Tuesday, April 25, 2017

ΟΒΙ: Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας 2017

Μήνυμα του Γενικού Διευθυντή του World Intellectual Property Organisation (WIPO) Francis Gurry.
World IP Day 2017
Innovation-Improving lives

C:\Users\mpara\Desktop\17156004_1410296299042692_4964982970909286549_n.png

Στις 26 Απριλίου 2017
Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας
γιορτάζουμε την

«Καινοτομία για τη βελτίωση της ζωής μας»

Το 2000, τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) καθόρισαν την 26η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν το παγκόσμιο κοινό για τα δικαιώματα των καινοτόμων και των δημιουργών.
Γι’ αυτό το λόγο, στις 26 Απριλίου κάθε χρόνο μας δίνεται η ευκαιρία να αντιληφθούμε το ρόλο της διανοητικής ιδιοκτησίας στην ενθάρρυνση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας.  Εορτάζουμε τις ευρεσιτεχνίες, τα βιομηχανικά σχέδια, τα εμπορικά σήματα, τα λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά έργα και όλα τα άλλα πνευματικά δημιουργήματα αλλά και τους δημιουργούς τους και τους αναγνωρίζουμε τη συμβολή τους στην παγκόσμια οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη.
Κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), ορίζει ένα ιδιαίτερο θέμα στο οποίο αφιερώνεται η ημέρα.


Το 2017 εορτάζουμε την
Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World IP Day)

με θέμα «Innovation – Improving Lives»

