Wednesday, August 5, 2020

ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ «α) Θεματική ενότητα περιβάλλον και υγεία. Συμπληρωματική ενημέρωση για τη συγκέντρωση COVID -19 στα αστικά λύματα.
β) Περιβαλλοντική εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι νέοι και το περιβάλλον. 
γ) Συζήτηση σχετικά με τη σύνταξη της Έκθεσης της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και ορισμός εισηγητών κατά θέματα.»

Ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα και κυρίως από τη νεολαία, διότι όταν μιλάμε για περιβαλλοντική εκπαίδευση εάν αυτό δεν το εμφυσήσουμε στους νέους, στο φυτώριο και στο μέλλον, τότε δεν έχουμε ελπίδα, δηλαδή γι’ αυτό που έχουν πει οι ειδικοί περιβαλλοντική εκπαίδευση για το περιβάλλον, γύρω από το περιβάλλον και μέσα στο περιβάλλον, πρέπει να αναπτυχθεί μία κριτική σκέψη. 
Κάναμε κάποια βήματα, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Κυρίως η δικιά μας γενιά ευθύνεται για πολλά, γιατί αυτό πρέπει να το εμφυσήσουμε και να το μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές. Αυτό θα έρθει, όμως, στοχευμένα μέσα από μία ικανότητα που είναι η παρατήρηση. Η παρατήρηση είναι πολύ σημαντική για το περιβάλλον και, βέβαια, οι ομάδες εργασίας για να υπάρχει ένα ομαδικό πνεύμα, μία συνέργεια, προκειμένου τα παιδιά να κατανοήσουν τις πολύπλοκες διαδικασίες της φύσης. 
Θα φέρω ως παράδειγμα τους ιούς. Αυτή τη στιγμή έχουμε χιλιάδες ιούς στην ατμόσφαιρα, εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Η διαφορά με το κύτταρο είναι ότι μεταλλάσσονται πανεύκολα, μεταλλάσσονται μέσα στο περιβάλλον, μέσα στην ίδια τη φύση, με τα στοιχεία του νουκλεϊκού οξέος, από αυτά τουλάχιστον που έχω διαβάσει, μέσα στο έλυτρο - καταρχάς δεν είναι κύτταρο ο ιός, είναι έλυτρο, είναι καψίδιο - όπου έχουμε πολλούς φυτοφάγους ιούς. Αυτοί οι φυτοφάγοι ιοί είναι οι ακίνδυνοι ιοί, οι οποίοι φέρνουν μια ισορροπία στο περιβάλλον. Κυρίως βρίσκονται στους πυθμένες των ωκεανών, μόνο το 10% είναι καρκινογόνοι, ενώ πολύ λιγότεροι, ευτυχώς για την ανθρωπότητα, είναι οι ρετροϊοί, οι  καρκινογόνοι. Σίγουρα και ο συγκεκριμένος ιός, από τη δεκαετία του ‘60 που εμφανίστηκαν οι κορονοϊοί, έχει επηρεάσει το περιβάλλον. Θα πρέπει να γίνουν μετρήσεις, θα πρέπει να γίνουν παρατηρήσεις. Καταρχάς η πανίδα ευθύνεται για την μετάδοση των ιών από τα ζώα, είτε είναι η νυχτερίδα που είναι το «χειρότερο», είτε οι αρουραίοι, είτε οποιαδήποτε άλλα ζώα με τις μεταλλάξεις που γίνονται. Το πόσο θα επηρεάσει ο συγκεκριμένος ιός και τον αγροτικό τομέα, γιατί ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα και στον πρωτογενή τομέα, αυτό θα το μάθουμε στο διάβα του χρόνου, μέσα από παρατηρήσεις των επιστημόνων. Οι επαΐοντες θα κάνουν τις δικές τους μετρήσεις, απέναντι, όμως, σε μία ιατρική που, το έχω ξαναπεί, μελετά τους ιούς μόνο από το 1935, που κατάφερε να τους δει για πρώτη φορά στο μικροσκόπιο τυχαία. Είναι το λεγόμενο «μωσαϊκό του καπνού».
