Thursday, December 5, 2019

Στα «χέρια» του ΥΠΕΞ η συμφωνία Τουρκίας με Λιβύη – Ολόκληρο το κείμενο

«Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισήμαναν διπλωματικές πηγές


Μία ημέρα πριν λήξει το τελεσίγραφο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προς τον πρέσβη της Λιβύης για τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Λιβύης – Τουρκίας, το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών για τις θαλάσσιες ζώνες βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών και μελετώνται όλες οι πτυχές και οι λεπτομέρειές του.
Διπλωματικές «πηγές» διευκρινίζουν ότι το κείμενο δεν εστάλη από την πλευρά της Λιβύης και σημειώνουν ότι «το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».



Το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης βρίσκεται ήδη στο υπουργείο Εξωτερικών και μελετάται προκειμένου να εξεταστεί ενδελεχώς, ωστόσο η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για μια συμφωνία νομικά άκυρη.


Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία είναι ένα 4σελιδο κείμενο και καθορίζει και την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μαζί.


Στο τέλος του κειμένου του μνημονίου παρατίθενται αναλυτικά οι συντεταγμένες που περιλαμβάνει η συμφωνία. Στην αρχή οι συντεταγμένες στην περιοχή της Τουρκίας και έπειτα οι συντεταγμένες στην περιοχή της Λιβύης.





Η Τουρκία ψηφίζει τη Συμφωνία
Εν τω μεταξύ, την ώρα που στο υπουργείο Εξωτερικών μελετούν το περιεχόμενο της συμφωνίας, η Τουρκία ετοιμάζεται να την ψηφίσει με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως ξεκαθάρισε και χθες, κατά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ανυποχώρητος.
Σύμφωνα με το Sigma Live ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγάταϊ Ερτσίγες υποστήριξε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο υπογράφηκε με βάση την αρχή της ‘ίσης κατανομής’.
Τόνισε μάλιστα προκλητικά ότι με βάση αυτή την αρχή τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και πως για την οριοθέτηση λαμβάνεται υπόψη η ειδική θέση των νησιών, το μήκος των ακτών τους και η περιοχή που βρίσκονται.
Παράνομες αιτιάσεις
Κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τη συμφωνία που η Τουρκία υπέγραψε με τη Λιβύη, ο κ. Ερτσίγες ανέφερε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθορίσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών με μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων. “Κάποιες χώρες λένε ότι η συμφωνία είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Ο όρος που θέτει το διεθνές δίκαιο είναι η οριοθέτηση να είναι με ‘ίση κατανομή’.
Αντιδρά η Λιβύη
Αξίζει να σημειωθεί ότι ότι η Βουλή των αντιπροσώπων στη Λιβύη -που ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ- απέρριψε τη συμφωνία με την Τουρκία.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «al-Arabiya», ο LNA καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης στη Λιβύη, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και «δεν σέβεται τα έννομα δικαιώματα των υπόλοιπων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».
Κάλεσε δε, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει και να ανακόψει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη.

Εν τω μεταξύ, σκληρή απάντηση στην Άγκυρα με φόντο το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για τις θαλάσσιες ζώνες έδωσε ο  Διοικητής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ιστοσελίδα Αawsat, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει για να αντιμετωπίσει και να ματαιώσει τα τουρκικά σχέδια της Άγκυρας που στοχεύουν στην «αποκατάσταση της καταστρεπτικής επιρροής της στην περιοχή».
Σε δήλωση, περιέγραψε το GNA (Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη)  ως «νεκρό εγκέφαλο», λέγοντας ότι δεν έχει την εντολή να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες, επομένως, αυτές καθίστανται άκυρες.
Επιπλέον, χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας – GNA ως «επιθετική πράξη που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα».
«Η Τουρκία έχει γίνει άμεση απειλή για τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης», προειδοποίησε ο Χαφτάρ.

ΠΗΓΗ: IN.GR

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.