Tuesday, March 24, 2020

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Εγκληματική η τακτική της κυβέρνησης απέναντι στους πρόσφυγες


Παρά τα επανειλημμένα διαβήματα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τις αντιρρήσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως θεσμικού συμβούλου της πολιτείας και τις έντονες αντιδράσεις των οργανώσεων δικαιωμάτων, η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει στον εγκλεισμό προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στη χώρα μετά την 1η Μαρτίου. Προχωρεί στην κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης, τα οποία πιθανότατα δεν θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά ταμεία, διότι παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διαφάνεια στις αναθέσεις και στη διαχείριση των κονδυλίων.  Συγχρόνως εμμένει στην άρνηση παραλαβής αιτημάτων ασύλου, παρά τη σαφέστατη αποδοκιμασία αυτής της απόφασης από την ίδια την αρμόδια για τη Μετανάστευση Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ  Ίλμα Γιόχανσον.  

                                                                                                  Σε εφαρμογή αυτής της πολιτικής μεταφέρθηκαν τις τελευταίες μέρες από τα νησιά του Αιγαίου εκατοντάδες πρόσφυγες στο υπό κατασκευή κέντρο κράτησης στο Κλειδί, σε συνθήκες όχι απλά απαράδεκτες αλλά τόσο επικίνδυνες, ώστε να προκαλέσουν τη διαμαρτυρία του συνδικαλιστικού φορέα των αστυνομικών, που καλούνται να τους φρουρήσουν. Πρόκειται για το βάθος μιας απόκρημνης ρεματιάς, η οποία απέχει ελάχιστα από την κοίτη του Στρυμώνα, με προβληματική οδική πρόσβαση. Ο προφανής κίνδυνος καθόδου μεγάλου όγκου νερού ή και κατολίσθησης σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης, όπως και πλημμύρας του ποταμού επισημαίνεται από κάθε αρμόδιο. Οι πλαστικές σκηνές και ο ύπνος πάνω σε παλέτες καλυμμένες με λεπτά συνθετικά «στρώματα» κάθε άλλο παρά προστατεύει από το ψύχος των ημερών, και μάλιστα μικρά παιδιά και εγκύους που περιλαμβάνονται στους κρατούμενους, ενώ η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των σκηνών ακυρώνει κάθε προστατευτικό μέτρο κατά της εξάπλωσης οποιασδήποτε ίωσης και καθιστά αδύνατη την κίνηση σε ελεύθερο χώρο, έστω και με προδιαγραφές προαυλισμού σε φυλακή. Δεν υπάρχει ύδρευση, μοιράζονται φιάλες πόσιμου νερού και υδροφόρα μεταφέρει νερό για άλλες ανάγκες, ενώ δεν υπάρχει ούτε αποχέτευση. Δεν υπάρχει σύνδεση με δίκτυο ηλεκτροδότησης και ο ηλεκτροφωτισμός γίνεται με γεννήτρια, της οποίας η λειτουργία εξαρτάται από τεχνικό εταιρείας που εδρεύει σε άλλο νομό. Παρά τις προσπάθειες του Ερυθρού Σταυρού και την πρόθυμη συνεργασία των υπευθύνων του χώρου, η κάλυψη ιατρικών ή άλλων ιδιαίτερων αναγκών είναι εξαιρετικά προβληματική.                                                                                         Η κυβέρνηση της ΝΔ, για άλλη μια φορά παραβιάζει κατάφωρα τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και επιδιώκει «να τους κάνουμε το βίο αβίωτο για να πάψουν να ‘ρχονται». Έχει όλη την ευθύνη για την επιλογή χώρου και συνθηκών διαβίωσης αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων,  που αργά ή γρήγορα θα κοστίσει ζωές. Η αναλγησία και η αντιπροσφυγική ιδεοληψία της ΝΔ θα επισύρει και  άλλες καταδίκες από διεθνή όργανα σε βάρος της χώρας.                                                              Ο ΣΥΡΙΖΑ, με γνώμονα το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, ζήτησε από την πρώτη στιγμή την κατάργηση των δυο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, που προβλέπουν γενικευμένη κράτηση των αιτούντων άσυλο και αναστολή παραλαβής νέων αιτημάτων ασύλου. Με βάση τις ίδιες αρχές ζητά την άμεση μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών από το κέντρο κράτησης Κλειδίου σε ασφαλή καταλύματα χωροθετημένα σύμφωνα με την πρόταση της ΚΕΔΕ, εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το άσυλο και διεκδίκηση της αναλογικής κατανομής των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες 

ΝΕ  ΣΥΡΙΖΑ Σερρών                                                                           


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.