Ο ναός της Ευαγγελιστρίας της Τήνου |
Σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία του νησιού έχουν διαδραματίσει και οι μεγάλοι καλλιτέχνες που κατάγονταν από εδώ και έχουν αφήσει κληρονομιά τις μοναδικές δημιουργίες τους. Ο τόπος έχει μακρά παράδοση στη μαρμαρογλυπτική και τη ζωγραφική. Από την Τήνο κατάγονταν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους γλύπτες και ζωγράφους της νεότερης Ελλάδας.
Η Τήνος, το νησί της πίστης και της τέχνης, γοητεύει τους παραθεριστές με τα γραφικά χωριά της, που διατηρούν ζωντανή την παράδοση, την εξαίρετη λαϊκή αρχιτεκτονική της και τις φυσικές ομορφιές της.
Περίτεχνοι περιστεριώνες, λιθόστρωτα μονοπάτια, αναβαθμίδες και ξερολιθιές, παλαιές μονές και εκκλησίες, ρεματιές με πλούσια βλάστηση, όμορφες ακρογιαλιές, σπάνιοι γεωλογικοί σχηματισμοί αποτελούν μια ευχάριστη έκπληξη για όσους επισκέπτονται το νησί και ανακαλύπτουν τα μυστικά του.
Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, η Χώρα της Τήνου είναι άρρηκτα δεμένη με το μεγαλοπρεπή ναό της Μεγαλόχαρης, προσκύνημα με πανελλήνια ακτινοβολία.
Tο μνημειακό οικοδόμημα της Παναγίας της Tήνου ακολουθεί τα αρχιτεκτονικά πρότυπα του νησιού, ενσωματώνοντας στοιχεία της δυτικής και της μικρασιατικής παράδοσης.
Aνεγέρθηκε κατά τα έτη 1823-1831 στη θέση όπου βρέθηκε στις 30 Iανουαρίου 1823 η εικόνα της Mεγαλόχαρης, η οποία θεωρείται έργο του ευαγγελιστή Λουκά.
Στον ισόγειο χώρο του ναού της Ευαγγελιστρίας βρίσκεται η εκκλησία της Eυρέσεως, αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή. Δίπλα στην είσοδο του εν λόγω ναού βρίσκεται το μαυσωλείο των θυμάτων από τη βύθιση του ευδρόμου (ελαφρού καταδρομικού) «Έλλη» από ιταλικό υποβρύχιο στο λιμάνι της Τήνου, το Δεκαπενταύγουστο του 1940.
Στους χώρους του κτιριακού συγκροτήματος της Eυαγγελιστρίας στεγάζονται, μεταξύ άλλων, το Πανελλήνιο Iερό Ίδρυμα Eυαγγελιστρίας Tήνου, η Έκθεση Eικόνων και Kειμηλίων, το Σκευοφυλάκιο, η Πινακοθήκη και το Mουσείο Tηνίων Kαλλιτεχνών.
Η σύγχρονη πόλη της Τήνου, που άρχισε να αναπτύσσεται το 18ο αιώνα, διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα της στα γραφικά σοκάκια με τα παλαιά κτίρια και τις αξιόλογες εκκλησίες. Τα ζαχαροπλαστεία, τα καφέ και τα εστιατόρια κατά μήκος της προκυμαίας, καθώς και τα εμπορικά καταστήματα στο δρόμο προς την εκκλησία της Παναγίας, υποδέχονται τους παραθεριστές και τους προσκυνητές του νησιού.
Πόλους έλξεως για τους παραθεριστές στην ύπαιθρο της Τήνου αποτελούν:
- Η Αγάπη, παραδοσιακό χωριό, από τα παλαιότερα του νησιού, με πετρόχτιστα σπίτια, πλακόστρωτους δρόμους και σοκάκια, περίτεχνες καμάρες.
- Ο Άγιος Ιωάννης Πόρτο, παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός με ξενοδοχειακά συγκροτήματα και όμορφη παραλία.
- Ο Άγιος Ρωμανός, οικισμός με εξοχικές κατοικίες, απλωμένες γύρω από την ομώνυμη παραλία.
- Ο Άγιος Σώστης και το Λαούτι (Λαούτη), συνεχόμενοι παραθεριστικοί οικισμοί με εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες και ωραία ακρογιαλιά.
- Ο Άγιος Φωκάς και η Αγκάλη, σε περιοχή με κατοικίες, τουριστικά καταλύματα, ταβέρνες και εκτεταμένη παραλία.
- Ο Αρνάδος, γραφικό χωριό με παραδοσιακό χρώμα, γνωστό για τα περίτεχνα «στεγαστά» του (στοές που χρονολογούνται από το Μεσαίωνα) και τη μονή της Κυρίας των Αγγέλων Κεχροβουνίου.
