Friday, December 6, 2019

2ο Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας "Η Αντανάκλαση της Αναπηρίας στην Τέχνη"


Το Ειδικό Γυμνάσιο–Λύκειο ΕΑΕ Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο 2ο Φεστιβάλ «Η Αντανάκλαση της Αναπηρίας στην Τέχνη – Reflection of Disability in Art», με ακρωνύμιο RODI, που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2019. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.


Σκοπός του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική των ατόμων με αναπηρία και η ιδέα βασίζεται στην αναγνώριση του αναφαίρετου ανθρώπινου δικαιώματος της έκφρασης μέσω της Τέχνης.
Το σχολείο εμφανίζεται την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 7:00 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στο πρώτο μέρος  οι Dream Dancers, η ομάδα χορευτών του σχολείου μετά την πρώτη εμφάνιση τους στο 1ο Φεστιβάλ RODI, κάνουν τη δεύτερη εμφάνιση τους με δυο ομάδες που θα παρουσιάσουν δυο διαφορετικά είδη χορού: παραδοσιακούς κρητικούς χορούς και μοντέρνο χορό σε συνδυασμό με ακροβατικά, με ένα τραγούδι που μιλά για τη δύναμη του χορού να σε κάνει να ξεχνάς τα πάντα. Η χορογραφία ανήκει όπως και στην πρώτη εμφάνιση της ομάδας στον Παναγιώτη Παράσχου,  απόφοιτο του σχολείου μας, τον πρώτο κωφό που φοιτά στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα. Η διδασκαλία των χορών ανήκει στη γυμνάστρια του σχολείου Ιωάννα Φωτιάδου.
Στο δεύτερο μέρος η The Sign Choir  η χορωδία του σχολείου, μια εναλλακτική χορωδία, που αποδίδει τα τραγούδια όχι με τον λόγο και τον ήχο αλλά με τη χρήση της νοηματικής γλώσσας θα παρουσιάσει με τη συνοδεία του μουσικού σχήματος ΣΕΙΣΤΡΟΝ τέσσερα τραγούδια της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, τα τραγούδια:
1.  Ν’ αγαπάς
2. Εγώ κι εσύ μαζί 
3. Ο χορός 
4. Το καλοκαίρι μου
Η απόδοση των τραγουδιών στη νοηματική γλώσσα και η διδασκαλία της χορωδίας ανήκουν στην κωφή φιλόλογο Ματίνα Δρίτσα. Η χορωδία του σχολείου έχει συνεργαστεί με τη χορωδία Fons Musicalis και τη χορωδία του 2ου Γυμνασίου Θέρμης και έχει εμφανιστεί σε χορωδιακά φεστιβάλ, στο Μέγαρο Μουσικής και στη γιορτή Πολυγλωσσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.