Friday, March 4, 2016

Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Europeana Food & Drink» - Χαιρετισμός του Αναπληρωτή Υπουργού Μάρκου Μπόλαρη

Την εκδήλωση που διοργάνωσε η PostScriptum στο κτήμα Οινότρια Γη του Κώστα  Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι Αττικής για την παρουσίαση του προγράμματος «Europeana Food and Drink» χαιρέτησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης, στις 26/02/2016.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ψηφιοποίηση πολιτιστικού περιεχομένου (εικόνες και αφηγήσεις από συλλογές πολιτιστικής κληρονομιάς) των ευρωπαϊκών γκαλερί, βιβλιοθηκών, μουσείων, αρχείων και συλλογών οπτικοακουστικού υλικού, προκειμένου να προωθηθεί η πλούσια και ζωντανή γαστρονομική κληρονομιά της Ευρώπης στο ευρύτερο κοινό, μέσω της απεικόνισης της ιστορίας των τροφίμων και ποτών σε φωτογραφίες, έργα τέχνης και αντικείμενα. Μέχρι στιγμής έχουν ψηφιοποιηθεί περισσότερα από 40 εκατομμύρια βιβλία, ταινίες, πίνακες, μουσειακά αντικείμενα και αρχειακά τεκμήρια από 16 χώρες, αποτελώντας έτσι τη μεγαλύτερη συλλογή δεδομένων ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της συλλογής διατίθεται για πρώτη φορά στους εκδότες και δείχνει το βάθος της τοπικής κουζίνας, δίνοντας μια νέα εικόνα για το παραδοσιακό πιάτο όπως μετανάστευσε και προσαρμόστηκε σε όλο τον κόσμο.


Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που συμμετέχει ως τεχνικός εταίρος στο εν λόγω πρόγραμμα μαζί με την PostScriptum και το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού (Δ/νση Εθνικού Αρχείου Μνημείων), ενώ παρουσιάστηκαν η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Europeana και τα εργαλεία της, το πρόγραμμα Europeana Food and Drink, οι εφαρμογές “Wine Trail”, “Clio Muse” και εφαρμογή της Big Olive σχετικά με τις αποτυπώσεις του φαγητού στην ιστορία της πόλης, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της Europeana Food and Drink.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης χαιρετίζοντας την παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος EUROPEANA FOOD AND DRINK αναφέρθηκε στην πολλαπλότητα της πρόκλησης που συνεπάγεται η υλοποίησή του για την χώρα. Η προβολή με επικέντρωση στην ποιότητα τόσο ως προς τα επιλεγμένα προϊόντα αγροδιατροφής  και την γαστρονομία, όσο και ως προς την επιλογή του οπτικοακουστικού  υλικού που επιλέγεται για την ανάρτηση στο EUROPEANA, άρα καθίσταται διεθνώς προσβάσιμο διαδικτυακό υλικό που προβάλλει την χώρα, συνιστά μια κρίσιμη πρόκληση για τους φορείς που διαχειρίζονται το πρόγραμμα.  Εν κατακλείδι επισήμανε ότι η μέσω της ευρωπαϊκής αυτής πύλης διεθνής προβολή των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων αγροδιατροφής  μπορεί και επιβάλλεται να αναδειχτεί σε σημαντικό συντελεστή προώθησης των εξαγωγών μας. 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.