Θέλω να πω, λοιπόν, ότι η ιατρική έχει πολύ δρόμο ακόμη για να μελετήσει τους χιλιάδες ιούς που μεταλλάσσονται εύκολα και αποτελεί κορωνίδα πώς είναι δυνατόν, ένα πράγμα που, ούτε ζωντανό ούτε νεκρό, όταν μπει στο κύτταρο να διαιρείται, να μεταφράζεται και να πολλαπλασιάζεται. Το ζητούμενο είναι, λοιπόν, κατά πόσο θα επηρεάσουν και τα έντομα, όπως, για παράδειγμα, η επικονίαση φέρνει την ισορροπία στη ζωή. Αυτά όλα θα τα μελετήσουμε μέσα από το περιβάλλον, μέσα από τα νέα παιδιά. Υπήρχε ένα πρόγραμμα στην Ιταλία πριν χρόνια το λεγόμενο «Μετσοτζόρνο» όπου το έδαφος αλλάζει και με τις πυρκαγιές, δεν είναι μόνο τα δάση για παράδειγμα, γιατί έχουμε συζητήσει αρκετά σημαντικά θέματα, πρέπει να σας πω, κυρία Πρόεδρε, και έχει γίνει δουλειά μέσα από την Επιτροπή. Θα πρέπει τα παιδιά να μας μιλήσουν για την ανεξέλεγκτη χρήση των απορριμμάτων, γιατί είμαστε ανενημέρωτοι επί του θέματος, δεν έγινε η καμπάνια, για να αλλάξει επιτέλους σιγά σιγά αυτός ο κόσμος προς το καλύτερο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το περιβάλλον.
Ας πάμε τώρα στον πρωτογενή τομέα. Ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα, κρατώ αυτό για το βαμβάκι που είπατε και για την αλόγιστη χρήση του νερού. Δυστυχώς, το νερό είναι το ύψιστο αγαθό και το σπαταλούμε. Μόνο το 6%, αυτή τη στιγμή, παγκοσμίως του νερού είναι πόσιμο, δεν είναι παραπάνω. Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες νερού, πέρα από τη λάβα στα έγκατα της γης, αλλά ποτέ δεν θα μπορεί να γίνει πόσιμο λόγω των βαρέων μετάλλων. Τι κάνουμε για αυτό; Σπαταλούμε το νερό, είμαστε ακόμη σε πεπαλαιωμένα δίκτυα άρδευσης, ύδρευσης. Θα πρέπει να δημιουργηθεί, κατά την άποψή μου, ένας εθνικός φορέας νερού, όπως έκανε το Ισραήλ, που κατάφερε να μετατρέψει τις ξερικές εκτάσεις σε αρδεύσιμες, να πάμε στη λογική σε ό,τι αφορά τους στακτήρες, για να μην σπαταλούμε το νερό αφού με τους στακτήρες πάει νερό στη ρίζα και έτσι, αμέσως, εκτός από την ενέργεια που πρέπει να εξοικονομήσουμε στις ανανεώσιμες πηγές, όπως να εκμεταλλευτούμε και τη γεωθερμία για παράδειγμα, κι αυτή έχει το δικό της ουσιαστικό ρόλο να παίξει, θα πρέπει να έχουμε μια λελογισμένη χρήση του νερού. 
Όσον αφορά τα υπόλοιπα που ακούστηκαν για τις καλλιέργειες, γίνεται μια προσπάθεια, αλλά θα πρέπει να δώσουμε και μία βαρύτητα. Ξέρετε, ακούμε για τις μεταλλάξεις των σπόρων. Διάβασα σε μια παλιά συνέντευξη, εάν θυμάμαι είναι η κυρία Φωτιάδου η Πρόεδρος της Τράπεζας Σπόρων, ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 15.000 σπόρους στην Ελλάδα και εμείς πολλές φορές και ως Ελληνική Λύση λέμε ότι πρέπει να δώσουμε βαρύτητα σε ό,τι αφορά τους σπόρους.

