Saturday, July 29, 2017

Μιχάλης Τζελέπης: «Όλες οι μεταρρυθμίσεις στους ΟΤΑ έχουν σφραγίδα ΠΑΣΟΚ»

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης πραγματοποίησε Ομιλία στην Ολομέλεια της Τετάρτης 26-7-2017 στο Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.). Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α..»
Στην αρχή της Ομιλίας του, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην επικαιρότητα, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Συγκυβέρνησης, πολιτευθήκατε όλη την περίοδο της οικονομικής κρίσης χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό και μ’ έναν ακραίο και άκρατο λαϊκισμό. Δυστυχώς όμως, για εσάς ο χρόνος σήμερα σας αποκαλύπτει και η ιστορία κάνει κύκλους και σας εκδικείται. Αυτά τα λέω για να αναφερθώ στη χθεσινή επιτυχία εξόδου στις αγορές, όπου στην ουσία γλείφετε εκεί που φτύνατε. Ξεχάσατε μόνο να πείτε στον ελληνικό λαό ότι η χθεσινή έξοδος δεν είναι επιτυχία σε σχέση με αυτά που παραλάβατε το 2014. Αντιθέτως, φορτώσατε τον ελληνικό λαό με επιπλέον 100 δισεκατομμύρια, υποθηκεύσατε την περιουσία του ελληνικού λαού για έναν αιώνα και τα ελληνικά νοικοκυριά με επιπλέον 13 δισεκατομμύρια φόρους. Τουλάχιστον, δεν θα ήταν αυταπάτη, αλλά θα ήταν γενναίο από τη δική σας πλευρά να ζητήσετε ένα «συγνώμη» από τον ελληνικό λαό, κάτι που δεν ακούστηκε μέχρι σήμερα».

