Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Φ. Αραμπατζή: «Αλαλούμ από το Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο»

Την εικόνα της πλήρους σύγχυσης και έλλειψης ενημέρωσης, που επικρατεί σχετικά με την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο στηλιτεύουν 55 βουλευτές της ΝΔ ανάμεσα στους οποίους και η Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή,

Με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών, ύστερα από πρωτοβουλία του Αν. Τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, η κ. Αραμπατζή και οι συνυπογράφοντες συνάδελφοί της κάνουν λόγο για εμπαιγμό των δικαιούχων παραγωγών από την Κυβέρνηση αφού, ενώ δια του Υπουργείου Οικονομικών έσπευσε να ανακοινώσει ήδη από τις 2 Φεβρουαρίου ότι έχει ολοκληρωθεί η καταβολή των οφειλόμενων ποσών για το β' εξάμηνο του 2013 και ολόκληρο το 2014 και ότι οι τυχόν οφειλές των δικαιούχων προς Ασφαλιστικούς φορείς και προς Δ.Ο.Υ. συμψηφίζονται σύμφωνα με το άρθρο 83 του Ν.Δ.356/74 (Κ.Ε.Δ.Ε), εντούτοις το αλαλούμ, που σημειώθηκε στην καταβολή των εν λόγω ποσών προκάλεσε αγανάκτηση και πολλαπλά ερωτήματα σε χιλιάδες παραγωγούς.

Αποτέλεσμα της σύγχυσης που επικρατεί είναι ότι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν γνωρίζουν ούτε πώς έγιναν οι υπολογισμοί των πιστώσεων και των συμψηφισμών, ούτε σε τί αντιστοιχούν τα ποσά, που πιστώνονται στους λογαριασμούς τους, ούτε γιατί, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καν πιστωθεί τα εν λόγω χρήματα.

Δεν γνωρίζουν επομένως ούτε πόσα χρήματα τους καταβλήθηκαν, ούτε το τί οφείλουν οι ίδιοι, ούτε καν ποιο ποσό αντιστοιχεί στην επόμενη δόση.

Αναλυτικά, η Ερώτηση που συνυπέγραψε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Οικονομικών


ΘΕΜΑ: «Πλήρης σύγχυση και έλλειψη ενημέρωσης των δικαιούχων για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου, που προορίζεται για αγροτική χρήση (αγροτικό πετρέλαιο)»

Κύριε Υπουργέ,

Οι  αγρότες και κτηνοτρόφοι, που δικαιούνται επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, εδώ και λίγες μέρες τελούν σε καθεστώς αναταραχής. Αιτία ανησυχίας, είναι η διαδικασία σχετικά με τα ποσά, που είτε πιστώνονται στους λογαριασμούς τους και δεν γνωρίζουν σε τι αντιστοιχεί είτε σε άλλες περιπτώσεις δεν έχει πιστωθεί κανένα ποσό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, στις 2 Φεβρουαρίου:

-Έχει ολοκληρωθεί η καταβολή στους δικαιούχους των οφειλόμενων ποσών για το β' εξάμηνο του 2013 και ολόκληρο το 2014.

-Η επιστροφή του ΕΦΚ που αφορά το 2015 θα καταβληθεί στους δικαιούχους από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2017.
-Τυχόν οφειλές των δικαιούχων προς Ασφαλιστικούς φορείς και προς Δ.Ο.Υ. συμψηφίζονται σύμφωνα με το άρθρο 83 του Ν.Δ.356/74 (Κ.Ε.Δ.Ε).

Οι δικαιούχοι όμως, δεν έχουν καμία ενημέρωση για τα ποσά που πιστώνονται στους λογαριασμούς τους, σε τι αντιστοιχούν και αν έχουν υποστεί τη διαδικασία συμψηφισμού.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δικαιούχοι, που μέχρι σήμερα δεν έχουν δει να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους τα ποσά που αντιστοιχούν στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

Είναι σαφές ότι, το Υπουργείο Οικονομιών, οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα την κατάσταση.

Να υπάρξει αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση για τα ακριβή ποσά, που πιστώνονται ως επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου, καθώς και με ποιον τρόπο έγιναν οι υπολογισμοί, έτσι ώστε, να μπορεί ο κάθε δικαιούχος, να έχει σαφή εικόνα αλλά και να γνωρίζει το ποσό που του αντιστοιχεί στην επόμενη δόση.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να τερματιστεί η εικόνα σύγχυσης που επικρατεί σχετικά με την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ώστε να γνωρίζουν οι δικαιούχοι σε τι αντιστοιχούν τα ποσά που πιστώνονται στους λογαριασμούς τους.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.