στο δήμο Σιντικής.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; Post to Face book -> Δημοσίευση στο Face book & Twitter  

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.