Thursday, March 5, 2020

Άλλοτε και τώρα


Το 2013 όλοι οι θεσμικοί ήθελαν την εγκατάσταση λαθρομεταναστών στην Ροδόπολη, άλλα αποτράπηκε σήμερα με τρεις αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου κατά της εγκατάστασης θα υποκύψουμε;   
Η παρέμβαση μας το 2013 δικαιώνει σήμερα τους φόβους μας για την υπόθεση του κέντρου φιλοξενίας.
Ακολουθεί η επίμαχη επιστολή που στείλαμε στον Έλληνα πρωθυπουργό το 2013 και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τη σημερινή πολιτική ηγεσία:



Προς
Πρωθυπουργό της Ελλάδας 
κ. Αντώνη Σαμαρά

Κοινοποίηση:
1.    κ.Υπουργό  Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη 
2.    κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας
3.    κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Ροδόπολη Σερρών, Δεύτερα, 23 Σεπτέμβριου 2013
Θέμα : Επιστολή – Διαμαρτυρία κατοίκων Ροδόπολης Σερρών & Χρήστου Α. Κατσαρού  ΚΑΤΑ της δημιουργίας κέντρου  φιλοξενίας μεταναστών στο στρατόπεδο Ροδόπολης
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Είμαστε μια ομάδα πολιτών που εκπροσωπούμε έναν σημαντικό αριθμό κατοίκων στη Ροδόπολη Σερρών και διαμαρτυρόμαστε για την επικείμενη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας  μεταναστών ΕΝΤΟΣ του χωριού μας.
Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και έντονη ανησυχία στην πλειοψηφία των συμπολιτών μας, στους οποίους σημειωτέον δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση ούτε τηρήθηκε η απαιτούμενη από τη νομοθεσία διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης πριν τη λήψη της απόφασης. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν δοθεί πειστικές εξηγήσεις σχετικά με τη διαδικασία, τα κριτήρια και τη σκοπιμότητα επιλογής του συγκεκριμένου στρατοπέδου, αλλά γενικά και αόριστα μιλάνε για ανταποδοτικά οφέλη από την λειτουργία αυτού του κέντρου.
Η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας είναι αντίθετη στη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών, γεγονός που αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό ατόμων που συνυπογράφουν την επιστολή διαμαρτυρίας. Η συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει προκαλέσει έντονη ανασφάλεια και φόβο, καθώς το συγκεκριμένο στρατόπεδο βρίσκεται εντός της κατοικημένης ζώνης και ένας μόνο συρματόπλεκτος φράκτης το χωρίζει από τις κατοικίες.
Η Ροδόπολη Σερρών,  βρίσκεται βορειοδυτικά του νομού, στην Κεντρική Μακεδονία και είναι προσβάσιμη είτε από το οδικό δίκτυο (από Θεσσαλονίκη, μέσω Κιλκίς, και από Σέρρες, μέσω Σιδηροκάστρου) είτε σιδηροδρομικώς. Έχοντας πολύ σημαντική αυτοδιοικητική παρουσία (εδώ ιδρύθηκε το πρώτο Πνευματικό Κέντρο της ευρύτερης περιοχής, αποτέλεσε δε την έδρα ομώνυμου Δήμου -ενός από τους πρώτους εθελούσια συνενωθέντες Δήμους κατά τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καποδίστρια Ι κ.ά), ήταν δε η έδρα του Δήμου Κερκίνης την περίοδο 1999-2011 και σήμερα αποτελεί την έδρα της Δημοτικής Ενότητας Κερκίνης του Δήμου Σιντικής.
Λόγω της ανάπτυξης της Ροδόπολης σε  διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, υπήρξε ραγδαία αύξηση της επαγγελματικής δραστηριότητας εντός του χωριού. Περισσότερες από εκατόν-πενήντα (150) επαγγελματικές δραστηριότητες κάθε είδους διατηρούνται μέχρι και σήμερα εντός της Ροδόπολης, καθιστώντας την το αδιαφιλονίκητο εμπορικό κέντρο της περιοχής.
