Thursday, August 25, 2016

Α. Τζιτζικώστας: Μνημείο αναξιοπιστίας για τη σημερινή Κυβέρνηση η ΔΕΘ

«Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης εδώ και δύο χρόνια αποτελεί μνημείο αναξιοπιστίας για τη σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”. Η Νέα Δημοκρατία ως Αξιωματική Αντιπολίτευση οφείλει να εμφανιστεί και θα εμφανιστεί με ένα ρεαλιστικό σχέδιο και ένα  εφαρμόσιμο πρόγραμμα για τη διακυβέρνηση της χώρας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σε σημερινή συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή «Online ΣΚΑΪ» και τη δημοσιογράφο Μαρία Αναστασοπούλου. 
Ερωτώμενος σχετικά με τις αναμενόμενες εξαγγελίες τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει πολλά,  όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για τον τόπο μας, τη  Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης εδώ και δύο χρόνια αποτελεί μνημείο αναξιοπιστίας για τη σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”. Η Νέα Δημοκρατία ως Αξιωματική Αντιπολίτευση οφείλει σήμερα να εμφανιστεί και θα εμφανιστεί με ένα ρεαλιστικό σχέδιο, ένα εφαρμόσιμο πρόγραμμα, ένα γενικό πλαίσιο προτάσεων για τη διακυβέρνηση της χώρας όταν έρθουν οι εκλογές».
Σχετικά με το θεσμό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισε ότι «ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζουμε το θεσμό της ΔΕΘ ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει λάβει ένα χαρακτήρα πολύ σημαντικότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Πλέον δεν πρόκειται για μία κρατικοδίαιτη έκθεση όπου συμμετέχουν μόνο περίπτερα των υπουργείων αλλά αντιθέτως έχουμε αξιόλογες εμπορικές πρωτοβουλίες. Φέτος μάλιστα θα υπάρχει πολύ ισχυρή παρουσία ξένων χωρών στη ΔΕΘ».

