Saturday, August 18, 2018

Αυτές είναι οι παροχές που θα ανακοινώσει ο Τσίπρας – Αναμένεται πόλεμος με τους δανειστές


Το τελευταίο του χαρτί θα τραβήξει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά οι δανειστές προειδοποιούν να μη γίνει το λάθος και η χώρα επιστρέψει στην κρίση


Παροχές… βάλσαμο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και στην κρίση που σοβεί στο εσωτερικό της,  σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου.
Η τελευταία ευκαιρία για δημοσκοπική ανάκαμψη, και κυρίως για μια προσπάθεια να ξανακερδίσει ψηφοφόρους που έχουν γυρίσει την πλάτη, το επιτελείο του πρωθυπουργού σβήνει και γράφει υποσχέσεις και μέτρα.


Από τη μια οι προειδοποιήσεις των δανειστών και τα δημοσιεύματα των ξένων μέσων ενημέρωσης να μην κάνει το τραγικό λάθος και παρεκκλίνει από τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Κι από την άλλη η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ μέσα στην κοινωνία. Η συνέχιση της λιτότητας, παρά τις ψεύτικες υποσχέσεις για το τέλος του μνημονίου, η υπόθεση του Μακεδονικού και τελικά η τραγωδία στο Μάτι, έδωσαν το τελικό χτύπημα στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έτσι κι αλλιώς αντιμετώπιζε πρόβλημα αξιοπιστίας εντός της ελληνικής κοινωνίας.
Πλέον οι παροχές που θα ανακοινώσει στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου είναι η σανίδα σωτηρίας σε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να εισέλθει στην προεκλογική περίοδο φτιάχνοντας το αφήγημα της μεταμνημονιακής Ελλάδας.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι ξένοι και οι αγορές έχουν στείλει τα μηνύματά τους. Οι συνεντεύξεις και τα άρθρα που δημοσιεύουν τα «Νέα Σαββατοκύριακο» επιβεβαιώνουν αυτό που λίγο – πολύ έλεγαν και εντός της Ελλάδας οικονομολόγοι, ο διοικητής της ΤτΕ αλλά και επιχειρηματίες που φοβούνται μια νέα κρίση.
Ότι δηλαδή αν η κυβέρνηση υποκύψει στον λαϊκισμό και στις μικροκομματικές ανάγκες ενόψει των πολλών εκλογικών αναμετρήσεων του 2019, τότε θα βάλει «ταφόπλακα» στις προσπάθειες για οριστική έξοδο από την κρίση και ανάκαμψη με διατηρήσιμη ισχύ.
Τι σχεδιάζουν
Όπως αναφέρουν τα «Νέα», οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, θα έχουν ορίζοντα τριετίας, ενώ ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν. Στο τραπέζι, εκτός από το καυτό θέμα των συντάξεων και του «παγώματος» της μείωσης από το 2019, βρίσκονται μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, μικρές μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ από το 2019, μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20% (προβλέπεται στα αντίμετρα του 2020 πακέτο με τη μείωση του αφορολογήτου) αλλά και αύξηση του απαλλασσόμενου ορίου εισοδήματος για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Εξετάζεται το ενδεχόμενο στο πακέτο παροχών εκτός από μειώσεις φόρων να περιληφθούν και παρεμβάσεις αύξησης των κοινωνικών δαπανών, ενώ γίνονται ασκήσεις επί χάρτου για μια πρώτη – έστω και μικρή – αύξηση του κατώτατου και του υποκατώτατου μισθού.
Επίσης, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», εξετάζεται και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από πέντε σε δέκα δόσεις.
Το μεγάλο στοίχημα βέβαια δεν είναι άλλο από την περικοπή ή μη των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, μια «διαρθρωτική μεταρρύθμιση» κατά την εκτίμηση του ΔΝΤ απαραίτητη υπό το βάρος των συνεπειών γήρανσης και μείωσης του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
Ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας, με δηλώσεις του χθες (Στο Κόκκινο) προανήγγειλε «συγκεκριμένα μέτρα» στη ΔΕΘ αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για το μέλλον των συντάξεων.
«Αναγκαστικά αυτή η συζήτηση θα πρέπει να ανοίξει και να κλείσει προς τον Οκτώβρη» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση σχετικά με τις συντάξεις, προσθέτοντας πως «δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα».
Το κλίμα το οποίο αρχίζουν να καλλιεργούν μέσω δηλώσεών τους κυβερνητικά στελέχη, με πρώτη την αρμόδια υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, παραπέμπει σε μη εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων για τις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εναλλακτικά θα επιχειρηθεί «μερική» εφαρμογή του μέτρου με μικρότερες σε σχέση με τις προβλεπόμενες μειώσεις.
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τα μέτρα τα οποία έχουν ψηφιστεί στο πεδίο συντάξεων και εισφορών από το 2019 αγγίζουν τα 3,020 δισ. ευρώ. Προβλέπονται περικοπές 1,434 δισ. ευρώ από το μαχαίρι στις κύριες συντάξεις φορέων πλην Δημοσίου, 1,121 δισ. ευρώ από τις περικοπές στις συντάξεις του Δημοσίου, 232 εκατ. ευρώ από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις επικουρικές συντάξεις και 95 εκατ. ευρώ από το «πάγωμα» των τιμαριθμικών αναπροσαρμογών έως το 2022 έναντι αρχικής πρόβλεψης άρσης του μέτρου το 2019.
Το τελευταίο αυτό μέτρο εξαιτίας του σχετικά χαμηλού δημοσιονομικού κόστους έχει μπει στο κάδρο των συζητήσεων, όπως άλλωστε και οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, στους οποίους ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος κλείνει διαρκώς το μάτι των ελαφρύνσεων μετά το τσουνάμι των διπλών και τριπλών εισφορών.
Καραδοκούν οι δανειστές
Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει ότι η αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες από την 1η Ιανουαρίου 2018, με τη συμπερίληψη των καταβλητέων εισφορών στο ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, θα αποδώσει αύξηση εσόδων 138 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος έναντι 59 εκατ. ευρώ φέτος.
Εάν η κυβέρνηση κινηθεί σε μια λογική «δώσ’ τα όλα» στον δρόμο προς τις κάλπες δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το φθινόπωρο θα είναι θερμό στο μέτωπο των δανειστών, αλλά και των αγορών όπου οι αποδόσεις των ομολόγων κρατούν κλειστή την πόρτα της εξόδου.
Οι δανειστές φέρονται έτοιμοι να συζητήσουν τον τρόπο και τον χρόνο εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις, ενώ με την τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου απέσυραν ακόμα και στις διατυπώσεις την πιθανότητα εφαρμογής και της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019.
ΠΗΓΗ: in.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.