Monday, February 27, 2017

Φωτεινή Αραμπατζή: Διεκπεραιωτική και αποσπασματική η αντιμετώπιση της Κυβέρνησης για τα μεγάλα ζητήματα των ΤΟΕΒ

Έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για τη διεκπεραιωτική και αποσπασματική αντιμετώπιση των ζητημάτων των ΤΟΕΒ, που συμπεριλαμβανόταν στο χθεσινό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, άσκησε η Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή από το βήμα της Βουλής, την Πέμπτη 23-2-2017.

Η κ. Αραμπατζή αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των εν λόγω Οργανισμών για τον πρωτογενή τομέα, καθώς διαχειρίζονται τους αναγκαίους υδάτινους πόρους για την αγροτική παραγωγή και στηλίτευσε τη νομοθετική ρύθμιση, η οποία δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι επιλύει. Μια νομοθετική, ρύθμιση, που βρίσκει αντίθετο το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων και φυσικά των Οργανισμών, όπως προέκυψε από την ακρόαση φορέων.

Συγκεκριμένα επέκρινε τη μετάθεση της εποπτείας των ΤΟΕΒ από τους Δήμους στις Περιφέρειες, καθώς, όπως είπε, θα δημιουργήσει ένα δυσκίνητο, πολλαπλά γραφειοκρατικό πλαίσιο, εμποδίζοντας τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των Οργανισμών.  


«Πείτε μας, μία Περιφέρεια, όπως για παράδειγμα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πώς θα μπορεί να ελέγχει με ταχύτητα, εγκυρότητα και αποτελεσματικότητα τους περισσότερους από 70 μεγάλους ΤΟΕΒ, που εντάσσονται σε αυτήν;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Σερραία βουλευτής υπογράμμισε ότι αυτό, που πραγματικά έχουν ανάγκη και ζητούν οι ΤΟΕΒ είναι ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου τους καθώς και λύσεις σε καίρια ζητήματα, για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη τους.

Γραφειοκρατικές διαδικασίες φέρνει και η ρύθμιση για την πρόσληψη έκτακτου – εποχιακού προσωπικού στους ΤΟΕΒ από την Κυβέρνηση καθώς καθιστά τη διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα, κατ’ ελάχιστον 3 μήνες, με κίνδυνο να ολοκληρώνεται, όταν πια θα έχει εκλείψει το φυσικό αντικείμενο για την ανάγκη πρόσληψης έκτακτου προσωπικού, δηλαδή οι αρδεύσεις. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι ΤΟΕΒ θα καλούνται να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες, όπως για παράδειγμα οι πλημμύρες.

Με αφορμή τη νέα μετάθεση των εκλογών στα Επιμελητήρια, που περιλαμβανόταν στο ίδιο σχέδιο νόμου, η κ. Αραμπατζή ζήτησε από την Κυβέρνηση επιτέλους να ξεκαθαρίσει αν σχεδιάζει τελικά νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα διέπει τον Επιμελητηριακό θεσμό. Υπογράμμισε δε την αντίφαση ανάμεσα στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου και στο σχετικό άρθρο καθ’ εαυτό. Όπου, στη μεν αιτιολογική έκθεση γίνεται ξεκάθαρα λόγος για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ενώ στο νομοσχέδιο καμία μνεία, απλά αναβολή των εκλογών.

Το link της ομιλίας της κ. Αραμπατζή στην ολομέλεια της βουλής είναι το εξής:

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.