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «στη Νέα Δημοκρατία, είμαστε όλοι κοντά, απέναντι στον κοινό μας στόχο που δεν είναι άλλος από το να φέρουμε στη χώρα μια καλύτερη κυβέρνηση από αυτή που υπάρχει σήμερα. Μια κυβέρνηση που θα έχει σχέδιο, ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εφαρμόσιμο, η οποία θα εκλεγεί από τους πολίτες χωρίς να τους έχει πει πράγματα τα οποία δεν μπορεί να υλοποιήσει, όπως συμβαίνει σήμερα». 
Αναφερόμενος εκτενώς στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα και τον τρόπο αντιμετώπισής τους από τη σημερινή κυβέρνηση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι «στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό, η σημερινή κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο, χωρίς να έχει κανένα απολύτως σχέδιο. Όταν τους λέγαμε ότι θα κλείσουν τα σύνορα, ότι θα έχουμε πρόβλημα διότι θα συγκεντρωθούν όλες οι προσφυγικές ροές στα βόρεια της χώρας μας, κάτι το οποίο έγινε, δυστυχώς κώφευαν. Τελικά τα βρήκαν και τα βρήκαμε όλοι μπροστά μας». 
Επιχειρώντας να δώσει τη σημερινή εικόνα του προσφυγικού ζητήματος στην Κεντρική Μακεδονία ο κ. Τζιτζικώστας επεσήμανε ότι «εξακολουθούμε να έχουμε πάνω από το 50% του συνολικού πληθυσμού των προσφύγων και των μεταναστών ολόκληρης της χώρας. Γι’ αυτό και έχω ζητήσει από την κυβέρνηση και βλέπω ότι εσχάτως υπάρχει ένα σχέδιο για την αποσυμφόρηση της περιοχής μας. Θα πρέπει να γίνει ένας αναλογικός επιμερισμός σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Να γίνουν δηλαδή περισσότερα κέντρα προσφύγων και μεταναστών με μικρότερο πληθυσμό φιλοξενίας και όχι να υπάρχουν λίγα κέντρα με περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες, όπως συμβαίνει σήμερα. Σήμερα ζουν περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Κεντρική Μακεδονία. Έχω τη δέσμευση όμως της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, του κυρίου Μουζάλα, ότι το επόμενο διάστημα,  μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα προχωρήσει η αποσυμφόρηση της περιοχής. Βλέπω ότι δημιουργούνται ήδη δομές, έτσι ώστε να απορροφηθεί αυτός ο πληθυσμός σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι επικίνδυνο να υπάρχει ένας τόσο μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών βόρεια, κοντά στα σύνορα της χώρας μας». 
Ο κ. Τζιτζικώστας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία και τα προβλήματα συνεργασίας με την Ε.Ε. στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος: «Με ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία. Αν η Τουρκία αθετήσει τη δέσμευσή της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι ανοίξει τις πόρτες της, η Ευρώπη κινδυνεύει πάλι να πλημμυρίσει με πρόσφυγες και μετανάστες. Η ελληνική κυβέρνηση, πολύ φοβάμαι και λυπάμαι που θα το πω.  παραμένει απαθής, δεν αντιδρά. Θα ήθελα να δω μια ελληνική κυβέρνηση που θα πιέζει τους Ευρωπαίους στην κατεύθυνση του αναλογικού επιμερισμού των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη, σε όλα τα κράτη- μέλη. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και δεν μπορεί να παίρνει το βάρος αυτού του ζητήματος μόνον η Ελλάδα. Γιατί αυτή τη στιγμή αυτό συμβαίνει». 
Ο κ. Τζιτζικώστας ερωτήθηκε ακόμη σχετικά με τη συνεργασία της κυβέρνησης με την ΠΚΜ και κατά πόσο η πρώτη στηρίζει το έργο της: «Γενικά οι κυβερνήσεις στη χώρα μας δεν έχουν δείξει ότι εμπιστεύονται το θεσμό της αυτοδιοίκησης, είτε τις περιφέρειες είτε τους δήμους παρότι οι περιφέρειες και οι δήμοι είναι ο μόνος πυλώνας σταθερότητας σήμερα στη χώρα. Σκεφτείτε ότι στα έξι χρόνια που υπηρετώ την αυτοδιοίκηση έχουν αλλάξει έξι πρωθυπουργοί και ισάριθμες κυβερνήσεις. Ταυτόχρονα, οι δήμοι και οι περιφέρειες αποδεικνύουν καθημερινά ότι ξέρουν και μπορούν να κερδίζουν τη μάχη απέναντι στα καθημερινά προβλήματα. Στην Κεντρική Μακεδονία μάλιστα, έχουμε πρωτεύσει στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για όλη την Ελλάδα και για όλη την προγραμματική περίοδο. Εκτελούμε 523 σημαντικά έργα αναβάθμισης της περιοχής μας. Παρόλα αυτά οι κυβερνήσεις δεν μας έχουν ακόμη εμπιστευτεί, όχι  στο βαθμό που θα θέλαμε εμείς, αλλά στο βαθμό που θα ήταν καλό για τη χώρα. Εφόσον οι περιφέρειες μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα θα έφερναν και αποτελέσματα». 
Τέλος, ο κ. Τζιτζικώστας ερωτήθηκε σχετικά με τις πιθανότητες της ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές: «Η Νέα Δημοκρατία φυσικά και μπορεί να κερδίσει και θα κερδίσει στις επόμενες εκλογές. Αλλά το ζητούμενο, κατά την άποψή μου, δεν είναι να κερδίσει τις εκλογές απλά επειδή υπάρχει δυσαρέσκεια στον κόσμο απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το ζητούμενο είναι η ΝΔ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές επειδή θα έχει καταφέρει να πείσει τους Έλληνες, με το πρόγραμμα και τις θέσεις που θα έχει, για τη θετική επιλογή τους. Εμείς λοιπόν θα πρέπει να εργαστούμε όλοι σε αυτή την κατεύθυνση. Όχι μόνο στο πώς θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές αλλά στο πόσο έτοιμοι θα είμαστε όταν έρθουν οι εκλογές αυτές να κυβερνήσουμε αποτελεσματικά τη χώρα την επόμενη ημέρα».

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.