Tuesday, March 31, 2020

ΠΟΥ: Απέχουμε πολύ από το τέλος της επιδημίας του κοροναϊού


Η επιδημία του νέου κορονοϊού «απέχει πολύ από το τέλος» της στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και τα τρέχοντα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού απλώς δίνουν χρόνο στις χώρες για να προετοιμαστούν για ευρείας κλίμακας μετάδοση στην κοινότητα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ακόμη και με όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο κίνδυνος μετάδοσης στην περιοχή δεν θα εξαλειφθεί καθόσο συνεχίζεται η πανδημία, δήλωσε ο Τακέσι Κασάι, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την περιοχή Δυτικού Ειρηνικού.


Ο νέος κορονοϊός εμφανίστηκε στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019. Τα κρούσματα ξεπερνούν τώρα τα 770.000 παγκοσμίως, με τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία να ξεπερνούν πλέον την ηπειρωτική Κίνα σε επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19.
«Ας είμαι ξεκάθαρος. Η επιδημία απέχει πολύ από το τέλος της στην Ασία και τον Ειρηνικό. Θα είναι μια μακρά μάχη και δεν μπορούμε να σταματήσουμε να επαγρυπνούμε», δήλωσε ο Κασάι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Χρειαζόμαστε κάθε χώρα να συνεχίσει να προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας μετάδοση στην κοινότητα», πρόσθεσε.
Οι χώρες με περιορισμένους πόρους, όπως νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, αποτελούν προτεραιότητα, σημείωσε επίσης, καθώς αυτά αναγκάζονται να στέλνουν δείγματα για διάγνωση σε άλλες χώρες και οι περιορισμοί στις μεταφορές καθιστούν αυτό ακόμη πιο δύσκολο.
Ο Κασάι προειδοποίησε ότι οι χώρες, που παρατηρούν μια σταδιακή μείωση των κρουσμάτων, δεν θα πρέπει να σταματήσουν να επαγρυπνούν γιατί ο ιός μπορεί να επανέλθει.
Ο ΠΟΥ δεν αναμένει ότι κάποια χώρα θα είναι ασφαλής, καθώς ο κορονοϊός θα φτάσει στο τέλος παντού, δήλωσε παράλληλα ο τεχνικός σύμβουλος του ΠΟΥ Μάθιου Γκρίφιθ.
«Αν και χώρες και εδάφη σε αυτή την περιοχή έχουν δείξει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να μετατρέψουν σε ευθεία την καμπύλη, ξεσπάσματα συνεχίζουν να προκύπτουν σε νέα μέρη και η εισαγωγή (κρουσμάτων) παραμένει πηγή ανησυχίας», σημείωσε επίσης ο Γκρίφιθ κατά την ενημέρωση αυτή, επικαλούμενος κρούσματα στην Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα που αφορούν ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό.
Το κέντρο της επιδημίας βρίσκεται τώρα στην Ευρώπη, αλλά αυτό είναι πιθανόν να αλλάξει και να βρεθεί σε άλλες περιοχές, κατέληξε ο Γκρίφιθ.

Πηγή: in.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.