Wednesday, March 2, 2016

Εκτεταμένες αμμοληψίες στα ποτάμια της Αιγιαλείας – συνέπειες για τις ακτές του Κορινθιακού Κόλπου

Ερώτηση προς τονΥπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειαςκαθώς και τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύωνκατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας Κώστας Σπαρτινός, μετά από συνεννόηση με  τον βουλευτή, των συνεργαζόμενων με τον ΣΥΡΙΖΑ,  Οικολόγων Πράσινων Δημαρά Γεώργιοκαι τον βουλευτή Κορινθίας Ψυχογιό Γεώργιο,   με θέμα τις αμμοληψίες που πραγματοποιούνται για την κατασκευή της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ και οι  δυσμενείς επιπτώσεις αυτών για τις ακτές του Κορινθιακού κόλπου.
            Οι βουλευτές ζητούν από τους Υπουργούς να απαντήσουν σχετικά με την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, σε σχέση με τις τοποθεσίες και τις προϋποθέσεις λήψεις αδρανών υλικών για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, ενώ θίγουν και το ζήτημα των έργων αποκατάστασης που θα απαιτηθούν για τις ακτογραμμές.
            Συγκεκριμένα στην ερώτηση  που κατέθεσαν οι βουλευτές αναφέρουν τα εξής :


Με την από 03/06/2014 τροποποιητική απόφαση του τότε Υπουργού  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτη  δίνεται η δυνατότητα για αμμοληψίες ακόμα και στις κοίτες ποταμών και ρεμάτων. Οι φορείς της τοπικής κοινωνίας, κατόπιν και γνωμοδότησης  του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών,  έχουν εναντιωθεί στην απόφαση λήψης αδρανών από τις κοίτες των ποταμών οι οποίες προκαλούν ραγδαία και εντεινόμενη διάβρωση της ακτογραμμής του Κορινθιακού.
Οι λήψεις αδρανών υλικών από τις κοίτες των ποταμών εκτός από περιβαλλοντικό έχουν  και τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο. Συνοπτικά, το υλικό που λαμβάνεται από τα ποτάμια είναι αυτό που λείπει στην συνέχεια από το ισοζύγιο  απωλειών του υλικού των παραλιών προς το βυθό της θάλασσας με το φερτό υλικό από τους ποταμούς που διατηρεί τις παραλίες. Η αντιμετώπιση της διάβρωσης  των παραλιών κοστίζει αρκετά εκατομμύρια ευρώ για τεχνικά έργα προστασίας όπως μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει από τα τρέχοντα Τεχνικά Προγράμματα των ΟΤΑ και συναρμόδιων φορέων. Εξάλλου είναι άξιο προσοχής ότι αναλαμβάνουν την υλοποίηση των Τεχνικών Έργων Προστασίας οι Τεχνικές Εταιρείες που έχουν ήδη κάνει τη ζημιά.
Δεδομένης της σημερινής διάβρωσης των ακτών, η συνεχιζόμενη άπληστη νόμιμη και παράνομη λήψη θα προκαλέσει  ολοκληρωτική καταστροφή για το μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου και μάλιστα με επιταχυνόμενα αποτελέσματα για τα επόμενα χρόνια. 
Βάσει των παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  • Τηρούνται οι όροι της αρχικής μελέτης του 2006 όσο και της τροποποιητικής του 2014 σε σχέση με τις τοποθεσίες λήψης υλικών αλλά και τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτονται από τις ΜΠΕ όσον αφορά την κατασκευή της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ; Aν όχι πως προτίθενται να αντιμετωπίσουν τις παράνομες αμμοληψίες;
  • Προτίθενται να εξαιρέσουν τους ποταμούς και τα ρέματα της Αιγιάλειας από τους χώρους «δανειοθαλάμων»;

  • Γίνεται  λήψη και για  την σιδηροδρομική γραμμή; Αν όντως συμβαίνει αυτό να μας πληροφορήσετε βάσει ποιων αποφάσεων  κάνουν τις αμμοληψίες;

 ___________________________________
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΡΤΙΝΟΣ
Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και Δημοτικός Σύμβουλος Πατρέων
Γούναρη και Υψηλάντου 216, 262 21, Πάτρα
τηλ: 2610 340169, φαξ: -
Βουλής 4, 105 62, Αθήνα
τηλ: 210 3242669, φαξ: 210 370 6583
κιν: 6932670769
Email: k.spartinos@parliament.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.