Wednesday, February 8, 2017

Γιάννης Μαγκριώτης: Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

Πριν λίγες ημέρες, ο νεοδιορισμενος πρέσβης από τον Τραμπ στην ΕΕ, δήλωσε, ότι το ευρώ, σε ένα-δυο χρόνια, δεν θα υπάρχει, ούτε η ίδια η ΕΕ, θα υπαρχει, σε λίγα χρόνια.
Χθες, ο σύμβουλος του Τράμπ για το διεθνές εμπόριο, δήλωσε, ότι η Γερμανία, κρατάει με δόλιο τρόπο χαμηλά την ισοτιμία του ευρώ, για να εκμεταλλεύεται τους εταίρους της, υποστηρίζοντας τις εξαγωγές της.
Όλοι θυμόμαστε, ότι μέχρι πριν δυο χρόνια, οι επικριτές του ευρώ και της Γερμανίας έλεγαν, ότι η Γερμανία κρατάει τεχνητά υψηλά την ισοτιμία του ευρώ, για να υποστηρίζει τις εξαγωγές της, γιατί αυτή μόνο παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα.
Είναι γεγονός, ότι η αρχιτεκτονική του ευρώ, είναι προβληματική. 

Κοινό νόμισμα, χωρίς κοινή οικονομική πολιτική και ενιαίο κέντρο πολιτικής διοίκησης, είναι δύσκολη ισορροπία.

Ακόμη περισσότερο, όταν οι χώρες του κοινού νομίσματος, έχουν διαφορετικά επίπεδα παραγωγικότητας και τα μακροοικονομικά τους μεγέθη, με μεγάλες αποκλίσεις.
Και ακόμη χειρότερα, όταν οι χώρες με το κοινό νόμισμα, δεν πράττουν τα αυτονόητα, για την αναγκαία σύγκλιση των οικονομιών τους.
Στην οικονομική πολιτική των Γερμανικών κυβερνήσεων, μετά το 2010 και την εφαρμογή της ατζέντας Στρέντερ, μπορούμε και πρέπει να ασκήσουμε, πολύπλευρη κριτική.
Όπως, ότι πρέπει να αυξήσει την εσωτερική της ζήτηση και τις δημόσιες δαπάνες, για να βοηθήσει τις εισαγωγές προϊόντων, από τους εταίρους της και ειδικά, από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Όμως, να κατηγορείται η Γερμανία, οτι χαλιναγωγει το ευρω, είτε αυτό είναι ισχυρό, είτε ασθενές, για να βοηθά τις εξαγωγές της, είναι αστείο και επικίνδυνο.
Είναι μέρος του σχεδίου Τραμπ, να χτυπήσει τις χώρες που έχουν εμπορικά πλεονάσματα, σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Γιαυτό και ξεκίνησε την επίθεση στο Μεξικό, την Κίνα και την Γερμανία.
Η Παγκοσμιοποίηση χρειάζεται ρύθμιση, γιατί δημιούργησε και δημιουργεί μεγάλες ανισότητες, άδικες και επικίνδυνες, για την παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη.
Η πολιτική Τραμπ όμως, δεν είναι η απάντηση, θα δημιουργήσει περισσότερες ανισότητες, συγκρούσεις και αβεβαιότητες, που θα υποσκάψουν την παγκόσμια σταθεροτητα και την ειρήνη.
Η ΕΕ, πρέπει γρήγορα, να δει την δική της θέση, στην νέα πραγματικότητα.
Το ίδιο και κάθε χώρα ξεχωριστά.
Δεν αρκούν πλέον οι αναλύσεις, τα σχέδια και οι επιλογές, με τις οποίες πορεύεται.
Είναι, η ώρα των πολιτών, σε κάθε χώρα ξεχωριστά και στην ΕΕ συνολικά.
Δυστυχώς, στην χώρα μας, ακόμη και σήμερα κοιτάμε πίσω, χτίζουμε νέους διχασμούς και ψάχνουμε πάντα βάρβαρους.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.