Wednesday, August 26, 2020

Βαρουφάκης : Οι διμερείς συμφωνίες θα οδηγήσουν σε συνθηκολόγηση με την Τουρκία


Το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ όχι μόνο γιατί έχουν ατέλειες αλλά γιατί οι συμβιβασμοί δεν είναι αμοιβαία επωφελείς τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Τίποτα δεν ωφελεί περισσότερο τον Ερντογάν από αυτή την ακολουθία των διμερών συμφωνιών που κάνει η Ελλάδα.


Το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ όχι μόνο γιατί έχουν ατέλειες αλλά γιατί οι συμβιβασμοί δεν είναι αμοιβαία επωφελείς τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε πως η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση πλανώνται αν πιστεύουν πως με διμερείς συμφωνίες η Ελλάδα κλείνοντας εκκρεμότητες, δεν πάει ισχυρότερη σε μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή σέρνουν την Ελλάδα σε διμερή διαπραγμάτευση με επιδιαιτησία της Μέρκελ.
«Έχετε ήδη συμφωνήσει σε έναν τέτοιο διάλογο με ατζέντα που έχει υπαγορεύσει το Βερολίνο. Τίποτα δεν ωφελεί περισσότερο τον Ερντογάν από αυτή την ακολουθία των διμερών συμφωνιών που κάνει η Ελλάδα. Περιμένετε να συναινέσει η Μέρκελ σε κυρώσεις όταν το γερμανικό μεγάλο κεφάλαιο έχει τέτοια διείσδυση στην τουρκική οικονομία;» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε επίσης ότι οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο δίνουν επικοινωνιακούς πόντους στο εσωτερικό αλλά αποδυναμώνουν διαπραγματευτικά την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας. Παράλληλα επέκρινε και το ΣΥΡΙΖΑ για το παρών στη συμφωνία με την Αίγυπτο.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε «πυροτέχνημα» την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο καθώς όπως είπε προς ανατολάς παραμένουν στα 6 ναυτικά μίλια.
Ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη επειδή αγκάλιασε τον «λούζερ» Χαφτάρ στη Λιβύη.
Παράλληλα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 μίλησε για διγλωσσία της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη.
«Στο εξωτερικό εμφανίζεστε συναινετικοί. Αλλά στο εσωτερικό ο ελληνικός λαός ενημερώνεται από τους Τούρκους αξιωματούχους και εσείς θωπεύετε το ακροδεξιό ακροατήριο με την «επακούμβηση». Αυτή η διγλωσσία προκαλεί σύγχυση και εγκλωβίζεστε. Είτε θα αναγκαστείτε να αποχωρήσετε από διάλογο στον οποίο έχετε να συμφωνήσει να πάτε, είτε θα κάνετε συμβιβασμούς που θα προκαλέσουν την οργή των δικών σας ανθρώπων» είπε ο κ. Βαρουφάκης.
«Κύριε Μητσοτάκη θυμίζετε τον κ. Τσίπρα πριν από το δημοψήφισμα. Θέλετε να υπογράψετε ναι σε όλα αλλά έχετε πρόβλημα με τον κόσμο» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στη στρατηγική της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας.
Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμη σχετικά με το «λεγόμενο» δικαστήριο της Χάγης ότι θα πρέπει να στοχεύσουμε εξ’ αρχής σε πολυμερή διαπραγμάτευση των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ όπου η Τουρκία δεν μπορεί να θέτει άλλα θέματα για γκρίζες ζώνες κλπ.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις δεν ευνοούν τις θέσεις μας γιατί δεν μπορούμε να αρνηθούμε διμερή διάλογο για όλα τα ζητήματα (γκρίζες ζώνες, σαρία στη Θράκη, Δωδεκάνησα κλπ) με την Τουρκία στον οποίο μας σπρώχνουν.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κάλεσε τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει διάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου χωρίς την επιδιαιτησία των μεγάλων και όπως ανέφερε μια τέτοια πρωτοβουλία θα οδηγούσε είτε στην απομόνωση της Τουρκίας ή στην αναγνώριση από την πλευρά της Τουρκίας στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Βαρουφάκης κάλεσε όλα τα κόμματα να ορίσουν συγκεκριμένα πάνω στο χάρτη ποιες είναι οι δικές τους κόκκινες γραμμές και πότε θα δοθεί η εντολή για «πρώτο χτύπημα».
Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους τάχθηκε κατά των εξορύξεων λέγοντας χαρακτηριστικά «άνθρακες ο θησαυρός».
Μάλιστα επικαλέστηκε το «μανιφέστο» Μπάιντεν και τόνισε ο κ. Βαρουφάκης ότι η Μεσόγειος δεν πρέπει να πέσει θύμα πολέμου ούτε συνεκμετάλλευσης.

Πηγή: in.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.