Tuesday, July 25, 2017

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συζητώντας με έναν «αγωνιστή» χάκερ…


Τους συναντάς στο δρόμο, στην καφετέρια, στο fast food, ακόμα και στο χώρο της δουλειάς σου. Έχετε μιλήσει, έχετε πιει καφέ, ίσως και να είχατε «σχέση» μαζί τους… αλλά δεν μάθατε ποτέ τι κάνει τα βράδια όταν γυρίζει σπίτι!

Ίσως είναι ο εργάτης της αποθήκης στη δουλειά σου, ο προϊστάμενος σου, ο διευθυντής σου, ο οδηγός ταξί που σε πήρε κούρσα ή ακόμα και ο περιπτεράς της γειτονιάς σου. Μπορεί να είναι 15, 25, 35 ή 65 ετών. Όσο όμως και να σε γοητεύει η γνωριμία με έναν χάκερ μην ψάξεις άδικα να τον βρεις, διότι πολύ απλά… ένας αληθινός χάκερ δεν πρόκειται να στο αποκαλύψει ποτέ!

Δυσκολευτήκαμε απίστευτα πολύ για να εντοπίσουμε έναν απ’ αυτούς. Ζουν στο «σκοτάδι», χωρίς να τους γνωρίζει κανείς αν και περνούν δίπλα σου καθημερινά. Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν γνωστοί και άγνωστοι για να κανονιστεί το ραντεβού. Δεν μάθαμε ποτέ το κινητό του, το πραγματικό του όνομα, ούτε καν αν ζει στην Αθήνα.

Συναντήσαμε τον Cavel (ψευδώνυμο) σε ένα μικρό καφέ. Μόλις μας είδε, μας ζήτησε να κλείσουμε τα κινητά μας και να μιλάμε με άνεση, σαν να φαίνεται ότι είμαστε για χρόνια φίλοι. Είναι 35 ετών και ασχολείται με το «χακάρισμα» ιστοσελίδων τα τελευταία 15 χρόνια. Δεν το κάνει για το γόητρο όπως μας είπε. Είναι μεγάλος πια γι’ αυτά. «Αγωνίζεται» για την πατρίδα. Προσπαθεί να διορθώσει, αυτό που δεν κάνουν «οι άλλοι», εννοώντας του πολιτικούς.

Ο Cavel, κατά κύριο λόγο επιτίθεται σε ιστοσελίδες της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας, αντικαθιστώντας το περιεχόμενο της κεντρικής σελίδας (index) με δικό του. Ο τίτλος που θα αναρτήσει θα περιέχει φράσεις όπως: «Η Μακεδονία είναι Ελληνική» ενώ πάντα θα τεκμηριώνει με μεγάλα κείμενα και αποδείξεις τους ισχυρισμούς του. Οι στόχοι που επιλέγονται όπως μας λέει, δεν είναι τυχαίοι. Συνήθως, είναι αντίποινα σε εφημερίδες και κανάλια που ήδη έχουν στοχεύσει πρώτοι την Ελλάδα με δημοσιεύματα τους.






«Όταν η Ελλάδα άσκησε βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Σκοπιανοί, γέμισαν την χώρα τους με αφίσες που έδειχναν την ελληνική σημαία παραποιημένη και στη θέση του λευκού σταυρού είχε μία σβάστικα. Σε όλο τον πλανήτη κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με τους ένθερμους υποστηρικτές (όπως οι Τούρκοι) να αναπαράγουν το «ντοκουμέντο», αμαυρώνοντας ασύστολα και ατιμώρητα την εικόνα της χώρας μας. Η Ελληνική κυβέρνηση, αντί του αυτονόητου, επέλεξε να μην ασχοληθεί με το θέμα καθόλου. Και κάπου εκεί… ερχόμαστε εμείς, επιτιθέμενοι σε ιστοσελίδες εφημερίδων και καναλιών με μεγάλη επισκεψιμότητα, κάναμε αυτό που δεν έκαναν «αυτοί». Αποκαταστήσαμε την αλήθεια».

