Monday, April 24, 2017

Φ. Αραμπατζή: «Στον αέρα» με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας ο εμβολιασμός των νηπίων για φυματίωση λόγω ελλείψεων στα τεστ Μαντού

Άμεσες ενέργειες από το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να προλάβει έστω και τώρα την πραγματοποίηση του τεστ Μαντού στο σύνολο των νηπιαγωγείων της χώρας, ζητά με Ερώτησή της η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Η Σερραία βουλευτής τονίζει ότι η υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού για τη φυματίωση των παιδιών βρίσκεται στην ουσία «στον αέρα», με απόλυτη ευθύνη του Υπουργείου Υγείας λόγω της απαράδεκτης έλλειψης στις ποσότητες φυματίνης, που εστάλησαν από το Υπουργείο στις Περιφέρειες, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων νηπίων.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για την Ελλάδα του Υπουργείου Υγείας, το τεστ Μαντού, είναι απαραίτητο και προαπαιτούμενο για την μετέπειτα πραγματοποίηση του αντιφυματικού εμβολίου και θα έπρεπε, ως εκ τούτου σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, να γίνεται κάθε χρόνο σε όλα τα νήπια των 5 και 6 ετών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ελλείψεων, όπως επισημαίνει, η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, όπου σύμφωνα με τον Νομίατρο Σερρών, η ποσότητα, που ήρθε επαρκεί μόλις για το ¼ των αναγκών. Λόγω δε της έλλειψης, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας καλούνται να επιλέξουν για το τεστ Μαντού μαθητές μόνο συγκεκριμένων σχολικών μονάδων, όπως αυτές που φιλοξενούν παιδιά προσφύγων, αποκλείοντας, δυστυχώς και αδικαιολογήτως, εκατοντάδες νήπια και σε άλλες σχολικές μονάδες.  

Η κ. Αραμπατζή σημειώνει ότι δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο. Όπως είχε επισημάνει και σε σχετικές Ερωτήσεις της στις 1-2-2016 και στις 21-4-2016, παρατηρήθηκε και την περσινή χρονιά ιδιαίτερα αυξημένος κίνδυνος για την ύπαρξη κρουσμάτων φυματίωσης στα σχολεία λόγω της τεράστιας καθυστέρησης στην υλοποίηση του Προγράμματος Εμβολιασμού για τη Φυματίωση των Παιδιών Δημοτικών Σχολείων, από τη μη έγκαιρη προμήθεια του απαιτούμενου αριθμού εμβολίων από το Υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικά, η ερώτηση που κατέθεσε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
24-04-2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
Τον Υπουργό Υγείας
Κ. Ανδρέα Ξανθό

Θέμα: «Χωρίς τεστ Μαντού τα νήπια της χώρας»

Κύριε Υπουργέ,

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στη σχολική κοινότητα της χώρας το γεγονός της μη πραγματοποίησης του τεστ Μαντού στο σύνολο των νηπιαγωγείων, λόγω του ότι δεν επαρκεί η ποσότητα φυματίνης, που εστάλη από το Υπουργείο μέσω των Περιφερειών.

Ενώ σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για την Ελλάδα του Υπουργείου Υγείας, το τεστ Μαντού, απαραίτητο και προαπαιτούμενο για την μετέπειτα πραγματοποίηση του αντιφυματικού εμβολίου, θα έπρεπε, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, να γίνεται κάθε χρόνο σε όλα τα νήπια των 5 και 6 ετών, εντούτοις, λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται κάτι τέτοιο καθίσταται αδύνατον.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, όπου σύμφωνα με τον Νομίατρο Σερρών, η ποσότητα που ήρθε αγγίζει μόνο το ¼ των αναγκών. Αρνητική δε εντύπωση προκαλεί ότι λόγω της έλλειψης, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας καλούνται να επιλέξουν για το τεστ Μαντού μαθητές μόνο συγκεκριμένων σχολικών μονάδων, όπως αυτές που φιλοξενούν παιδιά προσφύγων, αποκλείοντας, δυστυχώς και αδικαιολογήτως, εκατοντάδες νήπια και σε άλλες σχολικές μονάδες.  

Ως εκ τούτου, η υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού για τη φυματίωση των παιδιών βρίσκεται στην ουσία στον αέρα, με απόλυτη ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και με όσους κινδύνους ελλοχεύουν από μία τέτοια αβελτηρία για την υγεία των νηπίων χιλιάδων οικογενειών.

Σημειώνουμε δε ότι το μείζον αυτό για την υγεία των πολιτών ζήτημα, δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο, αφού και την περσινή χρονιά υπήρξε ιδιαίτερα αυξημένος κίνδυνος για την ύπαρξη κρουσμάτων φυματίωσης στα σχολεία λόγω της τεράστιας καθυστέρησης στην υλοποίηση του Προγράμματος Εμβολιασμού για τη Φυματίωση των Παιδιών Δημοτικών Σχολείων, από τη μη έγκαιρη προμήθεια του απαιτούμενου αριθμού εμβολίων από το Υπουργείο Υγείας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η απαράδεκτη έλλειψη στις ποσότητες φυματίνης που εστάλησαν από το Υπουργείο για την πραγματοποίηση του τεστ Μαντού στα νήπια;

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για να προλάβετε έστω και τώρα, τον εμβολιασμό του συνόλου των νηπίων στα νηπιαγωγεία της χώρας;

Η ερωτώσα βουλευτής
Φωτεινή Αραμπατζή
Βουλευτής Σερρών ΝΔ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.