Friday, December 20, 2013

Οριζόντια μέτρα σε βάρος χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων ή έκτακτη φορολόγηση των Τραπεζών

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή η σερραία βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, σχετικά με τα οριζόντια μέτρα σε βάρος χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων ή έκτακτη φορολόγηση των Τραπεζών


 Αναλυτικά στην ερώτησή της επισημαίνει:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 4972/18.12.2013
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Οριζόντια μέτρα σε βάρος χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων ή έκτακτη φορολόγηση των Τραπεζών
Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες ανακοινώνουν στο εξάμηνο κέρδη 4 δις ευρώ περίπου με αυξητική τάση. Στο σύνολό τους οι ελληνικές τράπεζες απορρόφησαν πέρυσι περί το 10% του ΑΕΠ σε πληρωμές τόκων. Στην Ιρλανδία (που βγήκε από το μνημόνιο), οι περισσότερες τράπεζες δεν καταγράφουν κέρδη, έχουν απορροφήσει περί το 6% του ΑΕΠ σε τόκους, ενώ έχουν κληθεί να καταβάλουν ως έκτακτη φορολόγηση 150 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2013-2015 με βάση τις καταθέσεις που φιλοξενούν. Ανάλογη πολιτική έκτακτης φορολόγησης των τραπεζών λόγω της κρίσης έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία. Στην Ελλάδα, οτιδήποτε σχετικά με τις τράπεζες δεν συζητείται καν. Όπως επίσης δεν συζητείται ο παραλογισμός κρατικές τράπεζες (χρηματοδοτημένες από την φορολόγηση των πολιτών), να μη μειώνουν τα επιτόκια χορηγήσεων για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις και να υποστηριχθούν οι αξίες των περιουσιών των πολιτών, να αυξάνουν το ποσοστό κερδοφορίας σε περίοδο οξύτατης κρίσης που διέρχεται η χώρα, να διεκδικούν κερδοφόρα αποτελέσματα σε μια οικονομία που βρίσκεται 6 χρόνια σε βαθύτατη ύφεση δίχως κανείς άλλος κλάδος της οικονομίας να παρουσιάζει εξίσου θετικά αποτελέσματα, ή να καταβάλλουν μπόνους απομάκρυνσης στελεχών από τη μία (δημόσια) τράπεζα που προσλαμβάνονται σε άλλη (επίσης δημόσια).
Στην χώρα μας θεωρείται λογικό τράπεζες να μην ελέγχονται από το κράτος (και που είναι ο βασικός τους μέτοχος), όταν δεν δέχονται να χρηματοδοτήσουν υγιείς επιχειρήσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες την ώρα που είναι αυτές οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές που έχουν εισφέρει στο να ανακεφαλαιοποιηθούν (στην Ιρλανδία λειτουργεί ανεξάρτητη επιτροπή με αποφασιστικές αρμοδιότητες που εξετάζει περιπτώσεις επιχειρήσεων ή πολιτών που θεωρούν ότι αδίκως δεν χρηματοδοτήθηκαν από κάποια τράπεζα εκεί).
Επειδή,
Η έκτακτη φορολόγηση είναι η επιστροφή του κοινωνικού πλεονάσματος που εισφέρθηκε προς τις τράπεζες με την πληρωμή των διόλου ευκαταφρόνητων τόκων, ενώ εμμέσως ενισχύει το εισόδημα των πολιτών και επιχειρήσεων που προσφέρουν στις τράπεζες τα έσοδά τους.
Η πρακτική άλλων χωρών με αντίστοιχα ή διαφορετικά προβλήματα με ανάλογες ή μη δομές, εκθέτει την κυβέρνησή σας και την τρόικα.
Έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης με τράπεζες κερδοφόρες και στο απυρόβλητο…αποκαλύπτουν προθέσεις και όχι λογική στην πολιτική ανοχής του «συστήματος» έναντι των «συστημικών» τραπεζών.
 Ερωτάται ο κος Υπουργός
 Εάν θα φορολογήσετε εκτάκτως τις τράπεζες, και με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική, αντί να αναζητάτε λίγο ή πλαγίως οριζόντια μέτρα σε βάρος χαμηλόμισθων ή χαμηλοσυνταξιούχων.
Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου  2013
                                                                                                                                Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; Post to Face book -> Δημοσίευση στο Face book & Twitter

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.