Sunday, December 1, 2019

Βιβλιοπαρουσίαση: «Οι Έλληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ» του Αν. Γκίκα


Η Τ.Ο. Σερρών του ΚΚΕ, πραγματοποίησε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Οι Έλληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ».  Ομιλητής , ο  ίδιος ο συγγραφέας Αναστάσιος Γκίκας,  μέλος του τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ (Εκδόσεις: Σύγχρονη Εποχή, 2007). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 του Δεκέμβρη  2019 στην αίθουσα ΚΕΔΗΣ στις Σέρρες.


 Τα ιστορικά γεγονότα του βιβλίου προσεγγίζονται μέσα από μία μαρξιστική διαδικασία, επιστημονικά τεκμηριωμένη, μακριά τόσο από εξιδανικευμένες ωραιοποιήσεις και ισοπεδωτισμούς. Αυτό συμβάλει στην περαιτέρω μελέτη και ανάλυσή τους. Διεισδύει σε βάθος τη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη ΕΣΣΔ μέσα από τη συμμετοχή των Ελλήνων. Ρίχνει φως σε πτυχές του ιστορικού παρελθόντος που βρίσκονται στο επίκεντρο της αντικομουνιστικής αναθεώρησης και διαστρέβλωσης της ιστορίας.

Μελετάται η περίοδος της Τσαρικής Ρωσίας, η συμμετοχή των ελληνικών πληθυσμών πριν και μετά την οκτωβριανή επανάσταση. Η στρατιωτική ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία με συμμετοχή και της Ελλάδας. 
Οι Έλληνες της ΕΣΣΔ υπήρξαν πρωτοπόροι στο κίνημα της κολεκτιβοποίησης αλλά και στην παραγωγή, τα γράμματα, τις τέχνες. Στην ΕΣΣΔ οι άνθρωποι του μόχθου τιμούνταν, όντας οι πρωταγωνιστές της . 
Ορισμένες από τις λαμπρότερες σελίδες του ποντιακού - και όχι μόνο - ελληνισμού διαγράφονται από το μαύρο μελάνι του αντικομμουνισμού, διαβρώνοντας και γαλουχώντας τις συνειδήσεις στη «λογική» ότι η εργατική εξουσία είναι «έγκλημα», ενώ η καπιταλιστική εκμετάλλευση «μονόδρομος». Μελετάμε τον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε. Η ιστορία όχι μόνο δεν «τελείωσε» το 1991, αλλά επανέρχεται όλο και πιο επιτακτικά για τους απανταχού της γης εκμεταλλευόμενους, τον εργαζόμενο λαό, ως ελπίδα, αναγκαιότητα και επιταγή για το μέλλον! 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.