Wednesday, July 26, 2017

Απόδραση στον ξεχασμένο παράδεισο της Σιντικής

Μέσα σε ένα πραγματικό παράδεισο κρυμμένο μέσα στο καταπράσινο τοπίο και περιστοιχισμένο από τα Όρη Μπέλλες και Κρούσια βρίσκεται το γραφικό ξενοδοχείο του Γιάννη Ρεφανίδη και της Άννας Βαφειάδου, Refanidis Natural Luxury Hotel & Spa, χτισμένο όλο από πέτρα και ξύλο σε πλήρη αρμόνια με το φυσικό περιβάλλον και μόλις λίγα λεπτά από τον υδροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης. Το ξενοδοχείο αποτελεί μοναδικό   προορισμό για τον επισκέπτη των Κάτω Ποροΐων και ικανοποιεί όλες τις προσδοκίες για μια υπέροχη διαμονή. Σε αυτά τα πλαίσια, ο ιδιοκτήτης Γιάννης Ρεφανίδης δέχτηκε να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη και να μας μιλήσει τόσο για την επιχείρηση του όσο και για το όραμά του για την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Σιντικής.
Συνέντευξη του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Refanidis Natural Luxury Hotel & Spa, προέδρου ξενοδόχων Σιντικής, κου Γιάννη Ρεφανίδη, στον αρθρογράφο της Γραφίδας Σιντικής, του Σερραϊκού Θάρρους και του Θάρρους της Σιντικής, κο Χρήστο Κατσαρό.

Κύριε Ρεφανίδη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη που δεχτήκατε να μας δώσετε ώστε να γνωρίσει ο κόσμος την περιοχή της Σιντικής σαν τουριστικό προορισμό.
Εγώ σας ευχαριστώ για τη τιμή που μου κάνετε. Είναι γνωστό ότι η περιοχή μας δεν χαίρει ακόμη ευρείας αναγνώρισης από τους τουρίστες ( εντός και εκτός Ελλάδος). Ελπίζουμε στο μέλλον να αλλάξει αυτή η κατάσταση  προς το καλύτερο και με τη βοήθεια των τοπικών φορέων.
Κύριε Ρεφανίδη, ποιο ήταν το κίνητρο να επενδύσετε σε μια περιοχή που δεν είναι πρώτος τουριστικός προορισμός;
Το κυριότερο κίνητρο μου ήταν ότι ο εναλλακτικός τουρισμός είχε γνωρίσει τεράστια άνθιση εντος της χώρας και δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών αναζητούσαν έναν καινούργιο τρόπο απόδρασης από την καθημερινότητα, σε  συνδυασμό με το παρθένο φυσικό περιβάλλον   και το πολύ καλό κλίμα που διαθέτει  η περιοχή , η έλλειψη τουριστικών υποδομών, μου γεννήθηκε η επιθυμία να επενδύσω στο τουρισμό της περιοχής.


Πότε χτίστηκε το ξενοδοχείο;
Το ξενοδοχείο άρχισε να κτίζεται το 2006 και λειτούργησε τον Απρίλιο του 2007.

Σε ποιο είδος τουρισμού στοχεύετε;
Πιστεύω ότι όλα τα είδη τουρισμού θα μπορούσαν να αναπτυχτούν στην περιοχή μας. Ωστόσο δίνουμε κυριότερη έμφαση στο θρησκευτικό τουρισμό λόγω των πολλών μοναστηριών και εκκλησιών που υπάρχουν στο νομό Σερρών. Στον ιαματικό τουρισμό λόγω των πηγών Άγκιστρου και Σιδηροκάστρου και επίσης στον αθλητικό τουρισμό καθώς η περιοχή προσφέρει τη δυνατότητα διεξαγωγής ομαδικών και ατομικών αθλημάτων( ορειβασία, ποδηλασία, πεζοπορία κ.α.).
Γενικότερα  ο εναλλακτικός Τουρισμός είναι αυτός που θα πρέπει να προσελκύσει τον κόσμο.  

