Thursday, April 27, 2017

Οι ταινίες της εβδομάδας: Έμφαση στην πραγματικότητα

Πέντε ταινίες αυτή την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες, με δύο εξ αυτών να ανήκουν στο είδος του ντοκιμαντέρ και να «κουβαλούν» στις βαλίτσες τους αρκετά βραβεία. Μετά το Αίμα από το Αίμα μου, δεύτερος Μπελόκιο στα σινεμά (με το Όνειρα Γλυκά), ενώ ο Μαρκ Ουόλμπεργκ «τα βάζει» με τους τρομοκράτες του μαραθωνίου της Βοστώνης (στην ταινία Η Μέρα των Ηρώων).

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και το 1o En Lefko Film Festival.
Η Κυνηγός Με τον Αετό
 (3/5)
Εντυπωσιακές εικόνες και ένα σημαντικό μήνυμα στην καρδιά αυτού του πολυβραβευμένου βρετανικής παραγωγής ντοκιμαντέρ που είναι γυρισμένο στη Μογγολία. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την 13χρονη Αϊσολπάν, η οποία επιθυμεί να σπάσει την παράδοση που θέλει κυνηγούς αετών να γίνονται μόνο τα αγόρια που μαθαίνουν την τέχνη από τον πατέρα τους. Η ίδια επιθυμεί να γίνει κυνηγός αετών και θα κάνει τα πάντα για να τα καταφέρει. Μία ιστορία ισχυρής θέλησης από ένα κορίτσι που έβαλε στόχο να ξεπεράσει τα εμπόδια και τα κατάφερε.
Σκηνοθεσία: Όττο Μπελ



Η Μέρα των Ηρώων

 (2/5)
Η βομβιστική επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστώνης και το ανθρωποκυνηγητό που ακολούθησε για τη σύλληψη των δραστών αποτελούν το θέμα της ταινίας του Πήτερ Μπεργκ που μετά τα Deepwater Horizon και Lone Survivor συνεργάζεται και πάλι με τον Μαρκ Ουόλμπεργκ. Η ταινία προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους όσον αφορά τους δράστες, δεν μπορεί να αποφύγει, όμως, τις πατριωτικές «κορώνες» που συχνά συνοδεύουν τέτοιου είδους ταινίες. Δεν βοηθά και η κακή ερμηνεία του Ουόλμπεργκ, ο οποίος πλαισιώνεται, πάντως, από αξιόλογους ηθοποιούς όπως ο Κέβιν Μπέικον και ο Τζ. Κ. Σίμονς.

Σκηνοθεσία: Πήτερ Μπεργκ
Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Ουόλμπεργκ, Τζ. Κ. Σίμονς, Κέβιν Μπέικον




Διπλή Εκδίκηση
 (0,5/5)
Μία πλαστική χειρούργος βλέπει τον αδελφό της να πέφτει νεκρός από τις σφαίρες του επαγγελματία δολοφόνου Φρανκ Κίτσεν. Αποφασίζει να πάρει την εκδίκησή της, αιχμαλωτίζοντάς τον και κάνοντάς του εγχείρηση αλλαγής φύλου. Με τη σειρά του, ο Φρανκ, αποφασίζει να πάρει τη δική του εκδίκηση. Ο παραγωγός του Alien και σκηνοθέτης του The Warrior Ουόλτερ Χιλ φτιάχνει μια ανεκδιήγητη ταινία, η οποία βασίζεται στο εξωφρενικό σενάριο, προσπαθεί να πείσει ως φεμινιστική, αλλά στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο -είναι μάλιστα και σε αρκετές στιγμές τρανσφοβική-, ενώ δεν καταφέρνει ούτε στο επίπεδο της περιπέτειας να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή.
Σκηνοθεσία: Ουόλτερ Χιλ
Πρωταγωνιστούν: Μισέλ Ροντρίγκες, Σιγκούρνι Γουίβερ



Η Όψη της Σιωπής  (4/5)
Το εξαιρετικό, υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ του Τζόσουα Οπενχάιμερ, προβάλλεται στον κινηματογράφο Τριανόν στο πλαίσιο του αφιερώματος Camera Documento. Αφού έβαλε τους αυτουργούς της γενοκτονίας στην Ινδονησία να κάνει αναπαράσταση των εγκλημάτων της στο The Act of Killing, ο Οπενχάιμερ τούς φέρνει αντιμέτωπους με την οικογένεια των θυμάτων. Ο αδελφός του θύματος, οφθαλμίατρος στο επάγγελμα αποφασίζει να εξετάσει τα μάτια των θυτών, αλλά και τις... ψυχές τους, επιθυμώντας να τους οδηγήσει σε αναλογία. Ο Οπενχάιμερ αναρωτιέται για το τι επιλέγουμε να... δούμε και τι να ξεχάσουμε σε ένα ντοκιμαντέρ - ντοκουμέντο.

Σκηνοθεσία: Τζόσουα Οπενχάιμερ 




Όνειρα Γλυκά
Τορίνο, 1969. H ειδυλλιακή παιδική ηλικία του 9χρονου Μάσιμο γκρεμίζεται από τον μυστηριώδη θάνατο της μητέρας του. Το νεαρό αγόρι αρνείται να δεχθεί αυτή τη βάναυση απώλεια, ακόμη και αν ο ιερέας του λέει ότι εκείνη είναι τώρα στον Παράδεισο. Χρόνια αργότερα, στη δεκαετία του ‘90, ο ενήλικος Μάσιμο έχει γίνει ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος. Μετά την ανταπόκρισή του από τον πόλεμο στο Σεράγεβο, αρχίζει να υποφέρει από κρίσεις πανικού. Καθώς ετοιμάζεται να πουλήσει το διαμέρισμα των γονιών του, ξαναζεί το τραυματικό παρελθόν του. Η ταινία υπήρξε ταινία έναρξης στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες το 2016.
Σκηνοθεσία: Μάρκο Μπελόκιο
Πρωταγωνιστούν: Μπερενίς Μπεζό, Βαλέριο Μασταντρέα




Αγγελική Στελλάκη
Πηγήin.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.