Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Φ. Αραμπατζή: Εμπαιγμός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε χιλιάδες Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης

Για εμπαιγμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προς τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, τους οποίους αφήνει εργασιακά μετέωρους, αφού δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τον νόμο, κάνει λόγο η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φ. Αραμπατζή σε Ερώτηση του Αν. Τομεάρχη Εσωτερικών της ΝΔ κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου προς τον Υπουργό Εσωτερικών, την οποία και συνυπέγραψε.

Η Σερραία βουλευτής και οι συνυπογράφοντες συνάδελφοί της από τη ΝΔ σημειώνουν ότι οι 4000 Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.), που πληρούν τις προϋποθέσεις του Νόμου 3938/2011 και των οποίων η προθεσμία μονιμοποίησής τους λήγει στις 10 Φεβρουαρίου 2017, δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί από την Κυβέρνηση για το εργασιακό τους μέλλον. Ούτε αν θα συνεχίσουν να εργάζονται είτε ως ΠΠΥ, είτε ως μόνιμο Πυροσβεστικό Προσωπικό, ούτε ποιοι και πόσοι θα ενταχθούν σε κάθε κατηγορία, προκειμένου και το Πυροσβεστικό Σώμα να μπορεί να προβεί στον επιχειρησιακό του σχεδιασμό.

Υπογραμμίζουν δε ότι το 2014 η Κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε την δυνατότητα με τον Ν.4249 να ενταχθούν οι εν λόγω Πυροσβέστες στο μόνιμο προσωπικό, νωρίτερα από την λήξη της πενταετούς θητείας με σχετική ΚΥΑ, του Υπουργού Οικονομικών, Διοικητικής & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη, μετά από σχετική γνώμη του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος. Δυστυχώς όμως, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στα δύο χρόνια της διακυβέρνησής της δεν εξέδωσε τη σχετική ΚΥΑ.

Όπως αναφέρει η κ. Αραμπατζή,  η εμπλοκή της εργασιακής τακτοποίησης των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, σχετίζεται  άμεσα  και απολύτως με τα περιοριστικά μέτρα περί προσλήψεων, που υπέγραψε η Κυβέρνηση με το Ν. 4389/2016, όπως ομολόγησε σε έγγραφό της στις 2-2-2017 η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Όλγα Γεροβασίλη. Οφείλει δε να αντιμετωπιστεί αμέσως, προκειμένου ένας μεγάλος αριθμός πυροσβεστών (2093 άτομα με 15 έτη εμπειρία), να μην οδηγηθούν στην ανεργία και να αποφευχθεί έτσι το ορατό ενδεχόμενο απογύμνωσης των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών της Πυροσβεστικής σε βάρος της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.  

Αναλυτικά, η ερώτηση που συνυπέγραψε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
(ΥΠΟΨΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ)

ΘΕΜΑ: ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ

Ανάστατοι είναι χιλιάδες Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.), καθώς ενώ σε λίγες μέρες λήγει η προθεσμία μονιμοποίησής τους η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίησή της.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011 συστάθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα ιδιαίτερη κατηγορία πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης που κατέλαβε 4.000 οργανικές θέσεις με αντίστοιχη κατάργηση 4.000 οργανικών θέσεων μόνιμου πυροσβεστικού προσωπικού. Εξ’ αυτών, οι 3.400 θέσεις καλύφθηκαν από εποχικούς πυροσβέστες, ενώ οι 600 θέσεις από ιδιώτες, κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας.
Επίσης, με το Νόμο αυτό προβλέφθηκε ότι όσοι ΠΠΥ ήταν μέχρι 40 ετών ως την 31/12/2011 και ήσαν κάτοχοι απολυτήριου λυκείου, με αίτησή τους έξι (6) μήνες πριν τη λήξη της πενταετίας είχαν το δικαίωμα να αιτηθούν τη μονιμοποίησή τους στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ όσοι δεν διέθεταν τις προϋποθέσεις αυτές είχαν το δικαίωμα να αιτηθούν ανανέωση της πενταετίας.
Στις 09-06-2016 δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ 1637 Β΄) η Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Τόσκα, που ρύθμιζε την διαδικασία μονιμοποίησης, ανανέωσης θητείας ή απόλυσης των ΠΠΥ. Η απόφαση αυτή από μόνη της δεν προκαλούσε δαπάνη σε βάρος του τακτικού προϋπολογισμού. Η μονιμοποίηση όμως των 2.100 περίπου ΠΠΥ, ήταν και είναι γνωστό ότι θα επιβάρυνε με ένα συγκεκριμένο ποσό της τάξης των 13.000.000 ευρώ περίπου τον τακτικό προϋπολογισμό του Πυροσβεστικού Σώματος του έτους 2017.
Το 2014 η Κυβέρνηση της Ν.Δ με τον Ν.4249 (Α73), στο άρθρο 98 έδωσε την δυνατότητα ειδικά για την ένταξη των ΠΠΥ στο μόνιμο προσωπικό, αυτή να γίνει νωρίτερα από την λήξη της πενταετούς θητείας με ΚΥΑ, του Υπουργού Οικονομικών, Διοικητικής & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη, μετά από σχετική γνώμη του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος. Τέτοια ΚΥΑ στα δύο χρόνια Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ δεν εκδόθηκε.
Στον προϋπολογισμό του Πυροσβεστικού Σώματος έτους 2017, οι πιστώσεις που αφορούν την ιδιαίτερη κατηγορία, τους ΠΠΥ είναι αντίστοιχες του προηγούμενου έτους, κατά λίγο μειωμένες, γεγονός που δεικνύει ότι αν δεν υπάρξουν: αλλαγή νόμου ή μισθολογίων, μονιμοποίηση των ΠΠΥ δεν είχε προβλεφθεί. Προκύπτει μόνο δυνατότητα ανανέωσης των εχόντων το σχετικό δικαίωμα για 5ετή θητεία και δυνατότητα επέκτασης της 5ετούς θητείας και σε αυτούς που έχουν τα προσόντα μονιμοποίησης (2.100 άτομα).
Η Κυβέρνηση και η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου μέχρι σήμερα δεν έχει ενημερώσει τους 4.000 εργαζομένους για το αν θα συνεχίσουν να εργάζονται μετά την 10η Φεβρουαρίου 2017, που λήγει η πρώτη 5ετία,  είτε ως ΠΠΥ, είτε ως μόνιμο Πυροσβεστικό Προσωπικό, καθώς επίσης, ποιοι και πόσοι θα ενταχθούν σε κάθε κατηγορία, προκειμένου και το Πυροσβεστικό Σώμα να μπορεί να προβεί στον επιχειρησιακό του σχεδιασμό.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ως οφείλει, άμεσα στη μονιμοποίηση των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης (ΠΠΥ) που πληρούν τις προϋποθέσεις του Νόμου;
  2. Έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για την μονιμοποίηση όσων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης έχουν το δικαίωμα αυτό;
  3. Θα ανανεώσει για τους υπόλοιπους ΠΠΥ την πενταετία για την απασχόλησή τους στο Πυροσβεστικό Σώμα;

Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.