Monday, March 30, 2020

Θεόφιλος Λεονταρίδης: Οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης


Μέτρα στήριξης – Οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης 

Επιχειρήσεων ,εργαζομένων –ελευθέρων  επαγγελματιών – αυτοαπασχολουμένων-επιστημονικών κλάδων – πρωτογενούς τομέα  ( αγρότες , κτηνοτρόφοι , αλιείς ) – άνεργων .


Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ενέσκηψε το πρόβλημα του κορονοιού και των συνεπειών του στους κλάδους της οικονομίας , στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις έδειξαν τα ιδιαίτερα αντανακλαστικά τους και το ανθρώπινο κοινωνικό τους πρόσωπο και έλαβαν και λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να θωρακίσουν και την οικονομία μας και τους πολίτες . 

Βήμα – βήμα αντιμετωπίζονται οι κοινωνικές ομάδες και για τυχόν παραλείψεις ή λάθη–επειδή πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταιγιστικές έκτακτες καταστάσεις -  λαμβάνοντας συνεχώς μέτρα , με το βλέμμα πάντοτε όμως και στο επόμενο διάστημα γιατί δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η διακοπή των οικονομικών δραστηριοτήτων και η στάση εμπορίου λόγω του κορονοιού .  Το σύνολο των μέτρων ανέρχονται σε 6,8 δις ευρώ η σε 3,5% του ΑΕΠ.
Πιο συγκεκριμένα : 


