Σαμπαγιόν με γλυκό κρασί και
κόκκινα φρούτα.
Sabayon. Η γαλλική εκδοχή του ιταλικού zampaglione, το
χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο που φτιάχνεται με γλυκό αφρώδες κρασί - αυθεντικά
με Moscato d'Asti - και κρόκους αυγού. Κρεμώδες, ανάλαφρο και φινετσάτο
τρώγεται συνήθως ζεστό με κόκκινα φρούτα όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα, ή
κρύο σαν μους με διάφορους συνδυασμούς. Πολλές φορές εμπλουτίζεται με
γλυκόπικρη ή λευκή σοκολάτα, και διάφορα ποτά όπως λικέρ. ...
Μπαίνοντας στο
πνεύμα των Χριστουγέννων λοιπόν, σήμερα επέλεξα να φτιάξω ένα παγωμένο sabayon
(σαν semifreddo), με γλυκό κρασί και σάλτσα φράουλας. Χριστουγεννιάτικο,
γιορτινό και απόλυτα γευστικό.
Η παρασκευή
του είναι εύκολη, αν έχετε υπομονή. Τα αυγά ζεσταίνονται σε μπεν μαρί για
αρκετή ώρα μαζί με την ζάχαρη και το κρασί, οπότε παστεριώνονται. Όσο για τις
φράουλες, ξέρω, δεν είναι η εποχή τους αλλά μπορείτε εύκολα να βρείτε
κατεψυγμένες. Αξίζει τον κόπο αφού ταιριάζουν απόλυτα με το γλυκό κρασί.
Μπορούν να αντικατασταθούν με βατόμουρα ή αλλα κόκκινα φρούτα.
Εδώ στην
Ελλάδα το sabayon δεν είναι πολύ διαδεδομένο, ωστόσο είναι ένα γλυκό
αριστοκρατικό που πρέπει να εκτιμηθεί περισσότερο. Αξίζει να το δοκιμάσετε.
Υλικά για 8
μερίδες
Sabayon:
240 γρ. ζάχαρη
8 κρόκοι
70 γρ. κρασί
Μoscato ή γλυκό κρασί ή αν δεν έχετε ημίγλυκο
400 γρ.
χτυπημένη κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή
λίγη βανίλια
σε σκόνη
Σάλτσα
φράουλας:
100 γρ.
φράουλες
10 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. χυμός
λεμονιού
λίγο λικέρ
φράουλα (προαιρετικά για πιο έντονη γεύση)
Εκτέλεση
Με μίξερ
χειρός ή με σύρμα χτυπάμε τους κρόκους και την ζάχαρη σε ένα πυράντοχο μπολ ή
κατσαρολάκι, να αφρατέψουν λίγο. Προσθέτουμε το κρασί και χτυπάμε λίγο ακόμα.
Σε μπεν μαρί
με νερό που βράζει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε το μπολ ή το κατσαρολάκι
ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το νερό που βράζει και συνεχίζουμε το χτύπημα
(αν χρησιμοποιούμε μίξερ χτυπάμε στην χαμηλή ταχύτητα). Χτυπάμε ασταμάτητα για
10 λεπτά περίπου μέχρι να ασπρίσει το μίγμα και να γίνει κρεμώδες.
Κατεβάζουμε
από την φωτιά και το μεταφέρουμε πάνω σε μπολ γεμισμένο με παγάκια ή κρύο νερό
για να κρυώσει. Συνεχίζουμε να χτυπάμε για άλλα 4-5 λεπτά μέχρι να κρυώσει.
Ρίχνουμε την
βανίλια και ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι.
Μεταφέρουμε το
μίγμα σε καθαρό μπολ προσέχοντας να μην πάρουμε από τα πλάγια απομεινάρια
κρόκου που δεν έχει αναμειχθεί με το υπόλοιπο. Προσθέτουμε την παχύρευστη κρέμα
και ενσωματώνουμε απαλά.
Σε ποτήρια ή
ειδικά μπολάκια βάζουμε κομμάτι μεμβράνης κάτω και στα πλάγια, και μοιράζουμε
το sabayon. Αν θέλουμε βάζουμε σε ψηλά ποτήρια martini, χωρίς μεμβράνη.
Παγώνουμε στην
κατάψυξη για 4 ώρες τουλάχιστον.
Φτιάχνουμε την
σάλτσα φράουλας στο μπλέντερ χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί μ.εχρι να
πολτοποιηθούν οι φράουλες.
Αφού παγώσουν
τα sabayon, αφαιρούμε τις μεμβράνες και σερβίρουμε σε πιάτο περιχύνοντας με την
σάλτσα φράουλας.
Διατηρείται
στην κατάψυξη για 3-4 μέρες.
Ελένη
Εντζερίδου
geusis.blogspot.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; Post to Face book -> Δημοσίευση στο Face book & Twitter
No comments:
Post a Comment
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.