Thursday, August 25, 2016

«Τεράστια η ζημιά από την καθυστέρηση στην εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης»

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 6 ΔΙΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ 
Η ανάγκη για μια υπεύθυνη και αποτελεσματική αγροτική πολιτική, ως προϋπόθεση για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας μας, ήταν το βασικό μήνυμα της ομιλίας του Γιώργου Καρασμάνη στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Σκύδρας και o ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Ο πρώην Υπουργός, αφού εξήρε την πρωτοβουλία των διοργανωτών της εκδήλωσης για την σωστή ενημέρωση των αγροτών μας, αναφέρθηκε στο ¨συγκριτικό πλεονέκτημα¨ - κλιματολογικό, εδαφολογικό κλπ – της πατρίδας μας, που δίνει τη δυνατότητα για παραγωγή μοναδικών ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων. Υπογράμμισε όμως με έμφαση ότι, για να αξιοποιηθεί αυτό, απαιτούνται προγραμματισμός και δράσεις και, κυρίως, να μην αφήνουμε ανεκμετάλλευτα όσα έχουμε πετύχει σε κοινοτικό επίπεδο για τη δυναμική ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας.
Αναφέρθηκε ειδικότερα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020,  που κατά την υπουργική θητεία του εκπονήθηκε μέσα από  μαραθώνιες διαβουλεύσεις, συσκέψεις και συνεργασία με τους φορείς και τις Οργανώσεις από όλη την Ελλάδα. Ένα Πρόγραμμα με διασφαλισμένους πόρους 6 (έξη) δισεκατομμυρίων ευρώ που, δυστυχώς, εδώ και ενάμιση χρόνο έχουν αφεθεί να λιμνάζουν αναξιοποίητα, στα ντουλάπια των κοινοτικών ταμείων, ενώ θα μπορούσαν να είχαν ήδη αρχίσει να βάζουν σε νέα δυναμική τροχιά την αγροτική αλλά και συνολικά την εθνική οικονομία.
 Στα μέτρα του Προγράμματος που η σημερινή Κυβέρνηση απαράδεκτα  καθυστερεί επί ενάμιση χρόνο την εφαρμογή τους, περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων, όπως είπε:

-         Η εκκίνηση νέων επιχειρήσεων, με αυξημένο όριο επιλέξιμης ενίσχυσης έως 50.000 € ανά δικαιούχο στα πλαίσια των λεγόμενων start ups, με κοινοτικούς πόρους 72 εκ. €.
-         Η στήριξη στους νέους αγρότες, με «bonus» 25% επί της ανώτατης αξίας των δικαιωμάτων ενισχύσεων, από τον εθνικό φάκελο της νέας ΚΑΠ για τους κάτω των 40 ετών.  Ενώ από το νέο Πρόγραμμα δίνονται 240 εκατομμύρια για τους νέους αγρότες.        
-         Η αξιοποίηση 466 εκ ευρώ για την υλοποίηση 7.500 νέων σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, με ταυτόχρονη στήριξη στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με 254 εκ ευρώ .
-         Η διάθεση επιπλέον 436 εκ. € για την κατασκευή νέων εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων. Στο σημείο αυτό, ο Γιώργος Καρασμάνης,  θύμισε το Φράγμα Αλμωπαίου το οποίο χαρακτήρισε ως έργο μεγάλης πνοής και σημασίας για τον τόπο μας, αλλά κατάφεραν να το καταντήσουν κι αυτό… γεφύρι της Άρτας. Η κύρια μελέτη έπρεπε να έχει παραδοθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2011 και η κατασκευή να έχει ολοκληρωθεί το 2013. Αλλά,  είχε το… (¨κουσούρι¨ να το έχει αποφασίσει και να το βάλει μπροστά Κυβέρνηση της ΝΔ). Γι αυτό ακύρωσαν την κύρια μελέτη το 2011 και χρειάστηκε να αναλάβει ο ίδιος Υπουργός, να επιταχύνει τις διαδικασίες και μάλιστα να το εντάξει τρίτο στα δέκα μεγάλα έργα του ¨πακέτου Γιουγκερ¨. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι με το νέο πρόγραμμα επιτέλους,  θα κατασκευαστεί).
-         Αποκέντρωση και μείωση της γραφειοκρατίας, με εκχώρηση για πρώτη φορά του 30% των πόρων, δηλαδή περίπου 1,8 δις ευρώ του νέου Προγράμματος, στις 13 Περιφέρειες της χώρας, για να υλοποιήσουν τις στρατηγικές τους επιλογές για τον αγροδιατροφικό τομέα.

