Wednesday, August 24, 2016

Θερινή Ακαδημία “Πέρα από την προσφυγική κρίση - Σπουδάζοντας στην Ευρώπη”

θερινή Ακαδημία «Πέρα από την προσφυγική κρίση – Σπουδάζοντας στην Ευρώπη» που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας στις 18-28 Αυγούστου 2016 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία. Στόχος της πιλοτικής αυτής δράσης είναι η ενημέρωση των προσφύγων για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και τις προϋποθέσεις για την εισαγωγή σε αυτήν.  

Οι συμμετέχοντες είναι κατά κύριο λόγο πρόσφυγες, (22 πρόσφυγες φοιτητές και 7 Έλληνες φοιτητές). Σχετικά με το πρόγραμμα, προβλέπεται μία σειρά από μαθήματα, εργαστήρια και συζητήσεις γύρω από τέσσερις θεματικές: 1. Ευρωπαϊκός πολιτισμός (ιστορία και πολιτική ιστορία της Ευρώπης) 2. Ανθρώπινα δικαιώματα και εκπαίδευση για τη δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη 3. Πληροφορίες για το σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και τρόπος εισαγωγής 4. Γλώσσα (ελληνικά και αγγλικά). Παράλληλα θα υπάρχουν πολιτιστικές επισκέψεις και αθλητικές δραστηριότητες.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συζήτηση σχετικά με τις  προϋποθέσεις εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές χώρες για τους πρόσφυγες, που θα πραγματοποιηθεί στο κλείσιμο της Ακαδημίας. Εκτός από τους συμμετέχοντες στη θερινή Ακαδημία, θα λάβουν μέρος καθηγητές πανεπιστημίων, εκπαιδευτές και εκπρόσωποι του Υπουργείου παιδείας. Η συζήτηση είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της 27ης Αυγούστου στις 17:00. Το πρωί της ίδιας ημέρας θα υπάρξουν παρουσιάσεις για το σύστημα Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων, των συζητήσεων και των αξιολογήσεων θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη και το σχεδιασμό της πολιτικής του Υπουργείου στο θέμα αυτό.

Η θερινή ακαδημία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. 

Προσχέδιο προγράμματος 27 Αυγούστου 2016


10:0-10:45                                                                                                                                Αναγνώριση προσόντων και πτυχίων στην Ελλάδα,  Μπέσσυ Αθανασοπούλου ΔΟΑΤΑΠ

11:00-11:45 
Study in Greece – Arash HematiΦοιτητής πρόσφυγας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

12:00– 12:45
Παρουσίαση Προγράμματος Press Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου – Γιώργος Ανδρουλάκης ΕΑΠ

13:00 - 14:30
Γεύμα

17:30 – 20:00
20΄ Θεατρικό από τους συμμετέχοντες
10΄ Χαιρετισμός της Αναπληρώτριας Υπουργού κα. Αναγνωστοπούλου
10’ Γενικός Γραμματέας Μετανάστευσης  κος Παπαδόπουλος

30΄ Σύντομες παρουσιάσεις από του συμμετέχοντες της Ακαδημίας καθώς και των εθελοντών πανεπιστημιακών ( τι πήρα αυτές τις μέρες, τί έμαθα, γιατί είναι συμαντικό για μένα να σπουδάσω, τί δυσκολίες βλέπω)

Πάνελ 60’   Αντιδράσεις πάνω σε αυτά που είπαν οι νέοι

-         Πετράκος – Πρόεδρος της Συνόδου των πρυτάνεων
-         RobertoMorea Εκπρόσωπος του δικτύου Tranform!
-         Βαρλοκώτα Σπυριδούλα Συντονίστρια του μαθήματος ελληνικών της θερινής Ακαδημίας – ΕΚΠΑ
-         Λίνα Βεντούρα – Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την εκπαδευση των προσφύγων
-         Olena Styslavska -  Εκπαιδεύτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης
-         Χρήστος Ρούσσος – Εκπαιδευτής της θερινής ακαδημίας  για τις αθλητικές δραστηριότητες

20:00  Δείπνο


 Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ: Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.