Thursday, January 7, 2021

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ – ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΙΟΛΑΣ ΛΕΠΤΑ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΡΡΩΝΕΙ

Γράφει η ιατρός Ζωή Νίτσα*


Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σε λίγα μόλις λεπτά, μετά από τη διακοπή καπνίσματος, ο οργανισμός ξεκινά κιόλας τη διαδικασία της ανάρρωσης. Σύμφωνα με το American Cancer Society, η αρτηριακή πίεση και οι παλμοί της καρδιάς αρχίζουν να πέφτουν (άρα να βελτιώνονται) από τα πρώτα 20 λεπτά μετά τη διακοπή καπνίσματος. Η αρτηριακή πίεση και οι καρδιακοί παλμοί είναι σημαντικό να παραμένουν στις φυσιολογικές τιμές, διότι η υπέρταση και η ταχυκαρδία αυξάνουν τον κίνδυνο για  στεφανιαία νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια.

Στις 12 ώρες περίπου μετά τη διακοπή καπνίσματος, τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα αρχίζουν να πέφτουν και να τείνουν προς τα φυσιολογικά επίπεδα. Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι δηλητηριώδης-βλαπτική ουσία που παράγεται από την καύση του καπνού (τσιγάρων κλπ) και εμποδίζει τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος και την αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα από τον οργανισμό. Συνεπώς, δεν διασφαλίζεται η ικανοποιητική οξυγόνωση των ιστών και οι ιστοί (άρα και τα όργανα) αποκτούν χρόνιες βλάβες που καταλήγουν σε πρόωρη γήρανση. 

Μετά από 1-9 μήνες από τη διακοπή καπνίσματος, ο βήχας μειώνεται και η αναπνευστική λειτουργία βελτιώνεται συνολικά. Αυξάνεται, επίσης, η άμυνα του ατόμου έναντι αναπνευστικών λοιμώξεων. 

Ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής προσβολής πέφτει στα μισά στον 1ο χρόνο μετά τη διακοπή, συγκριτικά με τα άτομα που συνεχίζουν να καπνίζουν.

Στα 5 έτη μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του οισοφάγου και της ουροδόχου κύστεως , πέφτει στα μισά. 

Ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού μπορεί να μειωθεί τόσο, όσο είναι και των μη καπνιστών

Στα 10 έτη μετά από τη διακοπή καπνίσματος, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου παγκρέατος και λάρυγγα μειώνεται. Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται στα μισά , συγκριτικά με τα άτομα που συνεχίζουν να καπνίζουν.

Στα 15 έτη ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή γίνεται σχεδόν ίδιος (δηλαδή μειώνεται) με αυτόν των μη καπνιστών.

Η διακοπή καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη. 

Η γεύση και η όσφρηση βελτιώνεται αισθητά. Η μυρωδιά της αναπνοής του ατόμου βελτιώνεται, όπως επίσης και των ρούχων και ενδεχομένως και των μαλλιών. Τα νύχια των χεριών και τα δόντια παύουν να κιτρινίζουν και βελτιώνεται η ποιότητα τους, όπως επίσης και του δέρματος και των ούλων.

Αυτές είναι κάποιες από τις πιο σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες που μπορεί να επωφεληθεί κάποιος με τη διακοπή καπνίσματος. Είναι σημαντικό, η διακοπή του καπνίσματος να γίνεται σε μικρή ηλικία. Εάν η διακοπή του καπνίσματος διενεργηθεί πριν τα 40 έτη της ηλικίας, ο κίνδυνος θανάτου από παθήσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα μπορεί να μειωθεί κατά 90%. Παρόλα αυτά σε οποιαδήποτε ηλικία πραγματοποιηθεί η διακοπή, το άτομο βελτιώνει σημαντικά την υγεία του.

Το κάπνισμα προκαλεί μεγάλου βαθμού εθισμό και εξάρτηση στο άτομο, για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η ιατρική υποστήριξη και καθοδήγηση. Παρακάτω παρατίθεται η σελίδα από το Υπουργείο Υγείας, όπου πατώντας πάνω στο αρχείο pdf μπορείτε να δείτε ποιος αρμόδιος δημόσιος φορέας βρίσκεται κοντά σας ώστε να σας βοηθήσει να διακόψετε το κάπνισμα οριστικά. Αναφέρονται  τα ονόματα των δημόσιων φορέων (πχ του νοσοκομείου), τα τηλεφωνά επικοινωνίας, τα ονόματα των αρμόδιων ιατρών, οι ώρες και οι ημέρες λειτουργίας του ιατρείου, οι ταχυδρομικές διευθύνσεις και οι διευθύνσεις των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων. 

https://www.moh.gov.gr/articles/health/domes-kai-draseis-gia-thn-ygeia/antimetwpish-eksarthsewn/loipes-eksarthseis/plhrofories-gia-thn-apeksarthsh-apo-to-kapnisma/5204-iatreia-diakophs-kapnismatos

 


*
Ζωή Νίτσα, Ειδικευόμενη Ιατρός Γενικής Χειρουργικής στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο»

Βασικές Σπουδές: Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , Medicine in University of Antwerp 

Master of Clinical and Surgical Anatomy 

Master of Pelvic Surgery

 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.