-Δεν αρκεί να έχεις καλή αγροτική παραγωγή, πρέπει όπως τόνισε ο Γιώργος Καρασμάνης να την διασφαλίσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα, δηλαδή να προστατεύσεις το αγροτικό εισόδημα (ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα κόμματα και δυστυχώς δεν εφαρμόζεται σήμερα το άρθρο 71 του Ν. 4235, με το οποίο καλύπτεται  η ακαρπία από οποιεσδήποτε δυσμενείς καιρικές συνθήκες).

-         Ειδικά μέτρα για τη διασφάλιση του εισοδήματος από ακραία καιρικά φαινόμενα με 45 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις αντιχαλαζικής και αντιβρόχινης προστασίας.Οι παραγωγοί που θα συμμετέχουν σε αυτά θα ενισχύονται με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά, της τάξης του 80%, όταν πρόκειται για μεμονωμένους αγρότες και 100% όταν συμμετέχουν σε ομάδες παραγωγών. 

-         Ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ, για ενίσχυση της ασφάλισης φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου και για αντιστάθμιση των εισοδηματικών απωλειών από ζωικές ή φυτικές ασθένειες και από δυσμενή κλιματολογικά φαινόμενα. Προβλέπαμε τη δημιουργία – για πρώτη φορά – ενός ειδικού μέτρου με αρχικό προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ και, μετά την κατάθεση στην Κομισιόν εμπεριστατωμένης μελέτης, θα ανερχόταν μέχρι τα 200 εκ. Δυστυχώς, δεν κατέθεσαν τη μελέτη και τα 200 εκ. χάθηκαν.
Ο βουλευτής χαρακτήρισε ως όνειδος για το Νομό μας την ανυπαρξία Ομάδων Παραγωγών, όταν μόνον αυτές αναγνωρίζονται πλέον στην Ευρώπη, γι’ αυτό με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ενθαρρύνονται και ενισχύονται η σύσταση και λειτουργία ομάδων παραγωγών, οργανώσεων παραγωγών και ενώσεων οργανώσεων παραγωγών με κάλυψη του 100% των δαπανών τους, με συνολικό προϋπολογισμό 27 εκ. €.
Επίσης ο Γιώργος Καρασμάνης επεσήμανε ότι κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Οκτώβριο του 2014, το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την αλιεία και τη Θάλασσα 2014-2020. Συνολικού προϋπολογισμού κοινοτικών κονδυλίων 388 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν διπλάσια από την περίοδο 2007-2013 και αυτό οφείλεται στην άριστη συνεργασία με την τότε Επίτροπο Αλιείας κα Δαμανάκη. Με το Πρόγραμμα αυτό ενισχύεται η απασχόληση με νέες επενδύσεις στη μεταποίηση, στις υδατοκαλλιέργειες αλλά και στον αλιευτικό τουρισμό.

Αυτά τα ρεαλιστικά Προγράμματα δυναμικής ανάπτυξης της αγροτικής μας οικονομίας, που έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα τα εκπονήσαμε, δώσαμε μάχες στα Ευρωπαϊκά φόρα, για να τα περάσουμε και το πετύχαμε. Αλλά δυστυχώς λόγω της κυβερνητικής ολιγωρίας και απραξίας παραμένουν ανενεργά μέχρι και σήμερα, στερώντας την εθνική μας οικονομία από πολύτιμους πόρους και την αγορά από την πολυπόθητη ρευστότητα, κατέληξε ο Γιώργος Καρασμάνης.
Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ: Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.