Τι χώρους διαθέτει το ξενοδοχείο σας, τι δυναμικότητας και τι κατηγορίας είναι;
Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε μια έκταση 15 στρεμμάτων πάνω σε ένα λόφο  ,με τεράστια φυσική ομορφιά και άπλετη θέα στα δυο Όρη της περιοχής (Μπέλλες και Κρούσια).Είναι 3 αστέρων και παρέχει στον πελάτη ελεύθερο παρκινγκ, 2 πισίνες , μια μικρή και μια μεγάλη, εστιατόριο. Έχει 16 σουίτες 35 τετραγωνικών που διαθέτουν κρεβατοκάμαρα , σαλόνι, γραφείο, εντοιχισμένο κουζινάκι, αυτόνομο μπαλκόνι και παροχή wi-fi.

Ποια είναι τα αξιοθέατα που μπορεί να δει ο επισκέπτης στην περιοχή σας;
H περιοχή προσφέρει μια ποικιλία δραστηριοτήτων και αξιοθέατα για όλα τα ενδιαφέροντα.
Ειδικότερα  η περιοχή μας είναι ευρέως γνωστή για τη λίμνη Κερκίνη έναν από τους πιο γνωστούς υγροβιότοπους της Ευρώπης , ο οποίος μάλιστα προστατεύεται και από τη Συνθήκη RAMSAR από το 2001 , καθώς φιλοξενεί μοναδικά είδη πουλιών. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τον πληθυσμό των νεροβούβαλων που ζουν στη παραλίμνια περιοχή της Κερκίνης. Εκτός από τη λίμνη Κερκίνη στη περιοχή  Σιντικής υπάρχουν οι ιαματικές  πηγές του Άγκιστρου και του Σιδηροκάστρου που είναι γνωστές από την εποχή του βυζαντίου.
Για τους λάτρεις της ιστορίας υπάρχουν τα Οχυρά του Ρούπελ και του Ιστίμπεη , τα οποία είναι προσβάσιμα στο κοινό. Σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο βρίσκονται οι μονές Τιμίου Προδρόμου –Ακριτοχωρίου και Παναγίας Γουμερά-Μακρινίτσας αλλά  και άλλες μικρότερες. Αυτά είναι κάποια από τα κυριότερα αξιοθέατα της περιοχής  όμως υπάρχουν και άλλα όπως το ενυδρείο- ερπετάριο στη Βυρώνεια , το παλαιοντολογικό μουσείο θερμοπηγής , σπήλαιο Αλλιστράτης, φαράγγι του Αγγίτη κ.α.

Πώς είναι το τουριστικό περιβάλλον τα τελευταία χρόνια στην περιοχή σας;
Η οικονομική κρίση όπως είναι δεδομένο έχει επηρεάσει σημαντικά τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αναπτυχτούμε όπως θα επιθυμούσαμε. Ωστόσο έχοντας ως ορόσημο ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον συνεχίζουμε για να αναπτύξουμε την περιοχή.

Τι πιστεύετε εσείς ότι πρέπει να γίνει για την ανάπτυξη και την προβολή της περιοχής σας;
Πρώτον η κρατική υποστήριξη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την προβολή της περιοχής. Το κράτος με την οικοδόμηση και τη συντήρηση των διαφόρων κρατικών δομών θα μπορούσε να δώσει μια ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη του τουρισμού. Επίσης το ίδιο σημαντική είναι και η υποστήριξη του τουρισμού σε τοπικό επίπεδο. Ο τοπικός Δήμος είναι αναγκαίο να οργανώσει τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής και να δώσει ώθηση για τη συμμετοχή σε εθνικές αλλά και διεθνείς εκθέσεις.

Τι τύπο τουριστών δέχεται η περιοχή σας;
Η περιοχή είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους τουριστών. Ωστόσο ακόμη δουλεύουμε περισσότερο με ντόπιους τουρίστες και προσελκύουμε περισσότερο οικογένειες. Οι ξένοι τουρίστες δε μας γνωρίζουν ακόμη αρκετά για αυτό και έχουμε λίγους.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση και η κεντρική εξουσία για να βοηθήσει την τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή σας;
Σε πρώτο στάδιο η τοπική αυτοδιοίκηση θα ήταν καλό να γνωρίσει τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής της , κάτι που μέχρι σήμερα δεν το έκανε και να ακούσει τα προβλήματα αλλά και τις ιδέες των επιχειρηματιών.  Δεύτερον θα πρέπει να ασχοληθεί με την εικόνα που παρουσιάζει ο δήμος στους τουρίστες.
Όσον άφορα την κεντρική εξουσία θα πρέπει καταρχάς να μην αγνοεί τις τουριστικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ακριτικά σημεία της χώρας αλλά να φροντίσει για την σύνδεση των περιοχών αυτών, με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Επίσης είναι απαραίτητο να δώσει κίνητρα στους νέους ώστε να ασχοληθούν με τον τουρισμό αντί να μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Ο τουρισμός της χώρας μας δεν είναι μόνο τα νησιά και τα παραθαλάσσια μέρη.