Υπάρχει το Αρχιπέλαγος της Σάμου με τεσσεράμισι χιλιάδες σπόρους. Είναι καλό, διότι, οι σπόροι είναι κάτι αναντικατάστατο στο περιβάλλον. Πρέπει να το πούμε. Όσο και αν ο  άνθρωπος παρέμβει για να μεταλλάξει σπόρους, ο σπόρος της μάνας γης δεν αντικαθίσταται. Επομένως, πρέπει να δώσουμε μια βαρύτητα και εκεί, αν θέλουμε να έχουμε ποιοτικά χαρακτηριστικά στα προϊόντα. 
Πρέπει να πάμε σε μια λελογισμένη χρήση φυτοφαρμάκων. Άρα, πρέπει να προχωρήσουν τα προγράμματα απονιτροποίησης που ξεκίνησαν πριν από χρόνια στη Λάρισα και αυτό έχει βαλτώσει για πολλούς λόγους, διότι και οι νέοι αγρότες, κυρίως οι νέοι αγρότες, πρέπει να είναι καλυμμένοι οικονομικά, αν θέλουμε να πάμε σε μία αγρανάπαυση, για να μπορέσει αυτό το πράγμα σιγά σιγά να φύγει από την αλόγιστη χρήση ζιζανιοκτόνων, φυτοφαρμάκων και να πάμε σε μία λογική ότι πρέπει να προστατέψουμε και την υγεία μας. Αυτό είναι μία αλήθεια. 
Από εκεί και πέρα, να προστατεύσουμε φυλές ζώων. Έχουν φύγει κάποιες φυλές ζώων, τις έχουμε χάσει. Δε μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν. Γίνεται μια δουλειά στον πρωτογενή τομέα, αλλά πρέπει να επισπεύσουμε. Εξάλλου, η Ευρώπη, τουλάχιστον, ξ μέσα από το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης μιλάει για αγροδιατροφή. Άρα, που θα επενδύσει; Στη μεταποίηση σε παραδοσιακά προϊόντα. Επίσης, θα βοηθήσει τις ευάλωτες ομάδες. Θα βοηθήσει τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» και δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις νέες τεχνολογίες και μέσα από το Horizon Europe. 
Όσον αφορά το  θέμα του νερού, με το βαμβάκι, για παράδειγμα ή με το ρύζι, γιατί, καθότι είμαι Βουλευτής των Σερρών, ξέρω και τις δύο παραγωγές πολύ καλά και τα χωράφια έχουν κουραστεί, αλλά γίνεται και αλόγιστη χρήση του νερού. Θα πρέπει να πάμε, λοιπόν, να είμαστε φειδωλοί, αλλά να εξοικονομούμε. Υπάρχει ένα παλιό πρόγραμμα για τους ταμιευτήρες, για να εξοικονομούμε και το βρόχινο νερό, κυρίως, στα νησιά που έχουν πρόβλημα λειψυδρίας. Είναι θέματα, αλλά εγώ πιστεύω και ελπίζω στα νέα παιδιά που μίλησαν σήμερα, πέρα από τους Πανεπιστημιακούς που κάνουν ένα ουσιαστικό πανεπιστημιακό έργο, γιατί, αν δεν αγαπήσεις το περιβάλλον, πρέπει να το νιώσεις και να καταλάβεις αυτή την πολύπλοκη διαδικασία της μάνας γης που μας γέννησε και επιστρέφουμε σε αυτήν. Κύκλος γίνεται και στο ανθρώπινο σώμα και σε οποιοδήποτε άλλο οργανικό ή ανόργανο υλικό. 
Τα παιδιά να έχουν την παρατήρηση. Μέσα από την παρατήρηση θα κατανοήσουν τη μαγεία της φύσης, το σπίτι μας, το περιβάλλον, που είμαστε όλοι φιλοξενούμενοι. Ευχαριστώ. 

ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.