Sunday, February 19, 2017

Λύση στο πρόβλημα της αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ζητά η Φωτεινή Αραμπατζή

Το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι των παραδοσιακών οικισμών της χώρας εξ αιτίας του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων αναδεικνύει η Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ με σημερινή (17-2-2017) Ερώτησή της προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ιδιαίτερα στο Ν. Σερρών, στη περιοχή του όρους Παγγαίου οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να πάρουν άδεια χρήσης στις υφιστάμενες σταβλικές τους εγκαταστάσεις σε δάση ή δασικές εκτάσεις, που βρίσκονται σε ακτίνα 3000 μέτρων από παραδοσιακούς οικισμούς. «Η κτηνοτροφία μίας ολόκληρης περιοχής κινδυνεύει να καταδικαστεί οριστικά, αφού οι κτηνοτρόφοι αποκλείονται συλλήβδην από το να ασκήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα» επισημαίνει η κ. Αραμπατζή.

Η βουλευτής Σερρών, ζητάει την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η αδειοδότηση χρήσης για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στους χαρακτηρισμένους ως παραδοσιακούς οικισμούς του ν. Σερρών αλλά και ολόκληρης της χώρας. Επιπροσθέτως, την προσαρμογή των κριτηρίων των δασαρχείων έτσι ώστε να συμβαδίζουν με την εκάστοτε γνωμοδότηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, προς αυτόν τον στόχο.

Η κ. Αραμπατζή υπογραμμίζει ότι η αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων είναι απολύτως απαραίτητη, προκειμένου σύμφωνα με τον νέο κανονισμό να ενταχθούν οι κτηνοτρόφοι σε αναπτυξιακά προγράμματα του νέου ΠΑΑ 2014-2020 (Νέων Γεωργών, Σχεδίων Βελτίωσης κλπ), τα οποία και αποτελούν βαθιά ανάσα για τη βιώσιμη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας.

Σημειώνει δε ότι η μη επίλυση του ζητήματος, ενέχει τον κίνδυνο δυσάρεστων εκπλήξεων, αν τυχόν εξαρτηθεί το δικαίωμα των ενισχύσεων από την αδειοδότηση της σταβλικής εγκατάστασης.


Αναλυτικά, η Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

17-02-2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Τους Υπουργούς

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Κ. Γιώργο Σταθάκη


Θέμα: Αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός δασικών εκτάσεων

Κύριοι Υπουργοί,

Οξύτατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι των παραδοσιακών οικισμών του Ν. Σερρών – ιδιαίτερα στην περιοχή του όρους Παγγαίου – οι οποίοι επιθυμούν να αδειοδοτηθεί η χρήση της σταβλισμένης κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, που λειτουργούν ήδη  εντός δασικών εκτάσεων.

Αιτία, οι διατάξεις του άρθρου 4 και 47 του Ν. 998/1979, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν από το άρθρο 36 του Ν. 4280/2014 με τις οποίες και απαγορεύεται ουσιαστικά η δημιουργία σταβλικών εγκαταστάσεων σε δάση ή δασικές εκτάσεις, που βρίσκονται σε ακτίνα 3.000 μέτρων από αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία ή παραδοσιακούς οικισμούς.

Στη συγκεκριμένη όμως περιοχή, οι εν λόγω χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί οικισμοί της περιοχής του Παγγαίου, ολόκληρα χωριά (Κορμίστα, Ηλιοκώμη, Πρώτη, Ροδολίβος, Μικρό Σούλι,  Αλιστράτη), δημιουργούν ένα ενιαίο γεωγραφικό πλέγμα, που καθιστά αδύνατη την παραχώρηση δασικής ή δημοτικής έκτασης για τη χρήση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Ως εκ τούτου, ο περιορισμός των 3000 μέτρων εντός των οποίων απαγορεύεται με την ισχύουσα νομοθεσία να λειτουργήσουν νόμιμα τις κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις, αποκλείει συλλήβδην τους κτηνοτρόφους μιας τεράστιας περιοχής από το να ασκήσουν την κτηνοτροφική τους δραστηριότητα. Αν συμβεί αυτό, η κτηνοτροφία σε μία ολόκληρη περιοχή καταδικάζεται οριστικά.

Το παράδοξο δε είναι ότι ενώ η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων, η Αρχαιολογική Υπηρεσία δηλαδή, δίνει έγκριση για άδεια χρήσης, η διαδικασία της αδειοδότησης «σκοντάφτει» στο Δασαρχείο. Ως γνωστόν, η αρχαιολογική υπηρεσία έχει χαρακτηρίσει αρχαιολογικό χώρο (Ζώνη Α’) όλη την έκταση του όρους Παγγαίου, με αποτέλεσμα σε απόσταση 3.000 μέτρων από τους πρόποδες του Παγγαίου να μην είναι δυνατός ο αποχαρακτηρισμός καμίας δασικής έκτασης προς δημιουργία κτηνοτροφικών μονάδων. Παρόλα αυτά, σε πολλά σημεία εντός της συγκεκριμένης ζώνης των 3000 μέτρων η Αρχαιολογική Υπηρεσία εκδίδει θετικές γνωμοδοτήσεις για εκτάσεις προς αγροτική εκμετάλλευση.


Ως εκ τούτου και επειδή:

Η κτηνοτροφία ασκείται επί δεκαετίες στην περιοχή, χωρίς καμία βλαπτική συνέπεια τόσο για το περιβάλλον και για τη φυσιογνωμία της περιοχής όσο και για τους παραδοσιακούς οικισμούς και τους αρχαιολογικούς χώρους (σημειωτέον ότι ο Λόφος Καστά και η Αμφίπολη βρίσκονται στα νοτιοδυτικά της περιοχής του Παγγαίου, μακριά από τους εν λόγω οικισμούς)
Η κτηνοτροφία παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην οικονομική επιβίωση των τοπικών κοινωνιών

Η αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων είναι απολύτως απαραίτητη, προκειμένου, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, να ενταχθούν οι κτηνοτρόφοι σε αναπτυξιακά προγράμματα του νέου ΠΑΑ 2014-2020 (Νέων Γεωργών, Σχεδίων Βελτίωσης κλπ) , τα οποία και αποτελούν βαθιά ανάσα για τη βιώσιμη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας. Ελλοχεύει δε ο κίνδυνος να προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις από την πιθανή διασύνδεση όλων των ειδών ενισχύσεων με την αδειοδότηση της σταβλικής εγκατάστασης

Το εν λόγω ζήτημα αφορά το σύνολο των παραδοσιακών οικισμών της ελληνικής επικράτειας

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σκοπεύετε να τροποποιήσετε τη σχετική νομοθεσία, ώστε να περιορίσετε τον αποκλειστικό όρο των 3000 μέτρων από παραδοσιακούς οικισμούς προκειμένου να μπορεί το Δασαρχείο να επιτρέπει την παραχώρηση έκτασης για χρήση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στις εν λόγω περιοχές;
  2. Σκοπεύετε να προσαρμόσετε τα κριτήρια για αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης με σκοπό τη νομιμοποίηση υφισταμένων κτηνοτροφικών μονάδων εντός δασικών εκτάσεων έτσι ώστε να συμβαδίζουν με την εκάστοτε γνωμοδότηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας;
  3. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας προς αυτές τις κατευθύνσεις;


Η ερωτώσα βουλευτής
Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτής Σερρών ΝΔ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.