1) Για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους , τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους: 
Διευρύνεται η λίστα ΚΑΔ ( κωδικών αριθμών δραστηριότητας) γιατί πράγματι υπάρχουν δραστηριότητες και κλάδοι που δεν μπήκαν από την πρώτη στιγμή στον κατάλογο των δικαιούχων και έτσι 1,7 εκατ.εργαζόμενοι θα λάβουν το επίδομα  των 800 ευρώ , το δώρο Πάσχα και ταυτόχρονα λαμβάνονται μέτρα ελαφρύνσεων   ασφαλιστικών  , φορολογικών  , δανειακών ,  ενοικίων , ηλεκτρικής ενέργειας κ.α υπέρ των εργαζομένων και των επιχειρήσεων από τα συναρμόδια Υπουργεία . 
2)Για τους επιστημονικούς κλάδους  ( δικηγόροι , μηχανικοί  ,λογιστές , εκπαιδευτικοί , ερευνητές  ) . 
Θα καταβληθεί στους επιστημονικούς κλάδους  εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ ( πρόγραμμα τηλεκατάρτισης) για το τρέχον διάστημα, αλλά σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί θα δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ από το μήνα Μάιο Με τα προαναφερόμενα αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση αφουγκράστηκε τους φορείς των επιστημονικών κλάδων που οι περισσότεροι έχουν κλείσει τα γραφεία και δεν εργάζονται γιατί έχουν σταματήσει να λειτουργούν και οι υπηρεσίες στις οποίες απευθύνονται , ενώ οι υποχρεώσεις τους τρέχουν . 
3) Για τον πρωτογενή τομέα  ( αγρότες –κτηνοτρόφοι – αλιείς ) 
Διατίθενται άμεσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 150 εκ ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν μέτρα στήριξης στους κλάδους του αγροτικού τομέα 
Επίσης, θα αξιοποιηθούν, με την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, κοινοτικοί πόροι που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν  περαιτέρω μέτρα στήριξης, και να προστεθούν στο αρχικό ποσό επιχορήγησης από το Υπουργείο Οικονομικών.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα είναι στο πλευρό των Ελλήνων παραγωγών και θα τους στηρίζει στα προβλήματα που θα προκύψουν από αυτή την κρίση . Για τον λόγο αυτό  σε πρώτη φάση : 
-Αναστέλλονται όφειλες προς τον ΕΛΓΑ 
-Επισπεύδονται οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ 
- De minimis ενισχύσεις σε συγκεκριμένες καλλιέργειες που έχουν πληγεί . 
- ένταξη στον ΚΑΔ ανθοπαραγωγών και αλιέων  ( ενίσχυση 800 ευρώ  και άλλες ελαφρύνσεις ) 
-ενίσχυση μικρών και μεσσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων .
Θα υπάρξουν όμως και άλλα περαιτέρω μέτρα τα οποία θα εξειδικευθούν όταν θα προκύψουν  τα προβλήματα  και οι επιπτώσεις τους στον πρωτογενή τομέα . 
4) Για τους ανέργους : 
- παρατείνεται η καταβολή τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για 2 μήνες σε όσους το δικαίωμα επιδότησης που έληξε ή θα λήξει το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Δικαιούνται επίσης αποζημίωση ύψους 800 ευρώ  αν αποχώρησαν οικειοθελώς ή έχουν απολυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020 εφόσον δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
Για την στήριξη των ανέργων ενεργοποιείται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε ΟΤΑ και όλα τα προγράμματα στήριξης των ανέργων και του ΟΑΕΔ.
Για πρώτη φορά οι άνεργοι θα μπορούν να εντάσσονται ηλεκτρονικά στο μητρώο.
Υπάρχει όμως ανοιχτός διάλογος για να συμπληρωθούν τα μέτρα όπου χρειάζεται , στοχευμένα . 
Με την ελπίδα ότι η χώρα μας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που αμέσως συμφώνησε μαζί  με άλλες οκτώ χώρες της Ε.Ε για την έκδοση ευρωομολόγου , θα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομίας μας και άρα των παραγωγικών κλάδων και των εργαζόμενων . 
Το ευρωομόλογο αποτελεί μία εξαιρετική πηγή κοινής δράσης και ευθύνης των ευρωπαϊκών κρατών σε μία πιθανή κατάρρευση της ευρωζώνης . 
Μια έγκαιρη απόφαση υπέρ της έκδοσης θα ήταν όχι μόνο επιθυμητή αλλά και αναγκαία για την αποτελεσματικότητα της .  
Τα μέτρα , εφόσον συνεχισθεί η υγειονομική αυτή κρίση , και οι  επιπτώσεις της , θα παίρνονται στοχευμένα και λελογισμένα διότι μη ξεχνάμε ότι οι δημόσιες δαπάνες  έχουν και κάποια όρια . 
Δε μπορούμε από τώρα να γνωρίζουμε τι θα συμβεί σε δύο  μήνες και τι νέες ανάγκες θα υπάρξουν τη στιγμή που το παγκόσμιο αυτό υγειονομικό  φαινόμενο της πανδημίας  ακόμη εξελίσσεται . 
Άρα οι επιπτώσεις ακόμη δεν έχουν προσεγγισθεί πλήρως . Υπάρχει και συνέχεια , άγνωστη ακόμη για την οικονομία . 
Αυτό όμως που προέχει είναι η υγεία όλων μας και   για αυτό ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση δίνουν καθημερινά ένα τιτάνιο αγώνα με την αμέριστη συνδρομή των υγειονομικών λειτουργών, , γιατρών και νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού ,των σωμάτων ασφαλείας , της πολιτικής προστασίας , των εθελοντών και όλων όσων συνδράμουν για να έχουμε όσο το δυνατόν τις λιγότερες ανθρώπινες απώλειες 
Τώρα που οι αντοχές μας δοκιμάζονται μπορούμε να τα καταφέρουμε  αρκεί να επιδείξουμε  ευθύνη , αλληλεγγύη , πατριωτισμό , αυτοπειθαρχία και αυτοσυνειδησία , για την επιτυχή διαχείριση αυτής της πανδημίας  ΚΑΙ να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών . 

Όσον αφορά την Κυβέρνηση και τα μέτρα που παίρνει υπενθυμίζω  το απόφθεγμα του ρήτορα Δημοσθένη «Προς γαρ το τελευταίον εκβάν , έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται» 
Όσον αφορά όλους εμάς ως πολίτες σύμφωνα και με τη ρήση του βρετανού ποιητή Ελιοτ «Δεν θα σταματήσουμε να εξερευνούμε . Και το τέλος της εξερεύνησης μας θα είναι όταν θα φτάσουμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε και θα ανακαλύψουμε το μέρος για πρώτη φορά» 

Γιατί τίποτα δεν τελειώνει ποτέ αρκεί λίγη ευτυχία για να ξαναρχίσουν όλα . 
Θ. Λεονταρίδης


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.