Είναι παράνομο όμως…

Παράνομο είναι και το να περνάς την Κηφισίας πεζός με κόκκινο όταν δεν έρχεται αυτοκίνητο… αλλά το κάνεις.

Πως μπορεί κάποιος να γίνει χάκερ;

Δεν μπορεί. Χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις και πολύ σημαντικό κίνητρο. Δεν είναι για τον καθένα αυτά και δεν το κάνεις για πλάκα. Αυτό το έχεις μέσα σου. Το αναζητάς από την πρώτη στιγμή που πάτησες το space στο πληκτρολόγιο. Αν δεν ένιωσες έτσι ποτέ, μην ασχοληθείς καν γιατί στην καλύτερη περίπτωση θα βρεθείς στη φυλακή ενώ στη χειρότερη, θα σε σκοτώσουν!

Δεν είναι επάγγελμα, δεν είναι χόμπι, δεν είναι ούτε καν πάθος. Είναι αγώνας. Ένας ασταμάτητος αγώνας που αφιερώνεις τη ζωή σ’ αυτόν.

Πως μπορούν να σε πιάσουν;

Από τα στίγματα που πιθανόν να αφήσεις. Πρέπει να ξέρεις τι κάνεις και με ποιον τρόπο θα το κάνεις. Αν αφήσεις έστω και ένα ίχνος που να δηλώνει ποιος είσαι, όπως είναι η IP σου, σε πιάσανε.

Έχουν πιάσει πολλούς;

Αμέτρητους αλλά όχι από τα ίχνη που άφησαν μετά την επίθεση. Αυτοί είναι λίγοι. Οι περισσότεροι πιάστηκαν επειδή καμάρωναν για ότι έκαναν. Επιδείκνυαν την ικανότητα τους αριστερά – δεξιά με αποτέλεσμα αυτό να τους οδηγήσει στη φυλακή. Μοιάζει με τον πιτσιρικά του Λυκείου που λέει σε δύο – τρεις φίλους του ότι έκανε σεξ με την καινούρια του σχολείου, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες μέρες όλο το σχολείο να γνωρίζει γι’ αυτό.

Δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι κανέναν. Ούτε καν τη σύντροφο σου! Ζούμε σε ένα κόσμο που παρ’ ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το διαδίκτυο κυριαρχούν, οι περισσότεροι γνωρίζουν απλώς τον τρόπο να ανοίξουν ένα site ή να γράψουν ένα κείμενο στο Word. Αυτοί οι άνθρωποι είναι για μένα οι πιο επικίνδυνοι. Κι αυτό γιατί συναναστρέφονται με ανθρώπους της ίδιας «κατηγορίας» όπου καμαρώνουν μπροστά τους που σε γνωρίζουν. Αργά ή γρήγορα, θα νιώσουν περήφανοι που γνωρίζουν έναν «χακερά» και όσο κι αν σου λένε ότι θα σε προστατέψουν, δεν θα αντισταθούν και θα κάνουν το λάθος να αποκαλύψουν σε τρίτους, τι κάνεις.

Έφτασες ποτέ κοντά στο να σε πιάσουν;

Ναι. Μία φορά που άφησα ίχνη. Το διαπίστωσα εγκαίρως όμως και το πρόλαβα εξαγοράζοντας τη σιωπή αυτού που με βρήκε. Ευτυχώς δηλαδή που στην Ελλάδα… όλοι λαδώνονται.

Δεν υπάρχει κίνδυνος ο ίδιος άνθρωπος να σε προδώσει;

Φυσικά. Αλλά θα μοιραστούμε το ίδιο κελί φαντάζομαι… αφού τα πήρε.

Το έχεις κάνει ποτέ για ίδιον όφελος;

Αν εννοείς για λεφτά, όχι. Το έχω κάνει όμως για να επιβεβαιώσω τα ψέματα που υποψιαζόμουν ότι μου έλεγε μία πρώην μου. Και για να σε προλάβω επειδή θα με ρωτήσεις τι έκανα… εισέβαλα στο email της και στο λογαριασμό της στο Facebook.