Εσείς σαν πρόεδρος των ξενοδόχων Σιντικής τι θα προτείνατε στους συναδέλφους σας για την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή με σκοπό την αύξηση των τουριστικών εισροών;
Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι πολλές και θα πρέπει εμείς ως σύλλογος να κάνουμε την αρχή για μια αναδιοργάνωση των πραγμάτων με στόχο την προσέλκυση περισσότερων τουριστών. Καταρχήν θα πρότεινα να προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε πολλά μέλη ώστε να επεκτείνουμε τη δράση του συλλόγου μας. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να δημιουργήσουμε μια ηλεκτρονική σελίδα στην οποία θα προβάλλονται τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής και θα διαφημίζονται τα καταλύματα της και τα διαφορά καταστήματα της περιοχής. Παράλληλα πιστεύω ότι θα ήταν καλό να προσπαθήσουμε να συμμετέχουμε σε διαφορές εκθέσεις ως σύλλογος (στο εσωτερικό και στο εξωτερικό όλοι μαζί) και όχι ο καθένας ατομικά ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην προώθηση της περιοχής.

Πόσο γνωστή και προσβάσιμη είναι η περιοχή της Σιντικής τόσο για τον Έλληνα όσο και για τον ξένο τουρίστα;
Δυστυχώς, η περιοχή μας δεν είναι αρκετά γνωστή στον έλληνα τουρίστα. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι άρχισε να γίνεται γνωστή μετά το 2000  όμως η οικονομική κρίση δεν μας επέτρεψε να αναπτυχτούμε καταλλήλως. Όσον άφορα το ξένο τουρίστα η περιοχή είναι ελάχιστα γνωστή ακόμη και σε όσους ενδιαφέρονται για τα πουλιά της λίμνης Κερκίνης.

Ποια είναι τα πιο γνωστά προϊόντα τις περιοχής σας που βοηθούν στην τουριστική διαφήμιση;
Ο επισκέπτης που θα βρεθεί στην περιοχή θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει το βουβαλίσιο κρέας , το οποίο σερβίρουν τα περισσότερα εστιατόρια της περιοχής. Επίσης είναι καλό να δοκιμάσει από το βουβαλίσιο γάλα τα διαφορά προϊόντα που φτιάχνονται όπως Καζάν ντιπί, παγωτό, γιαούρτι, τυρί και βούτυρο. Εξαιρετικό γλυκό της περιοχής είναι ο ακανές Σερρών. Τα διαφορά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες .Οι ποικιλίες τσάι από τα βουνά μας.

Από ποια εποχή ασχολείστε με τον τουρισμό και ποιες είναι οι άλλες επαγγελματικές σας δραστηριότητες;
Με τον τουρισμό άρχισα να ασχολούμαι από το 2000 και τα τελευταία χρόνια αφοσιώθηκα στην ανάπτυξη και προώθηση του ξενοδοχείου μου.

Ποιο είναι το όραμα σας για την περιοχή της Σιντικής και κατ’ επέκταση και για την επιχείρηση σας;
Θα ήθελα η περιοχή της Σιντικής να γίνει ευρέως γνωστή τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος. Όσον άφορα το ξενοδοχείο μου σχεδιάζω να δημιουργήσω ένα χώρο πολλαπλών εκδηλώσεων, ώστε να μπορώ να διοργανώσω συνέδρια , εκδηλώσεις και συναυλίες.

Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση που είχαμε και εύχομαι να έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε σύντομα στο μέλλον.
Και εγώ σας ευχαριστώ και ελπίζω να τα ξαναπούμε στο μέλλον.




No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.