Monday, January 4, 2021

ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ;

 Γράφει η ιατρός Ζωή Νίτσα*


Ο καρκίνος του μαστού  αποτελεί έναν από τους συχνότερους καρκίνους που προσβάλλουν τις γυναίκες. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται οι οδηγίες πρόληψης. Στο παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε ποιες είναι οι οδηγίες πρόληψης ενάντια στον καρκίνο του μαστού ανά ομάδα. https://kozanimedia.gr/archives/525628#.X7pkZnQzbIU 

Τηρώντας πιστά όλες τις οδηγίες πρόληψης και γνωρίζοντας τα συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος του μαστού εξασφαλίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό η έγκαιρη διάγνωση. Η έγκαιρη διάγνωση μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα και αυξάνει την ποιότητα ζωής των ατόμων. 

Στις περιπτώσεις που κάποιο άτομο αισθανθεί ή εντοπίσει ένα ή περισσότερα συμπτώματα και σημεία από τα παρακάτω, συστήνεται ισχυρά η άμεση επικοινωνία με τον ειδικό για περαιτέρω διερεύνηση, ασχέτως έαν προηγήθηκε πρόσφατος προληπτικός έλεγχος.  

 Σύμφωνα με το American Cancer Society και το National Comprehensive Cancer Network τα συμπτώματα που μπορεί να προμηνύουν την ύπαρξη κακοήθειας είναι:

  • Παρουσία ψηλαφητού όγκου στην περιοχή του μαστού, που προηγουμένως το άτομο δεν το ψηλάφιζε και άρα είναι νεοεμφανιζόμενο. Αυτό το σύμπτωμα αποτελεί και το πιο συχνό σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού. Οι κακοήθεις όγκοι του μαστού, συνήθως είναι πολύ σκληροί στην υφή τους και έχουν ακανόνιστο σχήμα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που εμφανίζονται μαλακοί, με ομαλό περίγραμμα. Ο τρόπος να διαπιστώσει το άτομο ένα νεοεμφανιζόμενο όγκο, είναι η τακτική αυτοεξέταση. (Πέραν των οδηγιών πρόληψης ανά ομάδα)



  • Άλγος (πόνος) στην περιοχή του μαστού (μαστωδυνία) ή/και άλγος στη θηλή του μαστού.  Το άτομο σε αυτή την περίπτωση νιώθει πόνο, που δεν συνήθιζε να νιώθει στο παρελθόν (πχ όπως  συμβαίνει φυσιολογικά σε ορισμένες περιπτώσεις πριν από την έναρξη του κύκλου της περιόδου). Ο πόνος αυτός μπορεί να αφορά όλο το μαστό ή και μέρος αυτού, όπως είναι η θηλή.



  • Οίδημα του μαστού (δηλαδή πρήξιμο) ή τμήματος αυτού.  Το οίδημα μπορεί να παρουσιαστεί και ως οζώδη ή πεπαχυμένη εμφάνιση του δέρματος στην περιοχή του μαστού. Ο τρόπος να διαπιστώσει το άτομο το σύμπτωμα αυτό είναι η επισκόπηση, βλέποντας/παρατηρώντας δηλαδή τους μαστούς μέσα από έναν  καθρέπτη και η αυτοεξέταση



  • Όψη του δέρματος του μαστού σαν την όψη της φλούδας του πορτοκαλιού.  Η επισκόπηση π.χ. μέσα από έναν καθρέπτη είναι ο τρόπος που το άτομο μπορεί να διαπιστώσει το συγκεκριμένο σύμπτωμα.



  •  Εσολκή της θηλής ή/και του δέρματος του μαστού.  Στις περιπτώσεις αυτές, κατά την επισκόπηση της περιοχής παρατηρείται παραμόρφωση προς τα έσω της θηλής ή/και του δέρματος εξαιτίας του «τραβήγματος» από τον όγκο.



  • Αλλαγή στο δέρμα της περιοχής όπως ερυθρότητα (δηλαδή κοκκινίλα), ξηρότητα, ξεφλούδισμα μέχρι και εξέλκωση. Κατά την επισκόπηση της περιοχής, όλες οι πιθανές αλλαγές στο δέρμα μπορούν να διαπιστωθούν. 



  • Εκροή υγρού από την θηλή. Το υγρό, στις περιπτώσεις αυτές, εκρέει αυτόματα από τη θηλή και αφήνει λεκέ στο εσώρουχο. Αυτός είναι και ο τρόπος που το άτομο μπορεί να διαπιστώσει το σύμπτωμα αυτό και όχι με την εκούσια πίεση του μαστού (για τον πιθανό έλεγχο εκροής υγρού), το οποίο και δεν συνίσταται. Το υγρό μπορεί να κυμαίνεται από διαυγές ορώδες έως και αιματηρό. 



  • Διογκωμένοι λεμφαδένες στην περιοχή της μασχαλιαίας χώρας καθώς επίσης και της τραχηλικής χώρας (περιοχή του λαιμού). Μπορεί να συνυπάρχει ή όχι ψηλαφητός όγκος στο μαστό. Στις περιπτώσεις που δεν ψηλαφάτε όγκος, συμβαίνει επειδή ο καρκίνος του μαστού  έχει ήδη διασπείρει νόσο στους λεμφαδένες, χωρίς ο ίδιος να είναι ακόμη ψηλαφητός λόγω θέσης και διαστάσεων. Ο τρόπος με τον οποίο το άτομο μπορεί να διαπιστώσει αυτό το σύμπτωμα είναι η τακτική αυτοεξέταση.

 

Επιγραμματικός πίνακας παρουσίασης των συμπτωμάτων του καρκίνου του μαστού

Νέο-εμφανιζόμενος όγκος στην περιοχή του μαστού κατά την αυτοεξέταση

Μαστωδυνία, πόνος δηλαδή στη περιοχή του μαστού ή/και πόνος στη θηλή

Οίδημα του μαστού ή τμήματος αυτού

Εσολκή της θηλής ή του δέρματος του μαστού 

Ερυθρότητα, ξηρότητα ή ξεφλούδισμα της θηλής ή του δέρματος του μαστού ακόμα και εξέλκωση

Αυτόματη εκροή υγρού από τη θηλή (διαπιστώνεται στο εσώρουχο)

Διογκωμένοι λεμφαδένες στην περιοχή της μασχάλης ή/και του τραχήλου

Όλα τα άνωθεν αναφερόμενα συμπτώματα, δεν αποτελούν αποκλειστικά συμπτώματα του καρκίνου του μαστού, υπάρχουν πολλές καλοήθεις οντότητες που εκδηλώνονται κατά τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, πως ο καρκίνος του μαστού, στα αρχικά στάδια κυρίως, μπορεί να μην παρουσιάζει καμία συμπτωματολογία, να είναι δηλαδή ασυμπτωματικός. Η μη ύπαρξη συμπτωμάτων δεν θα πρέπει να αποτρέπει το άτομο από τον προγραμματισμένο προληπτικό έλεγχο. 

 


*Ζωή Νίτσα, Ειδικευόμενη Ιατρός Γενικής Χειρουργικής στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο»

Βασικές Σπουδές: Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , Medicine in University of Antwerp 

Master of Clinical and Surgical Anatomy 

Master of Pelvic Surgery

 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.