Πόσο εύκολο είναι να εισβάλλεις στο λογαριασμό ενός άλλου στο Facebook;

Χρειάζομαι μόνο δύο λεπτά μόνος με τον υπολογιστή σου για να εγκαταστήσω ένα keylogger. Λειτουργώντας ύπουλα και χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι εσύ, θα καταγράψει όλες τις ιστοσελίδες που θα επισκεφτείς μαζί με το όνομα χρήστη και τον κωδικό που θα εισάγεις. Από ‘κει και μετά, τα πράγματα για μένα είναι εύκολα.

Αν δεν έχω όμως πρόσβαση στον υπολογιστή σου δεν είναι εύκολο. Και όσους λένε ότι μπορούν να το κάνουν, απλά μην τους πιστεύεις. Οι περισσότερες παραβιάσεις λογαριασμών οφείλονται σε αμέλεια του ιδιοκτήτη τους, όπως το να ξεχάσει να αποσυνδεθεί ενώ βρισκόταν σε ένα «ξένο» υπολογιστή και όχι σε «χακάρισμα». Ένα άλλο λάθος που κάνουν πολλοί, είναι τα εύκολα password. Δεν χρειάζεται να είσαι χάκερ για να μαντέψεις ότι η κολλητή σου φίλη έχει για password την ημερομηνία γέννησης της ή το αγαπημένο της συγκρότημα. Μπορείς απλά να το δοκιμάσεις και αν είσαι τυχερή, να «μπεις».

Δηλαδή, αν σου δώσω τον υπολογιστή μου να τον φτιάξεις επειδή χάλασε, μπορείς να εγκαταστήσεις το keylogger και να με παρακολουθείς;

Ακριβώς!

Πως μπορώ να προστατευτώ απ’ αυτό;

Δεν μπορείς. Γενικά, οτιδήποτε βρίσκεται συνδεδεμένο στο internet μπορεί να χακαριστεί. Αν δεν σου έχει συμβεί ως τώρα, είναι απλά γιατί δεν σε έχουν στοχεύσει διότι είσαι αφανής μέσα στα δισεκατομμύρια των χρηστών του διαδικτύου. Αν γίνεις στόχος όμως, δεν υπάρχει καμία προστασία για σένα εκτός κι αν χρησιμοποιείς τον υπολογιστή σου χωρίς internet.

Φημολογείται πως η αστυνομία χρησιμοποιεί χάκερς για να πιάσουν άλλους χάκερς. Ισχύει;

Αν και ομολογώ πως η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ελλάδα είναι ίσως ο πιο άρτια δομημένος και αποτελεσματικός τομέας της αστυνομίας μας, αυτά είναι ανοησίες!

Είσαι μέλος των anonymous;

Τι εννοείς; Αν εργάζομαι για την CIA; Όχι!

Γιατί δηλώνεις «αγωνιστής»;

Γιατί έτσι αισθάνομαι. Άλλοι το κάνουν για να εκβιάσουν και να βγάλουν λεφτά, άλλοι για να καμαρώσουν στους φίλους τους και άλλοι απλά γιατί μπορούν. Εγώ επιλέγω τους στόχους μου και το κάνω για έναν σκοπό. Δεν έχω πρόθεση να καταστρέψω την επιχείρηση κανενός, είτε είναι μεγάλος, είτε μικρός επιχειρηματίας. Απεναντίας, ενοχλούμαι όταν βλέπω επιθέσεις σε ιστοσελίδες ειδικά μικρών επιχειρήσεων που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα πουλώντας τα προϊόντα τους μέσω ίντερνετ. Θα με βρει απέναντι του όμως ο ανθέλληνας. Αυτό είναι σίγουρο.


Πηγή: axiaplus.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com

*Πρώτη δημοσίευση  2 Μαΐου 2016.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.