Αυτή τη χρονιά διερευνούμε πώς η καινοτομία καθιστά τη ζωή μας υγιέστερη, ασφαλέστερη και πιο άνετη, μεταστρέφοντας τα προβλήματα σε πρόοδο. Εξετάζουμε πώς το σύστημα Διανοητικής Ιδιοκτησίας στηρίζει την καινοτομία μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων, ανταμείβοντας τους δημιουργούς, ενθαρρύνοντάς τους να αναπτύξουν τις ιδέες τους, διασφαλίζοντας ότι η γνώση τους είναι ελεύθερα διαθέσιμη έτσι ώστε η αυριανή καινοτόμοι να οικοδομήσουν στη νέα τεχνολογία του σήμερα.
Κάθε μέρα, απλοί άνθρωποι παράγουν καταπληκτικά νέα πράγματα για να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Οι καινοτομίες τους λαμβάνουν πάρα πολλές μορφές, από τα πολύ καθημερινά, στα φαινομενικά φανταστικά: μια πινακίδα στο Περού που συγκεντρώνει νερό από τον αέρα, παρέχοντας στην τοπική κοινότητα καθαρό πόσιμο νερό. Έναν 3D εκτυπωτή σε ένα αμερικάνικο πανεπιστήμιο που αναγεννά κατεστραμμένους ανθρώπινους ιστούς, μια υπηρεσία μεταφοράς και χρηματοδότησης μέσω κινητού από την Κένυα, ανανεώσιμες ενεργειακές λύσεις που τροφοδοτούν με ενέργεια ψυγεία στις αγροτικές περιοχές της Ινδίας, μια μπαταρία από γραφένιο από την Κίνα που φορτίζει ένα κινητό σε ελάχιστα λεπτά, τεχνολογίες αιχμής από τη Ρωσική Ομοσπονδία που βοηθούν τους ανθρώπους με αναπηρίες να εκτελέσουν τις καθημερινές τους εργασίες.
Προβλήματα προς την πρόοδο
Από τα νέα φάρμακα και τα νέα υλικά ως τις βελτιωμένες καλλιεργήσιμες ποικιλίες και τις επικοινωνίες, η καινοτομία καθιστά τη ζωή μας υγιέστερη, ασφαλέστερη και πιο άνετη. Η καινοτομία είναι μια ανθρώπινη δύναμη η οποία δε γνωρίζει όρια. Μεταστρέφει τα προβλήματα σε πρόοδο. Ωθεί τα όρια της πιθανότητας, δημιουργώντας άνευ προηγουμένου νέες δυνατότητες.
Η Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας 2017 γιορτάζει τη δημιουργική δύναμη. Διερευνούμε πώς μερικές από τις πιο καταπληκτικές καινοτομίες στον κόσμο έχουν βελτιώσει τις ζωές μας. Και πώς οι νέες ιδέες βοηθούν να αντιμετωπιστούν οι κοινές μας παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η υγεία, η φτώχεια και η ανάγκη σίτισης ενός ολοένα και αυξανόμενου πληθυσμού.
Μήνυμα από το Γενικό Διευθυντή του WIPO Francis Gurry
«Ακούμε πολλά σχετικά για την καινοτομία αυτές τις μέρες, αλλά ακούμε για καλό λόγο. Η καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας μας.   Η καινοτομία- και η τεχνολογική πρόοδος που αντιπροσωπεύει-δίνει σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και δημιουργεί τις ευκαιρίες για νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Συχνά δε δίνουμε αρκετό χρόνο για να σκεφτούμε τους πολλούς τρόπους με τον οποίο η καινοτομία βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας. Αρκεί κανείς να συγκρίνει τον τρόπο που ζούμε σήμερα με τον τρόπο που ζούσαμε πριν από 100 χρόνια.
http://www.wipo.int/export/sites/www/shared/pics/wipo_ipday2017_dg_845.jpg
Κατά τον τελευταίο αιώνα έχουμε δει εκπληκτική μεταμόρφωση της ποιότητας της καταναλωτικής μας ζωής, χάρη στη δημιουργία των αμέτρητων νέων και βελτιωμένων τεχνολογιών και των προϊόντων. Και με καταπληκτικές νέες τεχνολογίες όπως η εικονική πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη, η τρισδιάστατη εκτύπωση, τα νευρομορφικά chips των υπολογιστών, η νανοτεχνολογία, η ρομποτική, ο CRISPR για τη γονιδιακή επεξεργασία, και άλλα περισσότερα έρχονται στο μέλλον, οι προοπτικές για περαιτέρω πρόοδο είναι πολύ φωτεινές.
Τι, μπορεί να ρωτήσετε, έχει να κάνει με όλα αυτά η Διανοητική Ιδιοκτησία;
Η Διανοητική Ιδιοκτησία αποτελεί ένα καίριο κομμάτι ενός επιτυχημένου συστήματος καινοτομίας. Παρέχει μια ανταμοιβή για όσους παίρνουν το ρίσκο να εισάγουν το «νέο» – από πλευράς προϊόντων και υπηρεσιών – στην οικονομία. Παρέχει ένα πλαίσιο για το μάλλον δύσκολο και προκλητικό ταξίδι που έχει οποιαδήποτε ιδέα πριν γίνει ένα εμπορικά διαθέσιμο προϊόν ή μία υπηρεσία.
Με την εκστρατεία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διανοητικής Ιδιοκτησίας γιορτάζουμε την καινοτομία και πώς η ίδια βελτιώνει τη ζωή μας.  Γιορτάζουμε, επίσης, όλους εκείνους που έλαβαν ρίσκα, όλους όσους τόλμησαν να επιφέρουν θετικές αλλαγές μέσω της καινοτομίας.
Η φετινή εκστρατεία είναι μια ευκαιρία για όλους μας να αναλογιστούμε τι χρειάζεται πραγματικά να εφεύρουμε, καθώς και τις προκλήσεις που συνδέονται με αυτή τη διαδικασία. Είναι επίσης μια ευκαιρία για εμάς να εξετάσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε την καινοτομία να λειτουργήσει  πραγματικά προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.

Σας εύχομαι μια πολύ ευτυχισμένη, γόνιμη και καινοτόμα Ημέρα Παγκόσμιας Διανοητικής Ιδιοκτησίας».


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.