Είναι ένα χωριό που σφύζει από ζωή και καθιερώθηκε ως το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής Κερκίνης, αποτελώντας προορισμό κατοικίας και επαγγελματικής δραστηριότητας κατοίκων των γύρω χωριών και όχι μόνο. Βρίσκεται σε μια περιοχή εκπληκτικού φυσικού κάλλους, ανάμεσα στα βουνά Μπέλες και Κρούσια και δίπλα στην λίμνη Κερκίνη και είναι τουριστικός προορισμός από όλο τον κόσμο. Δεν αποκαλείται τυχαία  «σύνορο της φύσης».
Εντός της Ροδόπολης, λειτουργούν ένας Παιδικός Σταθμός, ένα Δημοτικό Νηπιαγωγείο, ένα Δημοτικό Σχολείο, ένα Επαγγελματικό Λύκειο και ένα Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (υποχρεωτικής εκπαίδευσης), καθώς και ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος με σημαντικότατη παρουσία και δράσεις.
Για όλους αυτούς τους λόγους, σας ζητούμε κε Πρωθυπουργέ να πράξετε ότι χρειάζεται και να ενεργήσετε με γνώμονα το κοινό συμφέρον ώστε να υπάρξουν συνθήκες κοινωνικής ειρήνης και αίσθημα ασφάλειας για τους συμπολίτες μας.
Θεωρούμε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου στρατοπέδου είναι μάλλον άτυχη, δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σιντικής υπάρχουν και άλλα άδεια στρατόπεδα, με πολύ καλύτερες υποδομές και κυρίως ΕΚΤΟΣ κατοικημένων περιοχών. Ένα τέτοιο στρατόπεδο βρίσκεται στην Βυρώνεια Σερρών, αρκετά χιλιόμετρα έξω από το χωριό και είναι σαφώς καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή για την προβλεπόμενη χρήση του.
Οι κάτοικοι της Ροδόπολης & όλων των γειτονικών ακριτικών χωριών, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία της έντονης οικονομικής ύφεσης,  αναμένουν κινήσεις που θα στηρίξουν τις προσπάθειές τους, και όχι επιλογές που θα οδηγήσουν το τόπο τους σε μαρασμό, όπως η δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών στο στρατόπεδο Ροδόπολης από το οποίο δεν προκύπτουν οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Κεντρικό αίτημα όλων των κατοίκων είναι ο σεβασμός στην ιδιαίτερη ταυτότητα της περιοχής που προσδιορίζεται αναπτυξιακά από την ύπαρξη της λίμνης Κερκίνης ενός σπάνιου βιότοπου και η έμπρακτη απόδειξή του.
Ως μέλος της κίνησης πολιτών και ως αρθρογράφος σε αυτή την ακριτική γωνία της Κεντρικής Μακεδονίας, σας μεταφέρω το επιτακτικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας που αγωνιά και παρακαλώ όπως το λάβετε σοβαρά υπ' όψη σας, πριν από οποιαδήποτε απόφασή σας.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία χρειαστεί.
Με εκτίμηση
Κίνηση κατοίκων Ροδόπολης ΚΑΤΑ της δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών στο στρατόπεδο Ροδόπολης
 &
Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris sintiki)
Αρθρογράφος - Διεθνής αναλυτής
Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055

Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 2327110024 & 6976915473 

E-mailxrhstos_katsaros@yahoo.gr  , xrhstos.katsaros@gmail.com


Επισυνάπτεται: Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α  Από το πρακτικό της αρ. 10/2012 συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Ροδόπολης.
Επισυνάπτεται: Φ/Α υπογράφων της ΄΄Κίνησης κατοίκων Ροδόπολης ΚΑΤΑ του στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών΄΄
Ο συντονιστής της Κίνησης κατοίκων Ροδόπολης

Χρήστος Α. Κατσαρός




No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.