- Ο Βώλαξ (Βώλακας), με σπίτια που ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο και «ακουμπούν» σε εντυπωσιακούς σχηματισμούς από λείους γρανιτικούς ογκόλιθους.
- Τα Δύο Χωριά, ένα θαυμάσιο οικιστικό σύνολο με μεσαιωνικό χρώμα και υπέροχη θέα στο νότιο τμήμα του νησιού και τα γειτονικά Κυκλαδονήσια.
- Η Καλλονή, κεφαλοχώρι με πλακόστρωτα σοκάκια, περίτεχνες βρύσες και παραδοσιακές πέτρινες καμάρες.
- Ο Κάμπος, μεσόγειο χωριό, τόπος καταγωγής της Αγίας Πελαγίας της Τηνίας, που με τα οράματά της οδήγησε στην ανεύρεση της θαυματουργής εικόνας της Μεγαλόχαρης της Τήνου.
- Η Καρδιανή, χωριό με εξαίρετη αρχιτεκτονική και υπέροχη θέα στο πέλαγος, και ο Όρμος Καρδιανής (Γιαννάκη), οικισμός απλωμένος γύρω από την ομώνυμη γραφική παραλία.
- Τα Κιόνια, παραλιακός οικισμός με τουριστική κίνηση, γνωστός για το σημαντικό αρχαιολογικό χώρο του, το ελληνιστικό ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης.
- Η Κολυμπήθρα, περιοχή με εξαίρετες ακρογιαλιές, στη βόρεια ακτογραμμή του νησιού.
- Ο Κουμάρος, παραδοσιακό χωριό, στα ριζά του επιβλητικού υψώματος του Εξωμβούργου (Ξώμπουργου), που δεσπόζει στην καρδιά της Τήνου και προσφέρει μαγευτική θέα.
- Ο Κουμελάς και το Μαλί, παραθαλάσσιοι οικισμοί κοντά στο στενό Τήνου - Άνδρου, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.
- Ο Κτικάδος, χωριό με δείγματα αξιόλογης αρχιτεκτονικής, πλακόστρωτα σοκάκια και όμορφα σπίτια.
- Η Κώμη, μεσόγειο χωριό, γνήσιο κομμάτι της τηνιακής αρχιτεκτονικής, με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, στολισμένα με υπέρθυρα και καμάρες.
- Η Λιβάδα, παραθαλάσσια περιοχή άγριας φυσικής ομορφιάς, με ιδιόμορφους γεωλογικούς σχηματισμούς και βοτσαλωτή παραλία.
- Τα Λουτρά, χωριό χτισμένο σε περιοχή με πυκνή βλάστηση, τόπος όπου εγκαταστάθηκαν το 19ο αιώνα οι Ιησουίτες και οι Ουρσουλίνες και ίδρυσαν εντυπωσιακά μοναστηριακά συγκροτήματα.
- Η Ξυνάρα (Ξινάρα), στους πρόποδες του επιβλητικού βράχου του Εξωμβούργου (Ξώμπουργου), άλλοτε πολιτιστικό και βιοτεχνικό κέντρο του νησιού.
- Ο Πύργος, από τα ωραιότερα χωριά της Τήνου, στολισμένος από μοναδικές μαρμάρινες δημιουργίες σπουδαίων ντόπιων καλλιτεχνών, και ο Πάνορμος, επίνειο του Πύργου, γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός. Ξεχωριστό χρώμα στον Πύργο δίνουν η Σχολή Καλών Τεχνών και το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.
- Η Στενή, κεφαλοχώρι με παραδοσιακό χρώμα, θαυμάσιες καμάρες και πλακόστρωτους δρόμους.
- Ο Τριαντάρος και ο Μπερδεμιάρος, χωριά χτισμένα κλιμακωτά, με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία, ωραία θέα και παράδοση στην κατεργασία της πέτρας.
- Τα Υστέρνια, γραφικό χωριό, σκαρφαλωμένο σε πλαγιά λόφου, με μακρά παράδοση στη μαρμαρογλυπτική, και ο Όρμος Υστερνίων, παραθεριστικός οικισμός, απλωμένος γύρω από ακρογιαλιά με μικρό μόλο.
- Ο Φαλατάδος, χωριό με παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία, πλακόστρωτα σοκάκια και γραφικές καμάρες.
ΠΗΓΗ diakopes.in.gr
Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο
facebook εδώ: Γίνετε
μέλη στη σελίδα μας στο Facebook:
No comments:
Post a Comment
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.