Στη συνέχεια, ο κ. Τζελέπης αναφορικά με το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο τόνισε ότι: «Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα το περιμέναμε πολύ καιρό. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, όπου αναφέρεται την τοπική αυτοδιοίκηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση πραγματικά είναι ο θεσμός, όπου οι παρεμβάσεις αυτών που ασκούν διοίκηση αντικατοπτρίζονται την επόμενη ημέρα στους δημότες. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ενώ θα έπρεπε η τοπική αυτοδιοίκηση να ενισχυθεί από την πλευρά της πολιτείας, ούτως ώστε να πρωταγωνιστήσει στην κοινωνική συνοχή, αλλά και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, φέρνετε ένα νομοσχέδιο κατώτερο των περιστάσεων, κάνοντας απλά και μόνο μικροδιευθετήσεις. Από την άλλη πλευρά, εκείνο που ακούμε ότι σας ενδιαφέρει πολύ είναι να φέρετε ένα νομοσχέδιο, μεταφέροντας τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κάντε το. Δεν έχει κανένα νόημα. Θα επιβαρυνθεί επιπλέον ο ελληνικός λαός με κόστη. Το άλλο και το σημαντικότερο είναι η απλή αναλογική, που θέλετε να φέρετε. Διότι έχετε αντιληφθεί ότι δεν έχετε πλέον καμία κοινωνική αποδοχή και προσπαθείτε με τις μικρές μειοψηφίες να δημιουργήσετε προσκόμματα στις λειτουργίες των δήμων».
Ακόμα, ο κ. Τζελέπης μίλησε εκτενώς και για τους εργαζομένους στις Περιφερειακές ΔΕΥΑ των Δήμων. «Επειδή όμως, αναφερθήκατε, κύριε Υπουργέ, για την ευαισθησία σας ως προς τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, θα ήθελα να αναφερθώ για μια κατηγορία εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις αποχέτευσης, έξω από Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Μιλάμε για εργαζόμενους, όπου με τον δικό σας νόμο της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, ενώ είχαν χάσει παλαιότερα κοντά στο 45% και είχαν δικαιωθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, έρχονται τώρα και χάνουν επιπλέον ένα 25%, εντάσσοντας εργαζόμενους, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και δεν παίρνουν κανένα εφάπαξ στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Το θεωρείτε δίκαιο αυτό εσείς που μιλούσατε προηγουμένως με ευαισθησία για τους εργαζόμενους; Αφού το είχατε μέσα ως άρθρο και ξέρατε ότι έπρεπε να αποκαταστήσετε αυτήν την αδικία, γιατί το πήρατε πίσω; Μήπως σκοπεύετε να το φέρετε στην πορεία; Συμφωνούμε, να το φέρετε. Δεν μπορεί να έχουμε σε ομοειδής επιχειρήσεις δύο διαφορετικών ταχυτήτων εργαζόμενους. Δεν μπορεί να έχουμε εργαζόμενους στις περιφερειακές ΔΕΥΑ και εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και Αθηνών των δύο μεγάλων αστικών κέντρων, οι οποίοι εξαιρούνται επειδή είναι στο Χρηματιστήριο, ενώ οι άλλοι εργαζόμενοι στις περιφερειακές δημοτικές επιχειρήσεις, δυστυχώς, είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Θα πρέπει εδώ και τώρα να υπάρξει αποκατάσταση για αυτούς τους εργαζόμενους. Διότι αναφερθήκατε προηγουμένως και στον «Καλλικράτη» και στον «Καποδίστρια». Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν σφραγίδα ΠΑΣΟΚ, που εσείς τότε εδώ το σκεφτόσασταν πολύ αν θα τις ψηφίσετε. Φέρτε εσείς μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εμείς είμαστε εδώ να τις στηρίξουμε, αλλά όχι τέτοιες μικροδιευθετήσεις».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Βουλευτής αιτήθηκε την μεταφορά των αρμοδιοτήτων για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Διαφάνεια από τους Δήμους στα ΚΕΠ. «Αυτήν τη στιγμή έχουν επιφορτιστεί οι δήμοι με μια σειρά από αρμοδιότητες για ενημέρωση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε σχέση με τη διαφάνεια στη Δημόσια Διοίκηση και πρέπει οι δήμοι να ενημερώνουν την Ενιαία Αρχή Πληρωμών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου του Υπουργείου Εσωτερικών, την ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Βάση Δεδομένων Οικονομικών Στοιχείων ΟΤΑ και Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ, τον Κόμβο  Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Συγχρηματοδοτούμενων Έργων, το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων, το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, το Εθνικό Ληξιαρχείο και Εθνικό Δημοτολόγιο, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων. Με ποιο προσωπικό θα τα κάνουν αυτά οι δήμοι; Με προσωπικό που δεν έχει τη σχετική εκπαίδευση και κατάρτιση να συνδράμει το συγκεκριμένο έργο της Δημόσιας Διοίκησης. Από την άλλη πλευρά, έχουμε γι’ αυτό τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, τα ΚΕΠ, όπου εκεί, οχυρωμένοι πίσω από τα καθηκοντολόγια τους, του Δημοσίου, οι υπάλληλοι των ΚΕΠ, και χωρίς να δέχονται εντολή από τους δήμους, δεν εκτελούν αυτό το έργο. Τις συγκεκριμένες αυτές αρμοδιότητες δεν θα μπορούσατε τουλάχιστον να τις μεταφέρετε, ούτως ώστε να είναι αρμοδιότητες των ΚΕΠ, που έχουν εξειδικευμένο προσωπικό; Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι δήμοι σε αυτές τις επιπλέον δραστηριότητες. Δεν έχουν ούτε το προσωπικό ούτε την εκπαίδευση. Και από την άλλη πλευρά, έχουμε εργαζόμενους στα ΚΕΠ που δημιουργήθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό, όπου πραγματικά θα μπορούσαν να επιτελέσουν το έργο τους. Περιμένω μια απάντηση για τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ».


Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Ομιλία του Βουλευτή στον παρακάτω σύνδεσμο:


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.